LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

söndag 30 juni 2013

Fototriss 225 - M som i ...



Morgonstund har guld i mund ... jag tar då och då en liten kamerapromenad på morgonen på landet, innan jag börjar dagens aktiviteter. Solen står relativt lågt och solstrålarna tränger fram mellan bergsklackarna och träffar en del av växterna  medan andra får finna sig i att vara i skuggan.

Fototriss sommartema handlar om sådant som börjar på "M" - kan bli vad som helst - spännande att se. På Nature Footstep visar man "ljusbilder".

Krollilja



Krolliljan har funnit sig tillrätta på många olika ställen på landet i år, många i skogen utanför vår tomt. De flesta har rosa kulörer men en och annan är vit. Myrorna har hittat något intressant på stjälken på en, som slagit sig ned framför huset.

lördag 29 juni 2013

Slemmig rödvit lupin

Någon har knaprat på mina lupiner.
 Bladen är alldeles blanka och slemmiga - usch vad äckligt!
Där ligger den skyldige och vilar mitt i en bladrosett - eller snarare i det som återstår.

torsdag 27 juni 2013

Fredagstema - semester

Det var ett knepigt fredagstema - semester. När man är pensionär på heltid kan man disponera tiden som man vill, ta semester alla dagar.  Börjar med att kontrollera vad termometern visar - det är väl inte för kallt att arbeta i trädgården? Eller är det för varmt kanske? Borde jag inte rent av städa istället?
 Lilla bordet och var sin stol är framplockat ur vinterförrådet och står och väntar på kaffe med dopp. Där sitter jag sedan och fortsätter fundera.
Ska jag rensa ogräs eller inte?

Cotoneastern kom igen

Jag trodde min oxbär (cotoneaster) hemma vid stödmuren på uteplatsen var helt död. Den var alldeles brun och torr efter den hårda vintern. Det såg så hopplöst ut att jag tänkte klippa ned allt. Lövgetingbocken (Clytus arietis) blev väl synlig på de nakna grenarna.
Men så avvaktade jag och lät allt vara. Tur var det för den kom igen och nytt grönt spirade så sakteliga.

Här är veckans länk till NF Winged.

tisdag 25 juni 2013

Rödklöver (Trifolium pratense)

Jag är inte alls glad över att det växer rödklöver på sommarstugetomten. Men en del andra tycks uppskatta åtminstone bladen och tar sig gärna en tugga.
Det är förstås en vacker blomma, speciellt om man studerar den riktigt nära, och klöverhumlan gillar den.
Rödklövern förekommer vilt i Sverige på ängar och backar och så som sagt i min trädgård. De här blommorna är lite rödrosa och inte röda, som man skulle kunna tro när man hör namnet på svenska.

Här är veckans länk till NatureFootstep's Blo-Ma.

torsdag 20 juni 2013

Glad Midsommar!

Glad midsommar alla bloggvänner! (Happy Midsummer all blogging friends!)

Startklar

Nu ska rabarberblommorna bort. Dags att göra sig beredd att lyfta.

Många inlägg på NF Winged visar denna gång fåglar - jätteintressant för en som inte har tålamodet att ens försöka fånga fåglar på bild.

onsdag 19 juni 2013

Abstrakt tänkande

Jag fortsätter med mina experimentella abstraktiviteter. På den här bilden ser jag en profilerande tänkare som sitter hopkurad, lite kutryggig, på en sten med blicken fäst någonstans i fjärran. Hitta fler abstrakta bilder hos Nature Footsteps.

Älg i hängsyren

Jag gömmer mig här bakom hängsyrenen så att de inte ser mig och så kikar jag fram lite försiktigt ....

tisdag 18 juni 2013

Gräslök makro (Allium schoenoprasum)

Gräslök har egentligen en mycket vacker blomma. Tittar man närmare består den av ett knippe klockor i olika rosa nyanser.
Mer inspirerande bilder finns hos Nature Footsteps.

måndag 17 juni 2013

Hängsyren (Syringa reflexa)

När övriga syrener nästan blommat över slår hängsyrenen ut. De långa blomklasarna har nått olika stadier - en del är fortfarande knoppiga medan andra nästan blommat över. Solen har brutit igenom efter en regnskur. Så här på kvällskvisten (20.00) arbetar bara några enstaka humlor och flugor.

Mera fina makrobilder finns på Macro Monday och på NF Footsteps memes visar man hur man fångat ljuset.

söndag 16 juni 2013

Äppelträd

Vi har ett äppelträd på landet.
Hmmmm ...
Vi hade ett äppelträd på landet.

lördag 15 juni 2013

Fototriss 223 - småkryp



Jag stod vid fjäderkaraganen på landet och tittade på en skalbagge, som kämpade med att komma upp på en blomma. Den krängde och kröp, ansträngde sig för att komma upp. Varför använder den inte vingarna? När den nästan nått sitt mål kom det en ... kompis ... konkurrent. Den hade jättemuskelben, Karl Alfred-muskler, hade kanske ätit spenat i cesars trädgård. Min lilla kämpe kastade sig ned på magen och blev hängande en lång stund. Den blev så rädd. När Karl Alfred-skalbaggen försvunnit kunde den äntligen leende klättra mot sitt mål ovanpå blomman. Mera småkryp hos  Fototriss.

fredag 14 juni 2013

Trädgårdspromenad

krypginst
revsuga
fotblad
kattfot
julros

Vårblommorna  kom igång sent i år. De hann knappt slå ut förrän en varm period med sommartemperaturer gjorde att försommarblommorna formligen exploderade.  Jag älskar förstås mina stilla promenader i trädgården för att beskåda blommor och blad. Blommorna beskrivna i detta inlägg finns på vårt land på Sandvik, Lisö.

På berget i solvärme och ganska torrt trivs den mörkt guldgula krypginsten. Den är granne med den rosa kattfoten, som också finns på berget tillsammans med den vitafärgade. Den blå revsugan växer på lite olika ställen där det är lite fuktigare.  Blomman på fotbladet kan man inte se med mindre än att man böjer sig ned - djupt. Den gröna illaluktande julrosen har valt växtplats i gruset på en trappavsats alldeles intill ett av bergen.

Det finns inte så mycket till rabatter utan man upptäcker en blomma här och en där allt eftersom man går runt och tittar - ganska spännande faktiskt.

torsdag 13 juni 2013

Fredagstema njutbart

Det är inte bara insekterna som njuter av rabarberblommorna. Jag har gottat mig åt rabarbersmulpaj. Det blir säkert många fler av den varan. Jag njuter även av att se växtkraften hos rabarbern. Det är nästan så att man ser hur den växer medan man tittar på den. Titta in hos sinneskatten så får ni se mera livsnjutning.

"Winged" i rabarbern


Jag tänkte att i år ska jag klippa bort rabarberblommorna. Sedan ångrade jag mig för då skulle jag gå miste om alla dessa spännande möten. Tar kanske bort dem när de gått i frö. Bevingade möten finns även här.

måndag 10 juni 2013

Guldbagge


Nu börjar allt fler insekter träda fram. Dessa guldbaggar härbärgerar i trädgården i Ösmo. Jag var lite orolig för vad som skulle hända, när de kröp fram på kollisionskurs men de krånglade sig bara förbi varandra på var sin sida om blomskaftet. De har kraftfulla ben, tycker jag. Mera makrobilder finns på macromonday2.

söndag 9 juni 2013

Flytande - fototriss 222



Jag gör det lätt för mig i veckans fototriss och visar några flytande båtar vid bryggorna på Lisö. En del av bryggorna är nyreparerade för säsongen.

lördag 8 juni 2013

Oskyldig

Oskyldigt dömd - den lilla stackaren låg redan där, när humlan dök upp på fönsterblecket för att undersöka ett mellanrum den upptäckt.

torsdag 6 juni 2013

NF Winged 91 - stackarn

Stackarn! Jag tittar nog på de andras inlägg på NF Winged - de är säkert snällare så här på självaste nationaldagen.

onsdag 5 juni 2013

Abstraktion - NF abstract 26

Nature Footstep Abstract samlar intresserade av abstrakt foto med länk till resp. inslag, för att man ska få inspiration och idéer för denna typ av fotograferande. Jag läser följande på Wikipedia: abstraktion är att tänka bort vissa egenskaper hos ett föremål eller en företeelse och därigenom lyfta fram andra. Hur man väljer beror på vilket syfte man har med abstraktionen.

Jag har kallat mitt lilla försök för "tandlossning". Det är ett lekfullt försök. Jag har inget annat program än Picasa, som jag bearbetat bilden i.

Sått och satt

Jag tycker om att krydda maten med färska kryddor och örter och har samlat mina runda krukor på en rad på altanen för att få till en liten hörna nära köksregionen. "Granngården" fick bli leverantör.
Jag har tre tomatplantor, som börjat visa knoppar och en enstaka blomma.
Jag har hört talas om att tagetes ska vara bra som underplantering mot nematoder (rundmaskar), varför jag planterade sådana tillsammans med tomaterna, om det nu skulle dyka upp några maskar.  
Eftersom jag är ganska otålig, har jag alltså fuskat och köpt uppdrivna och avhärdade kravväxter. Utöver tomater satsade jag på timjan, oregano och mynta.
I en blomlåda har jag sått plocksallat och i ytterligare en annan mangold. Som återkommande perenn har jag sedan tidigare libbsticka, gräslök och citronmeliss.