LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

tisdag 30 april 2013

Vitsippor



Några vitsippor har slagit ut bland scillan på gräsmattan. Min vana trogen plockar jag med mig en minibukett till min minivas. Jag tycker det är så ljuvligt med denna lilla bukett med nyplockade blommor.

måndag 29 april 2013

Macrovårtecken


Ett par krokusar har flyttat in från grannen. Man blir glatt överraskad över denna ögonfröjd. 
Mindre glad blir man över den första maskrosen ... och mer ska komma. Tittar man riktigt nära blir dock även denna blomma till en ögonfröjd. Så skicklig naturen är att göra sådana fina krusiduller.

söndag 28 april 2013

Virkad halsduk

Äntligen har jag lämnat stadiet med bokmärken och klurat ut, hur jag ville ha min halsduk. Den är virkad i ett lite tjockare garn - "fuga tweed", med 40 % ull. Jag hade tänkt ha den medan det fortfarande var kallt men det tog ganska lång tid för mig att förstå mönstret. Kanske jag köper ett mer somrigt garn och virkar en till, som jag kan ha nu.

Rostigt söndagstema

Jag har letat efter klädställningen överallt. Nu, när jag letade efter vårtecken, hittade jag den - utomhus på "andra sidan skorstenen". Den har stått ute hela vintern och är nu väldigt rostig. Ska se om det går att göra något åt. Jag vill inte få rost på kläderna när jag vädrar dem - en annan sorts vår- och höstsyssla, som sprider väldoft i garderoben. SussoKai visar mycket vackrare rostfärgade ting.

fredag 26 april 2013

Fredagstema rund


Jag har plockat fram lite prydnadssaker. Den runda glasskålen har jag placerat på runda stenar. I skålen ligger en rund glasglob. De har samma blå färg - ett tag var det så inne med blått. Globen vilar på snäckor, rundade stenar och en bit glimmer.

Hos sinneskatten visar man mera runt.

Äntligen lite grönt - och blått


Äntligen kan jag plocka in en liten bukett scilla. Man ser fler och fler insekter. En spindel värmer sig på en sten bredvid nunneörten. Taklökarna tar upp nyansen i bladet bredvid. På detta löv ser man att något tagit ett smakprov.

Det är säsongsslut för Blooming Friday. Passa på att njuta av andra länkade bloggar.

Skogkrokus



För trettio år sedan blommade massor av gula krokusar runt huset. De verkar ha "tagit slut". Jag trodde att de skulle bli fler allt efter åren gick. Utanför tomten, bland mossan i skogen, har jag hittat en gullysande liten krokus. Jag njuter av den.

tisdag 23 april 2013

Världsbokdagen 23 april


Världsbokdagen den 23 april är en temadag instiftad av Unesco 1995 för att uppmärksamma boken och upphovsrätten. Jag tillhör de, som föredrar böcker på papper. Hyllmeter efter hyllmeter med gamla och nya böcker klär väggarna. På sängbord, bord, korgar och i nästan varje rum kan man hitta böcker.

Eftersom jag har flera böcker "på gång" samtidigt behöver jag en del bokmärken. Den blå fjärilen har hängt med sedan skolan. Det käraste är ett brunt i läder med en blomma på, som min dotter gjort.

söndag 21 april 2013

Vårtecken från sommarstugan




Den gångna veckans värme har gjort underverk med snön, som nästan är helt borta. En promenad i trädgården på landet på Lisö visar, att våren inte hunnit lika långt där som hemma i Ösmo. Dammen har fortfarande ett hårt istäcke. De delar av trädgården, som skuggas av berg, är fortfarande täckta av snö. Överallt ligger mycket avbrutna grenar åstadkomna av vinterns tunga snölager. En del växter visar "smakade-på-tecken".

Om ni vill följa hur långt våren hunnit runt om i Sverige och på andra platser kan ni klicka på länken till höger under "Vårteckensutmaning 2013".

lördag 20 april 2013

Brist på insikt - väg 225

Sussokai utmanar oss att fundera över ämnet "insikt". Jag har haft ett riktigt huvudbry under veckan för att med bild/ord beskriva detta ord. På väg hem från landet stoppas trafiken upp och jag väcks ur mina funderingar.

Där skulle vi svänga in till vänster. Tre personbilar var inblandade i en olycka. En av bilförarna fick föras med ambulans till sjukhus. Två bilar stod kvar när vi passerade. De fick bärgas från platsen.

Trafikverket ansvarar för transportsystemet för vägtrafiken i Sverige. Jag läser en insändare i ortstidningen där det står, att Trafikverket ska sätta i gång med en utredning om säkerheten på väg 225 någon gång under året.

Hur många olyckor måste ske, hur många människor måste skadas, hur många måste omkomma innan Trafikverket skaffar sig en insikt över den dåliga säkerheten på denna väg?

fredag 19 april 2013

Höstliga vårkänslor


Den här veckan har snön på södersidan huset regnat bort. En rundvandring visar på en plötsligt spirande spröd grönska. Höstkrokusarnas ljust gröngula blad sticker upp ur den bruna jorden som små spjut. Kylan har tvingat upp en lök.

I höstas gladde man sig minst lika mycket åt denna vackra blomma med färger som får en att tänka på komplementfärger. Visst är det härligt att kunna glädja sig åt en blomma så mycket både höst och vår.

Mera vårkänslor finns på bloggen "bland rosor och bladlöss".

onsdag 17 april 2013

Strömming i närbild

Ibland ser man allt i ett ljust sken.
Men så inträffar det saker, som gör att tillvaron verkar mörk.
Men det gäller att inte gapa efter för mycket - då kan man mista hela stycket.
 I vissa skeenden i livet frågar man sig, om man kommer att lämna något avtryck.
Men så vänder man andra änden till - tänker på kretsloppet och inser att allt lämnar avtryck.

Vad andra tänker på och minns kan ni se hos sinneskatten.

måndag 15 april 2013

Vintergäck inomhus




Den kylhophållna vintergäcken öppnade sina gula kronblad, när den kom in i stugvärmen och fick lite vatten. Jag tycker det är så spännande att närma mig både växter och annat, avgränsa ett litet område av helheten och se vad som händer just där, hur det ser ut, ser man vad det är ...

Det grönrandiga bladverket får ett gult sken alldeles under de klargula kronbladen. Ett löv har hamnat i vattnet. Vattnet ser ut att krypa uppåt på insidan av den lilla glasvasen för att suga tag i bladet. Fukten hålls kvar av ytspänningen. Ett par pyttesmå luftbubblor har bildats, så små att man nästan inte tänker på dem. Ståndare och pistill är pudrade med frömjöl.

söndag 14 april 2013

Vårvärme och såpbubblor




Äntligen har värmen ute infunnit sig. Hoppas att den stannar kvar. Jag har ställt ut var sin stol i snön, som ännu inte försvunnit. Solen strålar från en blå himmel. Det är så avslappnande varmt och skönt.

Idag den 14 april är det "såpbubblans dag". Jag har alltid tyckt om såpbubblor även om det är en kortvarig lycka innan de brister. Regnbågens färger fångas i varje liten bubbla. Nu för tiden har man helt annorlunda "verktyg" man blåser bubblor med, som inte fanns förr. Det här är vad jag pysslat med idag - blåsa såpbubblor - titta in hos SussoKai på hennes pyssel.

lördag 13 april 2013

Vårtecken - nej inte än men snart


Vintergäcken håller ihop bladkjolen i kylan och vägrar öppna sina kronblad. Jag plockar med mig en blomma inomhus.

Snödropparna har snart blommat över. En frusen spindel är allt i vårtecken denna vecka. Idag har det faktiskt varit några plusgrader och lite regndroppar har synts på fönstret. Mera sådant så att snön försvinner, tack.

fredag 12 april 2013

Kraft

Man förundras över växternas kraft att överleva vår vinter. De nya blomknopparna avvaktar. Nattfrosten dröjer kvar på bladen i skuggan. Solens värmande strålar har tinat de solbelysta. Vattendropparna har ännu inte avdunstat på de löv, som blivit belysta en kort tid. De som hänger i direkt solsken har nu torkat upp. Vilken växtkraft, vilken solkraft.

Sinneskatten bjuder på mera kraft.

torsdag 11 april 2013

Lycka - fredagstema



Förra året började min man att ansa träd och såga grenar. Efter att ha tagit bort päron- och plommonträden, för att de inte var friska, fortsatte han med prydnadsapel - tror att den heter så - frukten syns på första bilden.

Han höll sågen med ena handen och i grenverket med den andra. Det var lite segt. Plötsligt ger grenen han sågar i efter. Han var inte beredd på det. Jag ser hur sågen sjunker genom luften. Min man greppar hårdare i den, den går fortare, den tjuter, allt medan den faller nedåt. Jag ser som i ultrarapid hur den sjunker millimeter efter millimeter, fastän allt går blixtsnabbt. Jag står som förstenad och kan inte göra något. Sågen svischar förbi min mans högerben med ett par centimeter. Han släpper taget så att den stannar. Jag ser hur han är blek. Ingen av oss säger något.

I år har vi tagit hjälp. Äppelträden har sågats in till bara skelettet. Min man behöver inte såga mer. Lycka är att ha en oskadd man. Vi kan fortsätta att njuta av ett relativt bekymmersfritt liv - det är en stor lycka att kunna.

Mer lycka hittar du på bloggen blandrosorochbladlöss från fredag.

söndag 7 april 2013

Fasantupp

Fortsätter efter nattens snöfall och strömavbrott med SussoKais tema "fågel". En betongejder i all ära men inte är fjäderdräkten lika vackert färgprunkande som denna fasantupp, som spatserade i skogen utanför vår tomt igår. Den hittade lite smått och gott på marken att picka i sig. Solens strålar gjorde att fjäderdräkten nästan glödde.

lördag 6 april 2013

Ejder - betongbarriär

Tema denna vecka hos SussoKai är "fågel". Det är många som spejar både efter vårblommor och flyttfåglar. I fredagens ortstidning står att man sett tusentals ejdrar, som är på väg söderifrån.

I Nynäshamn har en del slagit sig ned för gott. Det är våra annorlunda betongbarriärer, utplacerade för att styra trafiken och stänga av den från gångvägar eller cykelbanor, som är utformade som en ejder. De är skapade av konstnären Sam Westerholm för Nynäshamns kommun. Valet av fågel föll på ejdern just för att den är en sjöfågel och därför passar en skärgårdsstad som Nynäshamn.

Sam Westerholms ejderhona, eller ådan, ligger helt stilla, mitt i larmet, och ruvar på sina ägg. Betongejdrarna kan vara svåra att urskilja för de synskadade, eftersom fåglarna har samma färg som omgivande gata. Då konstverk skyddas av upphovsrätten har en överenskommelse träffats med konstnären att betongejdrarna förses med kontrastmålning/reflex på sockelkanten.

fredag 5 april 2013

Vårtecken - hurra


Solen har tinat och smält bort snön på en liten fläck i sluttningen på baksidan huset och där, äntligen, har några vintergäck öppnat sina välkomnande ansikten och blickar ut mot den snövita omgivningen.  Alldeles intill huset bredvid det upp-och-nedvända stenfågelbadet spirar höstkrokusens energisamlande blad. Sinneskatten veckotema "våryra/vårtecken" är alltså mycket passande.

torsdag 4 april 2013

Tulpanälskare


Ibland när jag hälsat på mitt gamla jobb frågar de mig "vad gör du egentligen om dagarna - hur får du tiden att gå?

Hur ska man förklara det där med att "jag går omkring med en vissen tulpan framför mig och testar hur den ser ut mot olika bakgrunder". Jag tror de utgår från sig själva. Det finns inte utrymme för några andra intressen än arbete där de befinner sig i livet.

Själv hittar jag hur mycket intressant som helst att se, fundera över, läsa, tänka, göra ... Frågan är snarare hur ska man hinna med allt, få tiden att räcka till.

onsdag 3 april 2013

Virkad karolinergirlang


Ibland hjälper varken ord eller bild - nu får virkproblemet ligga till sig - i en bok som ett bokmärke.
Vid ett tillfälle, när jag skulle ha pärlor, fanns de inte att köpa styckevis utan jag fick ta en hel ask - på en leksaksavdelning för barn ... Har använt någon då och då - behövde bara några stycken så resten blev liggande.
Jag erinrade mig att jag på en blogg sett hjärtan med pärlor hopsatta till en girlang och tänkte, att där kan mina pärlor komma till nytta. Jag virkade några favorithjärtan i gult med de blå pärlorna mellan - en karolinergirlang.