LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

torsdag 14 augusti 2014

Listeria - bakterier dödas av pepider

När jag fick se färgteckningen på den här flugan, kom jag att tänka på en artikel jag läst i tidningen "Kött & Chark" 7-8, 2014. Den handlar om listeria. En teckning som visar en listeriebakterie är avbildad med dessa färger.

I artikeln kan man läsa, att man forskat fram bakteriekulturer för bekämpning av listeria. Sedan tidigare har metoden använts inom fiskeindustrin men är sedan början av 2014 tillåten även för kött- och charkprodukter. Mer information finns på fivekitchen.se.

Bilden är en "Ruby Wasps" berättade bloggaren Caroline Gill (se kommentarerna). Den tillhör familjen guldsteklar - Chrysis pseudobrevitarsis. Arten är reproducerande i Sverige och de flesta är metallglänsande.


Länk:
http://www.fivekitchen.se/
www.fivekitchen, pdf-fil
Nature Footstep, winged124


9 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

intressant att lära mer av insekter och skilja på vän och fiender. Vi har i sommar ätit middag ute under ett getingbo, de har inte stört oss alls ♥ Vi är lugna och viftar inte.

Bas. sa...

om juist hier een mooie foto van te maken dat valt nog niet mee,maar het is super gelukt.

Caroline Gill sa...

Do you speak English? I'm thinking this looks very similar to the bejewelled Ruby Wasps we see on rare occasions here in Suffolk, UK! You can see my picture here ... scroll down to the penultimate photo on the post.

Snäckskalsdalen. sa...

Listeria är ett elände. Det finns så mycket sånt nu. Ruby Waspen var ju vacker förstås. Liksom dina blommor på mangolden!
Agneta kram

MitchyLR sa...

Hej Ulla! Jag har aldrig sett denna typ av getingen innan. Det är så vackra färger!!

Unknown sa...

Vacker färg på den här getingen. Jag har inte stött på en sådan här tidigare. Spännande.

EG CameraGirl sa...

I have never seen a wasp with a blue thorax and red abdomen before. I would have thought this was a fly...but now I know differently. :)

Meta sa...

Fint flygfä bättre än bakterien även om den kan vara irriterande också
Ha en fin sen sommar
Kram Meta

NatureFootstep sa...

stekel? Ja kanske det. Men den ser ju lite för färgrann ut. :)