LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

måndag 30 september 2013

Trädgårdsmästaren

Härom veckan hade jag hjälp i trädgården av en av mina favoriter. Först kontrollerades noggrant vilka växter som var intressanta.
Därefter luckrades jorden och grävdes med egentassig dubbelkultivator.
Några grenar var i vägen, vilka knipsades bort - spetsig sekatör användes - tandläkarbesöket numera bortglömt.
Därefter var det dags för bevattning.

söndag 29 september 2013

Höststädning påbörjad

Jag har fotsatt med lite pyssel i trädgården. Det är inte någon vidare värme längre. En andra frostnatt hotade min silverax. Den första blommande stängeln har dock slagit ut och en blomfluga har hittat dit.
En vallmo har trixat sig in bakom vattenslangen och blommar. Jag är inte förtjust. Den binder fukt. Därför vill jag inte ha växter så nära huset. Den ska bort.
I våras frös björnbäret ned helt. Jag fick inga björnbär i år. Under sommaren har några grenar vuxit upp och jag har slingrat dem runt vid förrådsväggen. Hoppas att vädergudarna är nådiga, så att jag får bär nästa år.
Idag har jag använt det sista vattnet i regntunnan och vänt upp och ned på den, så att inte ytterligare fukt hamnar i den. Jag vill inte att den ska sprängas sönder av is. Stenarna ligger som tyngd för att tunnan inte ska blåsa iväg, vilket har hänt.

Siffror - fototriss 232

Jag kom precis hem från landet och såg, att Fototriss utmaning denna vecka gäller siffror. Har inga bilder på lager med siffror. Får tänka ut något.
"Granngården" i Sorunda har samma nyans på taksiffrorna som i sin slappa flagga.
 Här var det dåligt fastsatt - elen blir inte billigare om man måste göra om saker.
... och jag räknar och räknar ...

fredag 27 september 2013

Vackra svampar


Denna vackra flugsvamp pryder en grusgång på landet. Jag fortsätter att beundra svamparna utan att plocka eller äta. Anki med bloggen "ankistankar" har också en jättefin svampblogg. Jag har tittat igenom den och funnit, att det är många svampar som är oätliga. En del av de giftiga svamparna är förvillande lik de ätliga. Jag fortsätter med min restriktiva inställning och plockar endast kantareller, om jag skulle råka hitta några.

Ankis svampblogg är väldigt intressant med information som illustrerats med vackra bilder. Besök den gärna, svampbilder.blogspot.se.

September - Blooming Friday

Äntligen lite mera regn. I mitten på månaden kom hela 30 mm på en och samma dag. Välkommet! Dropparna fastnar i koreagranens färggranna kottar.
Aklejan är vacker även utan sina blommor. Bladen har börjat vissna lite smått, mest sannolikt till följd av torkan som rått. De etablerade växterna har fått klara sig på egen hand under den torra sommaren.
De ljust rosa blommorna på spirean har gått i frö och bladen övergår mer och mer i höstfärg.
Silveraxet har precis slagit ut när den första frosten slog till härom dagen. Det är fortfarande bara enstaka blomstängel som visar sina vita blommor. Hoppas fler hinner slå ut innan kylan fortsätter.
En snigel har gett upp och tynat bort. Det är bara skalet kvar. Snigelplågan har inte varit lika stor i år som tidigare säkert beroende på att det varit så torrt.

Tema för Blooming Friday är denna vecka "september".

torsdag 26 september 2013

Vighet

Oj, oj! Aj, Aj! Nej, kan man göra så där utan att nacken vrids ur led?
Jo, tydligen!

Nature Footstep Winged 103 visar mer.

onsdag 25 september 2013

Abstrakt så det förslår

Det här var nästan vackert, som en blomma. Det är en kopparfärgad rulle. En sådan där abstrakt sak, som man inte begriper hur den ska användas. Den ligger på min mans arbetsbord. Han vet förstås vad det är. Mera abstrakt finns hos Nature Footstep Abstract 38.

tisdag 24 september 2013

Taggiga aralian blommar ännu



Den taggiga Aralian på landet blommar fortfarande och knopparna har slagit ut. Blommorna sitter högt upp i toppen på trädet så jag når inte att ta några närbilder. Man kan se att till och med blomskaften är försedd med taggar. Några av löven längst ned har blivit riktigt röda.

Inlägget är länkat till Nature Footstep Blo Ma 64.

måndag 23 september 2013

Studera svamp - inte plocka



När svamparna börjar visa sig kan man ana att hösten är på väg. Jag plockar inte svamp. En del ser så förskräckliga ut att jag inte ens vill röra vi dem. Men det är väldigt intressant att studera dem, både på nära och långt håll. Mera höst finns hos Fototriss och närbilder hos Macro Monday2.

fredag 20 september 2013

Blooming Friday - är jag en taklök?



Blooming Fridays tema denna vecka är "om jag var en blomma" - det är ett svårt val. En taklök kanske? När den väl etablerat sig återkommer den uthålligt år från år. Om den trivs sprider den sig i makligt tempo. Den är torktålig och behöver inte passas utan klarar sig själv. Blommorna är säregna, nästan vackra. De är spännande om man stannar upp, tar sig tid och betraktar dem på nära håll.

torsdag 19 september 2013

Blått och vitt - fredagstema

Blått och vitt är fredagstemat hos Sinneskatten. Jag har valt gurkört, för att jag tycker att den blå färgen är mycket vacker. Nästan allt utom det blå ser ut att vara täckt av en vit "päls", som lyser i solljuset.

Blomman har frösått sig i min trädgård och återkommer år efter år bland stenar, där det nästan inte finns mer än ett tunt lager sand.

Fågelbad också ett smultronställe




Först ställde jag fågelbadet på stenarna alldeles invid huset. Det blev dekorativt. Jag har fyllt det med vatten och väntat på fåglar men de var inte intresserade. När huset målades flyttade jag undan allt som stod i vägen.

Fågelbadet ställde jag mitt emellan två buskar, en schersmin och en syren, med silverax som bakgrund. Det dröjde inte länge förrän en fågel testade. Sedan kom alla andra. Det blev ett riktigt spa-bad. Jag har fått byta och fylla på vatten ett par gånger om dagen. Badet står nu lite för långt från huset för att ta bra bilder men det är så roligt att sitta och titta på hur de skvätter när de gör sig rena. Jag har länkat till Nature Footstep Winged 102.

tisdag 17 september 2013

Körsbärsbenved vår och höst


Man kan nästan prata om ytterligheter när det gäller körsbärs-benvedens blomning jämfört med bären. När man om våren ser de bleka, små blommorna i spretiga klasar nästan gömda i det gröna bladverket, kan man inte ana att busken kommer att spraka i ett makalöst färgcrescendo på hösten.

Då har blommorna blivit som små välarbetade lyktor där fruktens yttersta del bildar ett cerisrosa tak. Under hänger de kläpp-liknande fröna i intensivt orangefärgade höljen.

Inlägget är länkat till Nature Footstep Blo-Ma 63.

måndag 16 september 2013

Städdag Sandvik Lisö - fånga ljuset


I det vackra höstljuset städar de boende på landet allmänningarna. De sågar ner sly och småträd. En del ris bränns men mycket flisas och går tillbaka till naturen. Flismaskinen har kopplats till en personbil, som kör runt på området och flisar det fällda allt eftersom man sågar.

Nature Footstep 60 fångar fler ljuset.

söndag 15 september 2013

Fototriss 230 - negativt utrymme



På landet har vi en brunn täckt med ett gulrostigt lock. Att ljuset kan göra att nyanserna kan te sig helt olika beroende på tidpunkt på dygnet, solsken, kvällssken det förstår jag. Men att fjärilar och sländor väljer att söka upp locket det förstår jag inte. Tycker de att färgerna påminner om dem själva?

Temat på Fototriss denna vecka är "negativt utrymme", alltså den yta som omger motivet samt låta denna tomma yta ta plats i bilden. Tittar man på de här bilderna kan man konstatera att utrymmet som omger insekterna är ganska negativt men insekterna är trots det motivet. Det var nog inte det fototriss avsåg - alltså jag verkar inte förstått det heller.

fredag 13 september 2013

Ribes



Flera av bären här i trädgården tillhör växtsläktet ribes, både röda och svarta vinbär (ribes rubrum respektive ribes nigrum), krusbär (ribus uva-crispa) och rosenripsens blå bär (ribes sanguineum). Den sistnämnda har jag aldrig smakat på men den kanske är ätlig. Den har mycket vackra röda blommor på våren och det är mest därför jag har skaffat den. (Fakta hämtat från wikipedia.)

Fredagstema med Blooming Friday

Idag har Carina problem med Blooming Friday - hon har trassel med internet så det blir inget tema denna vecka. Samma sak hände mig när jag skulle handla höstflox på plantshopen - blev inget - de var slut.

Men jag tröstade mig - köpte istället en vit blodpilört, som blommar just nu och det är temat för Blooming Friday denna vecka.

torsdag 12 september 2013

Brutna ben

Stackar´n - hon har förlorat två ben. Känns sorgligt att hon blev skadad. Undrar hur det gick till ... Men hon fortsätter att väva nya nät i köksfönstret och sitter där och vaktar. Hon känns nästan som en familjemedlem.

Blomfluga dammsuger kaprifolen


Min kaprifol blommar för fullt nu. Det är en Lonicera Heckrottii, olika gulorangeröda färger, som små eldar. Nature Footstep visar mera bevingat.