LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

söndag 26 februari 2012

Fototriss 168 - glamour



I veckans fototriss är temat schlager, glitter och glamour. Denna vecka är temat kopplat till en tävling hos Svenska Spel. Man kan vinna biljetter till finalen av Melodifestivalen 2012 i Globen den 10 mars, övernattning i dubbelrum på Clarion Stockholm och innan finalen börjar får man dessutom njuta av ett event med trerätters middag på hotellet.

I en av dagstidningarna skriver man om Sveriges nya prinsessa, som ska heta Estelle Silvia Ewa Mary Bernadotte med tilltalsnamn Estelle. Namnet har en koppling till släkten genom Estelle Bernadotte, som var gift med Folke Bernadotte. På en bild av detta par ser man en rävboa runt axlarna på Estelle.

Jag tittar på rävboan efter min farmor. Glamouröst vardagsfin blev man, när man tog på sig sin kamelhårsulster. Med orm-skinnsmönstrade skor och rävboan runt halsen kunde man känna sig fin på promenaden.

fredag 24 februari 2012

Blooming Friday - färger

På andra sidan gatan där jag bor, är en granne dagismamma åt den här ljuvliga hunden. Den är så lik Zorro men det här är en tik. Igår på min promenad passerade jag tomten, där hon var ute. Hon skällde först men när jag närmade mig övergick det till ett gladgläfsskäll, så där lite i falsett.

När vi hälsat färdigt och pratat en stund började hon undersöka mig. Först mina händer, luktade på handskarna, ville innanför. Jag hade precis satt in en stek i ugnen. Sedan hoppade hon upp med tassarna på staketet, som omger tomten. Hon nosade i mina öron, som om hon ville viska något. Verkade som hon sade, att jag har upptäckt dina nya hörsnäckor. Hundar "läser" av oss och lägger märke till mycket mer än vad vi har en aning om.

Temat hos Katarina på på roses and stuff är denna vecka "färger". Här är två maxfärger i stark kontrast mot varandra - svart mot vitt. Titta in hos Katarina, som visar många andra färger.

torsdag 23 februari 2012

Fredagstema - dropp

Sinneskatten har förvirrat mig med veckans tema - dropp. I Närke kallar man tydligen dropp för dagsmeja. Jag är från Örebro län men från Karlskoga, som ligger i Värmland och dagsmeja är för mig som på bilden ovan. Där har det drôppe gôrmycke. Fotot är taget idag. Det har varit en riktigt solig dag och snön smälter duktigt.

Verkligen intessant med hur olika ordbetydelsen är. Det ska bli spännande och se vad andra har för benämning.

måndag 20 februari 2012

Virkat och stickat - hals- och pulsvärmare


Min moster i Karlskoga tipsade om ett halsduksgarn, som blev som volanger när man stickade. I garnbutiken i Nynäshamn fick jag tag på ett par nystan i ett garn, som heter "Kartopu Lace", ett akrylgarn. Det ser ut som ett virkat band och man stickar i ena kanten.

Nu är ju stickning inte min starka sida. Avbröt  och virkade ett par pulsvärmare i garnet "Fuga", som  genom inblandning av 50 % ull i akrylen värmer gott, detta för att få upp pulsen. Virksättet kallas "crocodile stitch". Det finns massor med instruktionsvideor på youtube och man kan även göra andra saker exempelvis halsdukar, väskor etc.

Sedan kämpade jag på med stickningen och rapporterade till min moster. Hon sade att det var så roligt att sticka dessa halsdukar att hon gjort tre stycken - det var någon annan, som inte kunde sticka och som ville ha. "Och så har jag stickat en tröja åt mig själv också", sade hon. Nu ville hon veta, om jag kände till nålbindning. Jag hade en bok från 1975, som jag skickade till henne. Själv har jag aldrig ens försökt nålbinda.

söndag 19 februari 2012

Kommentera mera - bort med ordverifieringen



Jag är medveten om att jag gillar fasta rutiner. Även om en för-ändring skulle innebära en förbättring, kan jag ha svårt att ta till mig den. Planering, planering och åter planering gäller för mig. Om det är en större sak jag ska göra, kan jag dela in helheten i små delprojekt. Bara jag har kontroll.

Google har ändrat sin ordverifiering, när man vill göra en kommentar till ett inlägg. Två ord. Mer eller mindre oläsliga för mig. Här hjälper inga glasögon eller förstoringsglas. Man får vara en riktig Sherlock Holmes för att lista ut vad det står.

Så vill jag inte ha det. Det ska vara enkelt att lämna en kommentar. Jag har därför tagit bort ordverifieringen (inställningar - kommentarer - popup-fönster) på denna blogg, så att ni ska ha lättare att kommentera.

Tyvärr, efter kontroll ser jag att man fortfarande måste göra två gissningar. Då vet jag inte hur jag ska åtgärda problemet.

lördag 18 februari 2012

Fototriss 167 - upprepning



Helenas fototriss-utmaning denna vecka är "upprepning". Om man tittar på blommor ser man hur genialisk de har utnyttjat upprepning, för att få plats med så mycket som möjligt. Jag har studerat några blommor närmare och försökt följa dess struk-turer.

Mellan kardväddens blommorna sitter "fjäll" i räta rader, vilket syns mycket tydligt när den blommat över. Solrosen är ett annat exempel som optimerat utfyllnaden genom att "välja" det gyllene snittet för sina tillplattade fröer. Baksidan av blomman visar ett annat sätt att upprepa sig genom att de gröna stödbladen lig-ger förskjutet vartannat varv. Samma sak ser man hos näckrosens vita blomblad, som liksom sitter i spiralställning eller rosettlik ordning.

fredag 17 februari 2012

Blooming Friday - gammeldags


Katarina visar en gammeldags blomma - borstnejlika - i veckans Blooming Friday.

Jag har plockat fram en gammal kakburk i plåt, som ju också får betraktas som gammeldags. Den kommer från min mors hem. Bilderna på burken visar jordbruk från förr i tiden. På framsidan skymtar axplockerskor. På locket har ett par arbetare av-brutit verksamheten för bön vid tidpunkten för helgmålsringning. Idag är det sällan man ser folk till fots på en åker. Burken står på en duk, som min duktiga farmor vävt.

På insidan locket står namnet Hakon. Det är grundarens namn av Hakonbolaget (Hakon Swenson) - numera ICA. Plåtasken till-verkades på Örebro Bleckemballagefabrik, som inte längre finns kvar.

torsdag 16 februari 2012

Fredagstema - skapande

Att vara aktiv, skapa och kunna utvecklas är livsbejakande och dessutom hälsosamt. Det kan vara något så enkelt som att binda några garnändar i ett fastlagsris, så har man även fått lite ögon-fröjd. Ryakuddarna har min farmot sytt.

I mitt fotocollage har jag delat upp ett och samma fotografi i tre delar, ett för mig nytt sätt att variera en bild.

Mera skapande finns hos sinneskatten.

tisdag 14 februari 2012

Asch, fel garn


Jag behövde lite mer vitt Järbo bomullsgarn till mitt evighets-alster av rutor till ett kuddfodral. Jag tittade inte så noga utan slängde ned ett par nystan i varukorgen. När jag kom hem såg jag att det var alldeles för tjockt, sådant man kan använda till grytlappar. Det blev en ny stickad sådan. Jag ville ha den dubbel, så jag använde rundstickor och virkade sedan en picotrand runt om. Eftersom den skulle hänga på spishandtaget sydde jag en knapp i ena hörnet och virkade en ganska lång hängare, som jag kunde snurra runt handtaget och knäppa fast.

fredag 10 februari 2012

Blooming Friday - Alla Hjärtans Dag



Nästa vecka på tisdag är det Alla Hjärtans Dag. Katarina på bloggen "rosorochris" tycker man kan fira dagen med romantik.

Lite blommor att muntra upp sig med är inte helt fel efter årets alla insidenter.

- Ugnen på vår cirka 15 år gamla spis gick sönder. Nu har jag en ny spis och ugn.
- Någon körde på min bil, när jag hade den parkerad i Karlskoga. Nu har jag fått den lagad - 3000 kronor självrisk. Tänk så mycket tulpaner jag hade kunnat köpa för dem pengarna ...
- Någon hade sönder framrutan på bilen, då den var på verkstaden. Har fått den utbytt - gratis.
- Hade ett hål i en tand vid senaste tandläkarbesöket. Nu har jag fått det fixat.
- Mina hörapparater har gjort sitt. Nästa vecka på själva Alla Hjärtans Dag får jag nya utprovade. Det ser jag fram emot.
- Försäljningen av min mammas lägenhet har jag lämnat till en mäklare.

Visst är det bra när allting ordnar sig till slut.

Fredagstema - liv

Veckans fredagstema hos Carina på bloggen sinneskatten - liv - blev ganska uppenbar för mig i måndags. Jag sov fortfarande, då min man väckte mig och sade att telefonen ringde. Jag låg närmast men hann ändå inte svara. Såg på nummergivaren att det var hemligt nummer, displayen visade "utropstecken". Då slår det mig, att så blev det när akuten från Karlskoga lasarett ringde förra året.

Jag rusar upp, snabbdusch, på med kläder, måste iväg tänker jag. Men så besinnar jag mig och börjar med att ringa till det serviceboende, där mamma borde vara. Inget svar hos enhetsschefen, sjuksköterskorna vet inte ännu för ronden är inte påbörjad. Jag blir till slut kopplad till avdelningen.

Nej, det är ingen fara. Allt är bra. Din mamma mår bra. Och livet går vidare en stund till.

lördag 4 februari 2012

Gulklocka - virkad

Mönstret till denna virkade gulklocka har jag hittat här, hos Carinasvirkning. Hos henne finns massor av inspirerande virkmönster. Hon har precis lagt upp en virkad fjärilsduk som är helt makalös vacker.

fredag 3 februari 2012

Blooming Friday - ny bekantskap (sökes)



Jag tycker blåklockor är så vackra. Har alltid gillat dem ända från barnsben. Vid sommarstugan växer stora  blå eller vita klockor, campanula. Nu skulle jag vilja knyta bekantskap med en gul campanula. Finns det gula campanula? Jag får tills vidare nöja mig med mina virkade. 

Andra nya bekantskaper finns hos Katarina på bloggen "roses and stuff".

Fredagstema - historia vi inte glömmer

Askkoppar från min mors lägenhet vittnar om stort entreprenör-skap och en rik svensk konstnärstradition. Johan Dahlin var en entreprenör på sin tid i och runt Karlskoga. Han byggde detta hus där han sålde i stort sett allt som folk ville köpa, automobiler, harvar, järnartiklar, bosättningsvaror, kläder, bensin, kol, virke, musikinstrument. Byggnaden finns kvar men med annan verksamhet.

Tavlan är gjord av en reporter på Karlskoga Tidning, Stefan Nilsson. Han fick 1977 i uppdrag att i ord och bild beskriva delar av det Karlskoga, som klarat sig undan stadsplanemässig förvandling.
Stig Lindberg var en av våra största formgivare. 1955 kom serien Domino, svartvita föremål som tillverkades ända fram till 1979.
Nila Keramik, Alingsås, grundades ur Alingsås Keramik. Nils Zehlin och Lars-Erik Eriksson lämnade detta företag och startade 1957 Nila Keramik. Namnet NILA är initialerna på grundarna. Företaget lades ned 1978. Mer historia finns hos Sinneskatten.

torsdag 2 februari 2012

Flyktiga ögonblick (ohikiitävät hetket)

En röd jättemussla ligger på en strandremsa i landskapet.
 Den har öppnat sig - det fanns ingen pärla i den.
Som bakgrund för mina vissna tulplanblad har jag använt en inbjudan från Galleria Galilei i Åbo (Finland). Utställningen heter "ohikiitävät hetket" - flyktiga ögonblick och konstnären Olli Joki och pågår 26 januari - 4 mars 2012.