LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

söndag 31 maj 2015

Mors dag

Min dotter dök upp i fredags med en bukett rosor, handcreme och sina trädgårdskläder. Min högerhand är bättre nu, när jag ätit penicillin mot borrelia i snart tre veckor men den behöver smörjas in med fet creme.
Varken min man eller jag orkar dra igång gräsklipparen längre. Jag köpte därför en ny med el-start. Man vrider bara om en nyckel, så startar motorn.

Min dotter kollade bensin och olja och sedan startade hon upp den och klippte gräsmattorna åt oss. De såg ut som ängar med det höga gräset. Vilken fin förskottsmorsdag!

Akleja

På håll ser man inte att insekter har kalasat på aklejan. Det är när man går nära, som man ser hålen. Då ser man även hur vita dunfrön håller sig fast i kronbladen.
Vid en hastig blick ser det nästan ut som en mångarmad spindel.
Den här veckade vita blomdelen har jag inte lagt märke till tidigare. Den finns längst in i botten på aklejan. Undrar vad det är.

lördag 30 maj 2015

Kyrkligt - fototriss



Fototriss tema denna vecka - kyrkligt - är ett starkt känslomässigt tema för mig. Bilderna är från Östra kyrkogården i Karlskoga tagna vid min mors begravning.

Kyrkogården invigdes 1945 och har en stark prägel av bergslagsnaturens öppenhet. Den sluttar mjukt ner mot Svartälven, där ett parkbälte är bevarat. I söder gränsar kyrkogården till ett naturområde, Bullerdalen.

Länk: Fototriss 304 - kyrkligt

Sista tulpanen



Alla tulpaner utom den helgula har blommat över. Även den gula sjunger på sista versen för säsongen.

Länk:
Floral Friday Fotos fff184
Saturdays Critters 76
Camera Critters 373

Lördagstema - sommarläsning Ylva Eggehorn

Tiden räcker inte till för allt jag vill läsa. Trädgården lockar, särskilt under den varma årstiden. I sommar har jag dock tänkt läsa Ylva Eggehorns 'Mannen som aldrig byggde en veranda'. Ylva berättar om Henok och andra bibliska karaktärer.

Ylva Eggehorn, född 1950 i Stockholm, är en svensk författare och poet. Med sin man köpte hon 1972 Hannagården i Sorunda, där hon numera leder skrivarhelger och arrangerar kulturprogram och retreater.

Hon har givit ut böcker i olika genrer, t.ex. lyrik, romaner, noveller, fackböcker, barnböcker och läromedel. Hon har skrivit sångtexter och psalmer, som är representerade i den svenska psalmboken. Vidare har hon skrivit pjäser och musikdramatiska verk. Ylva arbetar just nu med pjäsen 'Polhems huvudwerk', som sätts upp i Sorunda i sommar.

Ylva har fått Svenska Akademien 'Doblougska pris' för 2014. Priset kommer från en fond överlämnad via Birger Doblougs testamente 1944 och utdelas för understödjande av svensk och norsk skönlitteratur samt litteraturhistorisk forskning. I augusti kommer Ylva ut med en ny bok, 'Hamn för rebeller och änkenåder'. Den handlar om Sigstunastiftelsen, dit många författare kommit för att skriva.

Andra tips om sommarläsning får ni av deltagarna i lördagstema - se rutan till höger.

fredag 29 maj 2015

Kallt i dammen?

När jag satt på kaffeserveringen på Södersjukhuset och tittade ut genom fönstret, fick jag se den här lilla figuren sitta vid en av dammarna. Han känner försiktigt på vattenytan.

'Body & soul' är en skulptur i spegeldammarna utanför Söder-sjukhuset. Verket skapades av Fredrik Wretman år 2002. Det består av två skulpturer placerade i och vid varsin damm. Den lilla mansfiguren ovan är den ena.
(bild Wikipedia)

Mitt i den andra bildas ordet ECHO av halva bokstäver, som reflekteras i vattnet och blir helt.

Länk: Fredagstema 85: människoskapat

torsdag 28 maj 2015

Medicin eller ögonfröjd


Aklejan anses inom folkmedicinen kunna användas för utvärtes sårbehandling. Dess innehåll av glykosider (blåsyra), fetter, enzymer och vitamin C har antiseptisk och adstringerande verkan. Använda delar av växten är frö, blommor, blad och rötter (källa Wikipedia).

Jag tycker om aklejan mer och mer för vart år som går men jag nöjer mig med att enbart beundra dem.

Länk: Torsdagestema - I like 199

onsdag 27 maj 2015

Svepande solstrålar

silverax
 syren
hosta

Kvällens solstrålar sveper runt växterna, genomlyser bladen, visar upp naturen på bästa sätt. Solen lyser på duniga frön, som trasslat in sig i syrenen. Försommarkvällen är gyllene i solnedgången.

Länk: Nature Footstep, DAM

tisdag 26 maj 2015

Färggranna blad och blommor


Jag tycker det verkar som rosenkvitten blommar väldigt rikligt i år - eller kanske jag inbillar mig. Vackert är det i alla fall. Den riktigt lyser upp.

Lyser upp gör även den gulbladiga smällspirean. Jag tror det är någon slags stekel som är på besök. Midjan är så smal.

Förra året planterade jag en rödbladig smällspirea. Den är liten och spretig men jag hoppas den växer till sig med tiden. Några få blad har fläckar av grön färg - märkligt.

Länk: Nature Footstep - trees-n-bushes 9

måndag 25 maj 2015

Älskar dagar när solen skiner



Allting blir så ljust och vackert när solen skiner, blommor, ogräs. En rödblära (Silene dioica) lyser så glatt.

"Och man tänker så här, det är ljuvligt ändå,
att leva fast inte det alltid är så,
så här obeskrivligt skönt som idag,
denna underbart strålande försommar dag."

Strof ur 'Vårvisa' av Olav Gerthel

Mossa och getrams

På landet har vi en massa berg övervuxna med mossor av olika slag.
Det är ett spännande område att utforska med kameran.
Där växer också denna getrams (Polygonatum odoratum). Knopparna slår snart ut till små avlånga klockor.

Länk:
I heart macro 104
Macro Monday 2

söndag 24 maj 2015

Fortfarande skir grönska

Grönskan är fortfarande skir och genomskinlig på sina ställen. Bakom ekarna i allén mot Fållnäs skymtar man vattnet från en havsvik.
Munkhättan på landet har vuxit och blivit längre men ännu har blomman inte slagit ut.
Från Södermalm i Stockholm kan man blicka ut mot Globen-området. Där är grönskan mera djupgrön. Segelbåtarna är sjösatta.
Hemma i trädgården jagar jag de vackra maskrosorna och plockar bort dem innan de hinner gå i frö.

Länk: Helgbilden

lördag 23 maj 2015

Delad glädje är dubbel glädje



Visst blir allting mycket roligare, om man har någon att dela glädjen med. Tillvaron blir full av spännande intressen och upptäckter. Det tycker Romeo och Diva, som känner trygghet i varandra och håller varandra sällskap.

Länk:
Fototriss 303 - dubbel
Saturday Critters 75
Camera Critters 372

Fotografens dans

 Sänk kroppen sakta med vikten fördelade på båda fötterna.
Byt tyngdpunkt från den ena foten till den andra och böj samtidigt kroppen åt vänster.
 Luta kroppen framåt och böj den åt höger.
Ta ett steg till vänster och darra inte på handen.

Det är fotografens dans framför en blomma. Ämnet för lördagstemat denna vecka är fotografera. Övriga deltagare ser du i rutan till höger.

fredag 22 maj 2015

Mossa och revsuga

Det har varit välgörande för mossan med den senaste tidens regnskurar. Den är fyllig och vackert grön, när ljuset söker sig ned mot marken.
Revsugans (Ajuga reptans) blålila blommor är utslagna. De små blommorna får mig att tänka på Jungfru Maria Nycklar (Dactylorhiza maculata).

Länk: Floral Friday Fotos fff 183

torsdag 21 maj 2015

Vackra droppar

Backskärvfröet har fångat upp regndroppar i sina skedformade hjärtlika frön. En del har runnit ut och blivit hängande på fröskaften.
En spindel i brudspirean hoppas att någon godsak ska komma förbi. Vattendroppar på rad som ett pärlhalsband kanske kan locka.
Vattendropparna på den sibiriska ärtbusken var så underligt blåa.
Det är den klarblå himlen som speglar sig.

Länk: torsdagstema - I like 198

onsdag 20 maj 2015

Tulpandroppar

Igår kom det hela 15 mm regn. Tulpanerna var nedtyngda av stora vattendroppar i morse. Det är så vackert och nytvättat överallt efter såpass mycket regn.
Jag har en tendens att så mycket som möjligt på mina bilder ska vara skarpa. Så inte denna gång. Jag blev så förtjust i färgerna - det gula mot violett som omges av det glittriga, diffusa orangegula och en aning rött och grönt i bakgrunden - nästan som komplement-färger.

Länk: Nature Footstep 148 - DAM