LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

söndag 31 mars 2013

Något tecken på vår?


Här i Ösmo och på landet på Lisö är skaren hård på snön - inte en chans för några vårväxter att tränga sig igenom det hårda "locket" på våren.

Vi tog en tur till Nynäshamn under veckan och där var man i full gång med att tukta träden - hårt. Kylan har slagit till även där. Ytvattnet i hamnen hade frusit. En del Gotlands-båtlinjer med de lättare färjorna hade fått ställas in på grund av isförhållandet. Det är verkligen en utmaning i år för våren.

fredag 29 mars 2013

Virkat i påsk


Lite nygammalt till påskriset blev det i år. Jag plockade fram ett par av mina favoritmönster. De virkade istapparna kanske passar bättre till jul men sådant brukar jag inte ta hänsyn till. Mönstret till dessa finns hos Tant Grön. Grundmönstret till hjärtat hittar jag tyvärr inte men själva kanten runtom har jag också hämtat hos Tant Grön. Det finns mycket inspiration att hämta där för en virkintresserad. Sussokai visar fantastiskt vackra påskkärringar - beundra dem!

Fredagstema - skär

Sinneskatten visar denna fredag på rosa näckrosor från Bastedalen. Jag känner att jag måste dubbla hennes inlägg. Mina näckrosor växer på landet. Första gången jag såg näckrosor med denna färg var i Fagertärn för säkert över 40 år sedan. Det kändes som ett mirakel, visste inte att något så vackert fanns och vilt i Sverige dessutom.

torsdag 28 mars 2013

Glad Påsk!


Hönan tittar uppåt. Vad är det hon spejar efter? Jo, sina barn, födda och ofödda. Glad Påsk alla vänner!

onsdag 27 mars 2013

Strömming a lá Tore Wretman



En av våra grannar brukar vara ute och fiska. Ibland får han så mycket, att han går runt och delar med sig av sitt överflöd. Den här veckan fick vi strömming. Jag plockade bland mina recept och hittade en liten broschyr, som min pappa brukade använda, med recept av Tore Wretman, då denne serverade kungligt gott på Operakällaren.

Strömmingen kan tyckas vara grå och oansenlig men om man studerar den lite närmare ser man hur den skimrar vackert i regnbågens färger, pastellfärgat pärlemorskimrande. Finns mycket gott i broschyren - en strömmingslåda med ansjovis får det bli.

tisdag 26 mars 2013

Nya påsksaker

Jag tänkte göra lite nya påsksaker och ville förnya mig. Har sett så många olika fåglar i trädgården denna säsong och kom att tänka på en virkad uggla. Ja ... men ... nej ... den får ligga till sig få se om det blir några fler ...

söndag 24 mars 2013

Rörlig


Söndagstema hos Sussokai är "rörlig". Ett av vinterns matställen var en lyktstolpe utanför köksfönstret, där vi hängde några talgbollar. Konkurrensen om det goda var hård och bilderna blev oskarpt rörliga på en del fåglar. Vem som vann kampen om maten .... ? Den näbben verkade inge en stor respekt.

lördag 23 mars 2013

Vårtecken saknas



Efter att ha försakat C-vitamin under en vecka passar jag på att tanka upp med apelsinvitaminer. Det kan behövas för att stå ut med veckans påfyllning av snö, som dolt de små vårtecknen.

torsdag 21 mars 2013

Mysfaktor med virkad bård - fredagstema på rad


Inte alls kul med all snö, som fallit denna vecka. Får försöka med lite mysfaktor inomhus istället. En glasburk ur kökshyllorna har fått en virkad bård och ett elektriskt ljus - är alltid försiktig med eld. Kaneldoft förknippar jag främst med jul men kanelstängerna doftar gott alla årstider. Detta knippe är omsvept med samma typ band som glasburksljusstaken. Inspiration till bården har jag hämtat på AlliEls kreativa sida.

Sinneskattens fredagsutmaning denna vecka är "på rad". De virkade maskorna bildar rad efter rad och avslutas med en rad av triangelformade spetsar.

måndag 18 mars 2013

Allvarligt

- Min dotters bästa vän har nyligen blivit opererad för cancer i sköldkörteln. Eftersom jag har behandlats för giftstruma blev dottern orolig. Det är ju sådana här saker man på något sätt förtränger. Det man inte vet existerar inte.

- Samtidigt dimper det ned ett erbjudande i brevlådan. Stockholms läns landsting och region Gotland erbjuder en frivillig hälsokontroll för tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancer. Provtagning ska göras vartannat år för personer mellan 60 och 69 år. Jag får en känsla av trygghet blandat med oro om vartannat. Så bra att man kontrollerar detta. Själv har jag inte haft en tanke på det.

- I anvisningarna står att man ska undvika att äta rött kött, blodrätter och lever före och under provtagningen. Man ska även undvika C-vitamintabletter under samma period.

 - Men varför får man inte äta det? Ingen förklaring ges, varför jag googlar. På en finsk hemsida hittar jag förklaringen, att kött och blodrätter kan förorsaka positiva resultat i testet och tvärtom för C-vitamin, som kan ge falska negativa resultat.

- Nu har jag skickat in mina prover och går och väntar på besked. Övergår till att äta "som vanligt" där morötter är en nyttig ingrediens ... tror jag ...

lördag 16 mars 2013

Vårtecken saknas

Lördag morgon och minus 18 grader. Snösmältningen har stannat av. De grå morgonskuggorna är kalla. Vårtecknen dröjer under det vita täcket. Inte en blåsippa inom synhåll. "Än får vi gå med strumpor och skor, än är det vinter kvar, säger mor".
Eftersom jag är frusen har jag gärna raggsockor på mig inomhus. De slits hårt, jag har stoppat hålen men nya uppstår. Så småningom vill man inte laga dem mer, det är obehagligt att gå på stopparna.
Men själva muddarna är det inget fel på. Jag har klippt bort den stoppade foten med de nya hålen, fångat maskorna och virkat en kant samt dekorerat med virkade blommor och vips så har jag ett par nya pulsvärmare. Sockorna får uppleva en ny vår och hänga med ytterligare en nytt år.

Det är verkligen en utmaning att hitta vårtecken just nu. Leta hos sussokai  och hos annica kanske  ni hittar något.

fredag 15 mars 2013

Fredagstema sött

Hos sinneskatten är veckans tema "sött". Hon berättar även om sin 90-åriga pappa, som  hamnat på sjukhus. Vid den åldern har man upplevt mycket av århundradet som gick - glädje, sorg, söt ljuvlig musik, hot om  dånande krig.
Jag blir så ledsen, när jag läser vad hon skriver om sin pappa, men vet också, att det är den rutin som tillämpas. När man på ålderns höst blir sjuk och behöver vård och hjälp under lång tid finns inget sådant alternativ på våra sjukhus. När den planerade behandlingen är klar ska man därifrån oaktat i vilket skick man befinner sig. Jag har upplevt situationen med min mor.

måndag 11 mars 2013

Bakgrunden är viktig

När min dotter var här förra veckan undrade hon vad det var för pokaler som stod bredvid den gamla kameran. Jag berättade att pokalerna vann hennes morfar i ping-pong (bordtennis) i sin ungdom. Hon hade ingen aning om att han idrottat.

Vi hukade oss för att komma i jämnhöjd med den lilla miniut-ställningen och tog några bilder. Så studerar vi bilderna och ser en annan bakgrund. Det är min mans yngsta barnbarn. Hon verkar vilja dricka ur pokalen. Hon är stor nu och bygger eget bo, som hon visar på sin blogg.

söndag 10 mars 2013

Gammalt

När man passerar Karlskoga ser man denna höga skorsten från vägen. Symbolen - ett B med en pil genom - Boforspilen - inregistrerades som bruksmärke 1867 (syns bättre om ni klickar på bilden).

AB Bofors grundades som ett järnbruk 1646 och var inledningsvis ett allmänt järn- och stålbruk. Det blev en ledande ståltillverkare under 1870-talet. I slutet av 1800-talet började man tillverka och sälja kanonämnen. Ganska snart byggde man ut verkstäderna i Karlskoga och började själv tillverka kanoner. 

Samhället Bofors växte upp kring fabriken. Butik, bostäder, läkare, skräddare och mycket annat sköttes av Boforsbolaget. Bolaget hade alltså sociala ambitioner med bostäder, pensionärsboende, daghem, läkarvård och semesterbyar (Labbsan vid sjön Möckeln för tjänstemän och Storön i Vänern för arbetare). Den första versionen av det s.k. lejonmärket (skymtar under klädhängaren) skapades omkring 1930.

Inför 300-årsjubiléet år 1946 gav man ut en bok. När man senare firade 350-årsjubileum hade så mycket hänt efter andra världskriget att man gav ut en ny bok.

Mera gammalt finns hos SussoKai

fredag 8 mars 2013

Vårtecken 2013


Dags att följa vårens framfart i Sverige. Annica Östlund startar i år upp listan över deltagare.

Här i Ösmo ligger snön fortfarande kvar. Vårtecknen lyser med sin frånvaro. Men snön har tinat en del. Förrådstaket har blivit av med sitt istäcke. Under isskorpan på en vattenpöl runt äppelträdet kan man ana lite grönt, nunneört kanske.
Min lilla minibukett med snödroppar har slagit ut. Det är de enda blommor just nu i trädgården.

torsdag 7 mars 2013

Alla dessa vackra tulpaner

Jag fick en stor bukett med tulpaner idag av min dotter med familj, eftersom jag blivit ett år äldre. Hurra för mig och blommorna och tack så mycket! Det är så vacker med tulpaner och färger behöver man i mängder med den här snövita naturen i det mörka årstidsljuset. Mera färger finns hos sinneskatten.

onsdag 6 mars 2013

Jag har undrat sååå ... presidentsippa


Den här blomman växer på landet. Jag har förundrats över den - undrat vad den heter - tycker den är så vacker. Och så när jag sitter och läser i "Allt om Trädgård" 4/2013 får jag se den på bild på sidan 77 - blå presidentsippa - Jeffersonia dubia. Man hoppar nästan jämfota av glädje över att få ett namn på skönheten.

Så här beskriver tidningen den: "redan i början av april börjar den slå ut sina himmelsblå blommor. Samtidigt utvecklas de rödanstrukna bladen, vikta på mitten, som vingarna på en fjäril som just slagit sig ner för att suga nektar". Ja, precis så ser den ut. Jag har tidigare visat denna blomma på min blogg, exempel i maj 2011 hade jag denna sippa som "månadens bild".

tisdag 5 mars 2013

Virka är ju så roligt

Jag såg mönstret till den här duken, blev överförtjust, föll pladask. Den påminner lite om ett vävt mönster. Kopparbunkarna och saintpaulia-blommorna kommer från mammas lägenhet.
Mönstret i duken blev alldeles för påträngande och passade inte någonstans, egentligen. Då kom jag på att jag kan komplettera med några kuddar i geometriska mönster i svart och vitt. Till den vänstra kudden har jag använt mönster till "Annas grytlappar", sytt ihop fyra på varje sida.
Så här ser grytlappen, som alltså kallas för Annas grytlapp, ut. Den här har jag på spisen i köket. Mönstret till grytlappen finns här.
En av mina läshörnor ser ut så här.

måndag 4 mars 2013

Snart är det vår






Ett år går så fort. Fortfarande ligger snön djup men snart är det dags igen - våren är här. Alla blommande buskar och träd, som gör att våren är så ljuvligt vacker, slår ut. Förra året sågade vi ner en hel del grenar på busken, som syns som en stor vit snödriva i bakgrunden. Ska bli spännande att se helheten i år.

söndag 3 mars 2013

Närmaste stad



Temat för söndagsfoto hos sussokai denna vecka är "stad". Jag bor ju mitt i det böljande sörmländska landskapet, i Ösmo. Närmaste stad är Nynäshamn, en mil från Ösmo. Nynäshamn är en båtvänlig ort. Det ligger massor av segelbåtar i havet. Jag, som inte är sjöduglig, trodde att man tog upp båtarna på vintern.

Men det kanske är tillräckligt isfritt i hamnen för att de ska kunna vara kvar i vattnet. I hamnen finns "Bamse", som är ett passagerarmotorskepp med isbrytarkapacitet. "Bamse" bryter upp isen i hamnområdet, så att färjetrafiken (Gotland, Polen, Lettland) kan vända runt och komma till kajerna och så att Sjöräddningssällskapets båtar ska ha isfritt. Båtens isbrytarkraft används även på andra området.

I hamnområdet kan man njuta av god mat på någon av uteserveringarna. Inget doftar mer skärgård än rökt fisk. Nynäs Rökeri bygger just nu om uteserveringen - den kommer att glasas in. Förutom serveringen säljer man både färska och rökta delikatesser.

fredag 1 mars 2013

Sjömanskrage och barndomsminnen



Bland min mors tillhörigheter fanns ett gammalt fotoalbum. Jag har fotograferat av några av bilderna på vackert klädda barn, som har lite olika snitt på sjömanskragen. En del kort i albumet är taget av fotografer i USA - jag har försett bilderna med mitt © eftersom det är privata bilder. Min mor har berättat att vi har släkt i USA men att hon inte visste vilka människorna på bilderna är.

Själv kan jag inte minnas att min familj klädde sig så fint de kunde och blev förevigade av en fotograf - också ett slags barndomsminne. Andras barndomsminnen kan du se hos Sinneskatten.