LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

lördag 29 januari 2011

Fototriss dröm - rätt rött

Mina röda rosor, i buketten med blandade blommor jag köpte, har gjort sitt. Rosenbladen som ligger på bordet doftar fortfarande gott.

Men jag har väldigt svårt att förmedla den röda färgen, såsom mitt öga uppfattar. Jag flyttar runt och testar, skugga, sol, mörkt, ljust, motsol, medsol, långt ifrån, närbild - men jag får inte den "rätta" nyansen. Det blir orangeaktigt rött, gulaktigt rött, blåaktigt rött - inte den där djupa, rena röda färgen jag vill ha. Det är samma sak vilken röd blomma jag fotograferar - fel röd färg.

Det verkar förbli en dröm att få den där rätta, röda nyansen. Andras drömmar kan du se på fototriss.

fredag 28 januari 2011

Det blev en Plutt

Det finns så mycket mysiga, konstiga, intressanta, annorlunda garner nu för tiden. Jag köpte ett nystan för att testa. Det var svårt att virka - svårt att se maskorna. Jag fick inte riktigt till det. Till slut blev det ... en Plutt. Den hänger i lampans sken på mitt skrivbord.

onsdag 26 januari 2011

Blooming Friday - Doft

I måndags morse sade min man, lite upphetsat efter att ha hämtat tidningen från brevlådan, att det måste vara lodjursspår utanför entrédörren. Spåren är jättestora. Kan inte vara en katt. - I oktober 2010 rapporterades, att ett lodjur varit synligt bara några kilometer härifrån, vid Väggarö. Jag tar kameran för att föreviga avtrycken. För att få en uppfattning om storleken tar jag med mig en femkrona att jämföra med.

Ja, spåret är ganska stort. Men … man kan se klor. Kattdjur brukar väl ha klorna indragna när de går.Min man är ganska skojfrisk av sig. Han lurar mig ibland och för det mesta går jag på det. Bäst att kontrollera möjligheterna. Hans stövlar.

Nej, det är inte hans avtryck. Jag kontrollerar vidare.

Det här är sannolikt en skata. De brukar skrämma bort småfåglarna och inta deras matbord.

Det här lite översnöade spåret är från grannens katt.

Kan det vara en räv?!?

Jag letar på Internet och hittar följande text på http://skoltips.wordspress.com : Spårstämpeln är lik en liten hunds med märken efter en stor tramdyna och fyra små för tårna. Den är dock öppnare än hundens och ett klassiskt knep för att skilja dem åt är att dra en rak linje tvärs över stämpeln i höjd med den främre kanten av yttertårnas trampdynor. I ett hundspår skall denna linje skära de bakre delarna av de mellanliggande tårnas trampdynor, medan den skall gå helt fri i ett rävspår.

Jaha, det är alltså en hund, som kontrollerat dofterna efter en katt, som letat efter fågel. Ja, hundar är verkligen duktiga på att spåra dofter. Fler dofter hittar du hos Katarina på rosorochris.

fredag 21 januari 2011

Himmelskt

Bakom vårt hus finns en liten allmänning med några träd. Före stormen Gudrun växte det en liten skog med bland annat gran, tall och björk och traktens kråkor hade sitt nattkvarter där. Nu är det mest lövträd kvar och en och annan barrväxt. Vi har fått in mer sol på vår tomt och kan se himlen. Som här - med de svagt anande regnbågskantade molnen.

Mer himmelskt kan du se på Petunia.

torsdag 20 januari 2011

Ettårsjubileum

Ett år har gått sedan jag gjorde mitt första inlägg på min blogg (2010-01-23).

I mitt yrkesliv ansvarade jag för viss information på ett intranät, ett Internet begränsat till företaget. Det var fantastiskt roligt. När jag sedan insåg, att vem som helst kunde starta en blogg, bestämde jag mig för att göra det. Det skulle bli en fotoblogg.

Först var jag osäker på hur den skulle se ut. Jag började med att titta på hur andra gjort. Jag hade ingen aning om att det fanns så många bloggar. Ämnesområdena tycktes obegränsade. Mina största intressen var fotografering och trädgård, vilket är en lyckad kombination. Jag tyckte att dessa ämnen passade bra i min blogg.

Efter ett tag upptäckte jag bland bloggarna, att det var på modet att virka. Det var något jag mer eller mindre lagt på hyllan. Virktekniken var ungefär densamma men användningsområdena hade utvidgats.

På 1960-1970-talet, när jag virkade, skulle det i första hand vara till nytta. Nu hittade jag föremål som enbart var till lyst. Alltså plockade jag fram virknål och garn och gjorde några småsaker. Även här blev det intressant att fotografera – men nu inomhus.

2011 blir ett nytt, spännande år med planer, drömmar, förhoppningar om allt jag ska göra.

Spara bilder på hårddisken

När jag sparar mina bilder har jag försökt med olika system, för att hitta en viss bild. Först lägger jag upp årtalet, sedan orten (Ösmo), sedan utomhus, sedan månad, sedan datum, sedan vad bilden föreställer. Här har jag noterat "blåmes" och det var nog tur det, för annars har jag inte haft en aning om, varför jag sparat just denna bild.

Andra bilder i grön/vita toner kan du se hos sinneskatten.

söndag 16 januari 2011

Julen 2010 åker ut

Nu tror jag att jag plockat bort alla julsaker. Det trodde jag förra veckan också men eftersom ett par bitar chocklad låg kvarglömda (enda sättet för chocklad - mmmmmums - att finnas kvar nämligen) i en burk, håller vi en liten extra julgransplundring till kaffet idag.

Locket till burken har jag prytt med en virkad "afrikansk blomma". Jag har improviserat lite för att få till kanten och bundit ett påtat snöre runt - tyckte det såg lite fint ut att sätta fast "god jul-skylten" med (ser ni den taggade kanten - fick en knippe saxar i julklapp för ett par år sedan av barnbarnen och har använt en av dem).En bra beskrivning på "afrikansk blomma" finns nu hos Moas Lovely Things.

torsdag 13 januari 2011

Ätbart - fredagstema

Sinneskatten funderar över vad som kan tänkas vara ätbart. Så här efter all julmat visar vågen att det tål att tänka på. Medan jag funderar nöjer jag mig med en blodgrape.

Titta vad andra funderar på här.

Krysantemum på mönsterrad - blooming friday

Jag köpte en bukett blandade blommor härom dagen - krysantemum, rosor, röda bär. Tittar man närmare på krysantemumen, ser man att de små grönvita blommorna i mitten står på rad i ett mönster som liknar en spiral. Lite längre ut är de utslagna och påminner om havstulpaner, tycker jag.

Mera mönster hittar du hos Katarina på rosor och ris.

tisdag 11 januari 2011

Tulpanens dag 15 januari

För cirka 20 år sedan lanserade Blomsterfrämjandet den 15 januari som "tulpanens dag". Jag tjuvstartade när jag hittade dessa varmsprakande tulpaner. Värme och färg är vad som behövs just nu med all den vita snön utanför fönstret.

lördag 8 januari 2011

Naturligt snöre

Inte är det mycket färger i naturen för närvarande. Det mesta är vitt, vitt, vitt ... Jag lutade en gren lite slarvigt mot förrådet på landet. Vips var några hjälpredor där och förankrade grenen i väggen.

Vill du se lite mer färg titta på Maleviks Rosenträdgård, där Håkan har sin Saturday Show Off.

fredag 7 januari 2011

Det finaste är dolt - Blooming Friday

Det finaste jag har döljer jag. Gör gränsursnitt ur en bild. Skumt kanske. Men jag är misstänksam av mig. Mot människor som kollar in små barn. Som letar barnbilder på Internet. Som missbrukar barns förtroende. Som skadar dem.

Fler dolda saker finns på Katarinas blogg rosorochris.

måndag 3 januari 2011

Kreativa idéer

Jag har under 2010 hittat många kreativa idéer bland bloggare. Man blir så inspirerad av alla duktiga människor. Att virka är på ropet igen, så jag har rotat bland restgarner. De räcker inte till mycket men en och annan blomma blir det. Jag samlar blommorna allt eftersom i en korg och får se vad man kan göra av dem.

Sinneskatten ser du vad andra har hittat på.