LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

fredag 30 september 2011

Fredagstema - annorlunda

Så annorlunda det var när mamma skulle tvätta, när jag var liten. Vi bodde i hyreshus och hade tillgång till en för hyres-gästerna gemensam tvättstuga. Kvällen före tvättdag lades kläderna i blöt. De sorterades i stora rostfria kar och så spolade man i kallvatten. 

Efter tvätt skulle kläderna hängas på tork på snören på tork-ställning. Man satte fast dem med träklädnypor eller klykor, som det står på mammas klädnypspåse - plast fanns inte då.

Idag sorterar jag tvätten, in i tvättmaskinen direkt och därpå i torktumlaren - inga klädnypor här inte - så bekvämt vi har det idag.  Hos Sinneskatten kan du se fler saker, som är annorlunda.

fredag 23 september 2011

Fredagstema och Blooming Friday

Fredagstema denna vecka hos Sinneskatten är "höst". Vad kan väl passa bättre denna dag, höstdagjämning, då dag och natt är lika långa. Vi är alltså på väg mot vintermörkret - men idag skiner solen från en klarblå himmel här i Ösmo. Det är riktigt skönt ute än så länge.

Rosorochris har som tema "diamanter är inte eviga". Min bild visar inte precis diamanter men jag tycker bären är vackra som juveler och de är ju inte eviga. Busken börjar bli lite ålderstigen beklädd med vacker mossa på grenarna.

fredag 16 september 2011

Fredagstema - rikedom

Temat hos Sinneskatten denna fredag är rikedom.

Dotter och barnbarn - min största rikedom - själva meningen med livet - förutsättningen för människans fortlevnad - mer behöver knappast sägas.

Blooming Friday - svamp




Katarina med bloggen rosorochris är igång sedan en vecka med sina utmaningar. Denna vecka är ämnet "svamp". På landet växer det massor av svamp. Jag hade ett tag en svampbok och tänkte bli specialist - men ingenting liknade någonting - så jag slängde bort både boken och svampen. Konsekvenserna om man gör fel är alldeles för stora. Nu låter jag svamparna stå till lyst. De väljer själv växtställe - finns på grusgångar, i blomrabatterna, i skogen.

söndag 11 september 2011

Fototriss 148 - skugga

Utmaningen hos Fototriss denna gång är att leta efter motiv i skuggan. Det har varit strålande solsken ett par dagar, så en del möjligheter har jag hittat. Grannen har passat på att leja ut målning av huset.
Det är fortfarande skönt att kunna sitta ute i trädgården och ta en kopp kaffe även om solen står lågt och kastar långa skuggor framåt kvällskanten - så de små trädgårdsmöblerna får stå ute ett tag till.
De sista rosenskärorna står i en vas tillsammans med några hostablad. Solens ljus skapar de olika skiftningarna så att både blommor och blad ser ut att ha olika färger, mörkare i skuggan och ljusare i det direkta solskenet.

torsdag 8 september 2011

Fredagstema - oväntat

Jag har varit en vända till min mammas lägenhet för att tömma den på saker. Denna gång har jag tagit med mig pärmar med recept. När jag bläddrar ser jag plötsligt en gammal reklam för en väska, i vilken man kan bära med sig upp till fyra glasmjölkflaskor. Det var oväntat. Hade ingen aning om att det fanns en sådan specialväska. Den tillverkades av Alstermo Bruk - som också tillverkade Unica-boxen, lådan med lunchen i, fastspänd på cykelns pakethållare, när arbetarna åkte till sina jobb.

Många minns säkert, att man köpte mjölken i dessa flaskor. Det var före tetrapaketens tid. Mera oväntat kan ni se hos Sinneskatten.

torsdag 1 september 2011

Fredagstema - lust

Många bloggare har skaffat dataprogram, så att de kan bearbeta sina bilder på olika sätt. Jag får sådan lust att göra likadant.

Jag får emellertid nöja mig med det jag har - gratisprogrammet Picasa 3. I detta program har jag ändrat denna motsolsbild, så att den blivit mörk. Min datorhårddisk är redan så full, att jag vågar inte försöka ladda ner någon ytterligare programvara.

Vad andra har lust till och med kan ni se hos Sinneskatten.