LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

fredag 31 januari 2014

Kärlek - Blooming Friday


Kärlek är temat denna vecka på Blooming Friday. Vad kan beskriva kärleken bättre än Evert Taubs "min älskling du är som en ros"?

Min älskling, du är som en ros,
en nyutsprungen, skär.
Ja, som den ljuvaste musik,
min älskade du är.
Så underbar är du, min vän
och ser så vacker ut.
Och älska dig, det ska jag än
när havet sinat ut.
När hela havet sinat ut
och bergen smält till glöd.
Ja, älska dig, det ska jag än
när jorden ligger död.
Min älskling, du är som en ros,
en nyutsprungen, skär.
Ja, som den ljuvaste musik,
min älskade du är.
Länkar:

torsdag 30 januari 2014

Grannsamverkan och duvor

Vår koltrast uppträder alltid som om han har besittningsrätt och monopol på fågelfrön, som ramlat från fågelholken, som hänger uppe i busken. Han står där som herre på täppan när grannens duvor kommer på besök. De tvekar - ska de våga sig fram?
Då är det läge att kalla på övriga duvor i sällskapet. De radar upp sig, får sällskap av lite småfåglar och koltrasten ställer sig vid sidan om.

Grannsamverkan blir allt viktigare. Det ökar känslan av trygghet att veta att grannar bryr sig om varandra.

Länk: Nature Footstep, winged 119

onsdag 29 januari 2014

Abstrakt tulpan i pärlvatten


Tulpaner nedstuckna i en vas med pärlor i botten - veckans lite abstrakta bilder. Jag kan inte få nog av tulpaner. De piggar upp i vintermörkret.

Länk: Nature Footstep, abstract 54

Visdomsonsdag - Sorunda Kyrka

"Ålder är ett mycket högt pris att betala för mognad" lyder veckans visdomsord av Tom Stoppard.

Sorunda Kyrka renoverades under 2012. De äldsta delarna  härstammar från 1100-talet. Nu lyser den vit över hela nejden.

Länk:
Rosor och ris, visdomsonsdag 6

tisdag 28 januari 2014

Praktlysing - Blo-Ma

På landet balanserar den här stenen på fyra mindre stenar. Framför finns en oval stensättning, där praktlysing växer.
De bruna, vissnade blommorna sticker upp ur snön. Färgskalan är mycket begränsad så här års. Det är skog runt om. Solen gör sitt bästa för att kasta ett rosaaktigt sken över snön men molnen är i vägen och träden skuggar. 
Då längtar man till sommaren, när praktlysingen åter blommar, solen skiner och det är varmt och skönt.

Länk: Nature Footstep, Blo-Ma 80

måndag 27 januari 2014

Sprakande vacker solnedgång

Det är så grått och tråkigt ute idag, så jag plockar istället fram en bild från slutet av november. Solnedgången var sprakande vacker, som en eld i skogen.

En annan person, som tycker om färger, är Eva på Evas Pysselsida. Hon har just nu ett lotteri, där man exempelvis kan vinna en vacker turkosgrön sjal i kärleksknutar.

Länk:
Nature Footstep 77, fånga ljuset
Evas Pysselsida, lotteri

söndag 26 januari 2014

Tulpandans

Solens strålar bryter fram mellan molnen och fångas upp av tulpanerna.
En yster dans inleds mellan tulpaner, solstrålar och skuggande moln.
Det blir lite för mycket och för varmt för en del, som kastar av sig sin kjol.

Länk:
I heart macro nr 37
Helgbilden

lördag 25 januari 2014

Kontrast - fototriss

Kontrastfullt men utan färger - så ser det ut på landet just nu. Grå himmel utjämnar skuggor och dagrar i snön. Det är bara de mörkt inoljade träytorna som visar nivåskillnaderna. Blomlådshållaren gapar tom.
Så var det inte i somras. Solen sken och himlen var blå. Man var tvungen att fälla upp parasollen för att det skulle bli uthärdligt att sitta ute. Komplementfärgerna finns kvar, kontrasten blir större när det gula är så ljust och det blå så intensivt. Alltför sällan såg man regnmolnen. Det blev en torr sommar.
I blomlådorna frodades min mans pelargoner, röda med gröna, frodiga blad, glatt färgrikt. Uteplatsen ligger i söderläge, där solen fortsatte att lysa och värma. Han fick lov att vattna varje dag utan hjälp ovanifrån.

Länk: Fototriss 245

Ljusgul digitalis - trädgårdsfärg


Charlottas färgtema denna vecka är ljusgul. Denna ljust gula digitalis växer på landet. Den är mera lågmäld jämfört med de rosa och vita, som också finns där. Den är lägre och blommorna är inte lika stora. Kan förstås bero på växtförhållandena. Denna lilla växer i skymundan bland stenar och berg omgiven av höga träd. Jag har testat att föröka dem på andra ställen men där blev de uppgrävda på nolltid ...

Länk: Charlottas trädgård

fredag 24 januari 2014

Sommarens favoritbild

Blooming Friday visar denna vecka sommarens favoritbild. Jag väljer en bild som får representera ett av mina favoritmotiv - insektsmöten - här på en stjärnflocka. Myran och flugan verkar komma bra överens. Men djupt där nere bland blommorna ligger något lömskt på lur, en brunvit fiende som sticker upp ett ben eller är det en tentakel.

Länk: Blooming Friday

Håller med om att det kan vara lite svårt att se fienden ibland. På den här bilden syns den hotande saken kanske bättre. Det liksom sticker upp brunrandiga ben till höger om denna fluga.

torsdag 23 januari 2014

Grönt och vitt - sommar och vinter


En grön guldbagge bland vita rabarberblommor - det är sommar. Grön oshimastarr sticker upp ur det vita snötäcket - det är vinter. Grönt och vitt - sommar och vinter.

Länk:
Nature Footstep winged 118
Floral Friday Foto  114

onsdag 22 januari 2014

Viktigt välja frön - en kamp för överlevnad

"Att älska skönhet är att se ljus" säger Victor Hugo i visdoms-onsdag.

Citronmelissen har vissnat. De vissnade blommorna står håriga i det skarpa ljuset. Men nästa år återkommer de med nya blad att förgylla maträtter med och kanske kommer också nya fröplantor. Inget ogräs i sikte. Det är bortrensat - manuellt.


Jag läser en artikel i "Allt om Trädgård" 2/2014 om vikten av att välja ekologiska frön. Camilla Plum (mat- och trädgårdsprofil) berättar, att konventionellt odlade fröer är mycket förorenade och de flesta kommer från monokulturer med samma arter på stora ytor. Bin och insekter, som dras till växterna, dör av besprutningen. Fröodling bidrar till det faktum att bina är på väg att dö ut.

Jag tittar på en bild av silveraxet från förra året och beundrar blomflugan. Jag har ännu inte handlat frön i år. Brukar impulsköpa. Helt klart är att jag kommer att välja ekologiska fröer i hopp om att blomflugan kommer på besök även i år.

Länk: Rosor och ris, visdomsonsdag

tisdag 21 januari 2014

Silveraxets bråda tid


Det är lika spännande varje år. Ska silveraxet hinna slå ut innan frosten kommer?

Jag tittar på bilder från förra året. Knopparna har fått lite längd i "kroppen" runt 20 augusti. En månad senare börjar en del av blomstänglarna slå ut. Det är knappt de hinner förrän frosten är där och biter i både blommor och blad, som börjar skifta i gult.

Även om jag primärt planterat silveraxet för dess vackra rödskimrande blad är det roligt om den hinner blomma.

Länk: Nature Footstep Blo-Ma 79

måndag 20 januari 2014

Fånga ljuset i vintermörkret

 
För en dryg vecka sedan kom den första snön och lade sig som ett puderlager över marken. Solen bröt fram en stund ur molnmassorna och snön började gnistra bakom schersminens grenar.

En fågel blev nästan lite yr och kunde inte bestämma sig åt vilket håll den skulle gå.

Silveraxets blomstängel böjer ödmjukt på nacken - om vintern som precis börjat ändå ville vara över.

Länkat: Nature Footstep76

söndag 19 januari 2014

Virkad socka till stickat skaft - helgbild

Det är så skönt att gå i sockar så här på vintern. Jag sliter ut dem på nolltid och de blir omöjliga att laga till slut. Själva skaftet är det inget fel på. Den här helgen har jag använt skaftet på ett par stickade sockar och virkat en ny fot.

Men det slarvas väldigt med garnet. Jag köpte ett nystan Järbo-garn, "Big Verona" 200 gram och började leta en tråd inifrån. Ena ändan av nystanet hade två, andra hade en. Jag valde att börja utifrån nystanet - ett nystan med fyra garnändar. När jag virkat en bit på socka nummer två har garnet en knut - man har skarvat. Dålig kvalitetssäkring på det företaget.

Länkat: Marits blogg, helgbilden

lördag 18 januari 2014

Nära blåmes



Fototriss är igång efter helguppehållet. Veckans tema är "nära". På nära håll har jag studerat en blåmes, som satt på fönsterblecket utanför sovrumsfönstret. Den studerade tillbaka.

Länk: Fototriss

fredag 17 januari 2014

Skära nyanser - trädgårdsfärger



Den här veckan har Charlotta gjort det lite lättare i valet av trädgårdsfärg jämfört med förra - skära blommor ska vi visa.

Jag har hittat ett antal skära nyanser i några bilder. Näckrosen i dammen på landet och fingerborgsblomman på dammkanten klär varandra riktigt bra. Idag (fredag 17 januari) snöar det och då passar det bra att koppla av med en bok uppsnofsad med en dubbel tulpan.

Länk:
Charlottas trädgård

Solrosfrön - Blooming Friday




"Mitt bästa frötips" är utmaningen denna vecka hos Blooming Friday. En påse med solrosfrön i blandade färger gladde mig enormt härom året. Visserligen var tiden från sådd till dess blommorna slog ut oändligt lång.

I början på juni tittade de gröna bladen upp ur jorden. Först under senare delen juli började knopparna visa färg. På så vis var det kanske inte det bästa frötipset men blommorna var väldigt njutbara.

Länkat:
Blooming Friday

torsdag 16 januari 2014

Klätterhortensia

Floral Friday Foto visar en vacker rosa hortensia denna vecka. Min klätterhortensia på landet är vit. Förutom på själva huset växer några grenar uppför en tall. Väldigt effektfullt.
Den på tallen blommar inte lika rikligt som den, som växer på huset.
Olika insekter besöker gärna blommorna.

Länk:
Floral Friday Foto 113
Nature Footstep winged 117

onsdag 15 januari 2014

Abstrakt mycket solrosfröchoklad

När jag kikade på mitt solrosfrö-chokladgodis genom skålens glas, upptäckte jag ljusets olika brytningsvinklar. Det ser ut som det ligger massor av goda chokladkulor på härs och tvärs, både högt och lågt.
Den bilden var alldeles för abstrakt. Det är lite bottenskrap kvar, 38% solrosfrö, 34% choklad, socker och så alla E-nummer i långa rader, vilka också ter sig ganska abstrakta. Vem har med sig en lista när man handlar för att se vad numren står för? Inte jag. 

Länk: Nature Footstep abstract 52

Tulpanens dag



Tulpanens egen dag idag - en blomma att älska under dess hela livscykel.

tisdag 14 januari 2014

Julstjärna och kungsljus - makro

Det är spännande att titta riktigt nära på blommor. Detta är julstjärnan, som jag har beundrat och fotograferat ur olika synvinklar under några veckor.
Under sommarmånaden juli kunde jag hänföras av kungsljuset. Det växer längst sidan på garaget här hemma. Färgspelet på ståndare och pistill är fascinerande.

Länk:
Nature Footstep, BloMa 78
MacroMonday 2
I heart macro  va 35