LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

söndag 30 augusti 2015

Klättrare


Idag har jag fått hjälp med att klippa äppelträd och prydnads-apeln. Min svärson klättrar ledigt och lätt från gren till gren. Han har sällskap av en lättviktare som håller sig till bladen.

Länk:
Camera Critters 386
Saturday Critters 89
Helgbilden

lördag 29 augusti 2015

Frukt och bär - fototriss

Min krusbärsbuske har snart vissnat bort. Det är bara några grenar kvar, som bär frukt. Jag kommer sannolikt inte att ersätta den med en ny, eftersom det inte är något favoritbär.
Det blev ganska mycket svarta vinbär i år. Men de var inte alls lika goda och söta som de brukar vara. Det beror säkert på kylan och brist på sol under mognadsperioden. Jag plockade inte alls mycket, en liter bara.
På mina insmugna rödvinbärsbuskar fick jag också lite bär. Nu ser jag fram emot att björnbären ska mogna. Det brukar dröja en bra bit i september.

Länk: Fototriss 310 - frukt och bär

Kvällssol

Jag var på landet igår och pysslade i trädgården och klippte gräsmattan. När jag var klar hade solen börjat dala. Solstrålarna strilade mellan träden och smekte körsbärsbenveden. Bären börjar mogna och skifta färg.
I dammen blommar både vit och röd näckros. Det var vindstilla och ytan spegelblank. Kvällen var fortfarande ljummen. Men så fort solen försvinner känns det, hur svalt det är. Hösten knackar på.

fredag 28 augusti 2015

Mopedum - nostalgimuseum


Jag har berättat tidigare, att vi har ett museum för mopeder - Mopedum - i Nynäshamn. Där finns även massor av annat från åren 1952-1979 att titta på.

Jag känner igen några plastbilar, som står i en monter. I en annan uppbyggd miljö ser jag ett välbekant mönster på en förvarings-kartong. Alla miljöer som visas är bekant för mig, eftersom jag tillhör den generation, som växte upp då.

Jag åker hem till mitt egna lilla museum. Där finns två bilar i plast liknande dem på Mopedum. De har tillhört min lillebror.

Ur en garderob plockar jag fram förvaringskartongen med det bekanta mönstret för fotografering. Min är mycket större än den på museet.

Det här är ett museum man måste besöka flera gånger. Det finns så mycket att upptäcka.

Länk: fredagstema - människoskapat

torsdag 27 augusti 2015

Stor blåklocka - I like

Den stora blåklockan (Campanula persicifolia) dyker upp lite varstans på landet. Stänglarna är ibland lite rangliga och då kan det hända att klockorna får vila på en ormbunke. De är ett vackert par.

Länk: torsdagstema - I like

onsdag 26 augusti 2015

Studentnejlika

I våras sådde jag frön av studentnejlika. Det dröjde länge innan de grodde. Under tiden visade sig en massa små gröna skott. De blev allt fler. Olika var de också. En massa ogräs blandade med det sådda. Till slut visade sig en blomma på en av stänglarna. En enda blomma.
Jag hade sett fram emot prunkande lysande knippen - så som de ser ut på landet. Frösådd är inte min starka sida helt enkelt.

Länk: Nature Footstep - DAM

tisdag 25 augusti 2015

Blåregn och liljebagge

Sommarvärmen håller i sig och blåregnet på landet har börjat blomma igen, inte så rikligt som tidigare och inte med så stora blomklasar. 
Krolliljan har gått i frö men den här lilla rackaren ger sig inte.

Länk: Nature Footstep - trees-n-buskes 22

måndag 24 augusti 2015

Beundrarsvamp

En gråbrunaktig svamp växer i skogen på landet bland blåbärs-riset. Det är en vecka in i augusti. Det är en beundrarsvamp - de flesta svampar jag ser är av den sorten.
Tillväxten går fort med ett snabbt förlopp. En vecka senare har den börjat mogna och färgen har övergått till brunbeige. 'Huden' på ovansidan har spruckit och ser ut som fiskfjäll tycker jag - kanske en evolution från något förtidshistoriskt ...

Länk:
Macro Monday 2
I heart macro 114

Mästerspinnare



Man måste bara beundra spindlarnas skicklighet.

Länk: Nature Footstep - fånga ljuset 152

söndag 23 augusti 2015

Mognande bär

Hemma i trädgården börjar jordgubbshallonen (Rubus illecebrosus) mogna.
Samma sak gäller lingonen, som växer i skogen på landet. Naturens egen trädgårdsmästare har smyckat skogen på ett mästerligt sätt.
I toppen på Aralia Elatan har blomknoppar börjat bildas. Hoppas de hinner slå ut.

Länk: helgbilden

På väg - Fototriss

I fredags hade jag min bil på service för första gången. Jag fick hyra en verkstadsbil för 300 kronor att ha under tiden. För det beloppet fick jag köra 60 km utan att tanka.

Jag körde hem och kontrollerade sträckan, 27,5 km, alltså totalt 55 km ToR, behöver inte tanka. På vägen tillbaka tänds en symbol på instrumentbrädan, en bensinpump. Jag kör på motorvägen och inte en bensinstation i sikte, känns nervöst.

Jag hittar mätaren för bränsleförbrukning. Den visar att jag kan köra 6,7 km på befintlig tank. Ett snabbt överslag - jo, jag klarar mig precis till verkstaden - tankproblemet överlåter jag.
Det är inte lätt alla gånger man ska tanka en bil för första gången. Man lutar sig mot tidigare erfarenhet. Jag hade en bil där man tryckte lätt på tanklocket så öppnade det sig. Så hände inte med min senaste. Jag stod en stund och stirrade och hoppades att den skulle öppna sig som en 'Sesam'. Men icke - det var bara att plocka fram instruktionsboken.
Där stod att inne i bilen fanns en knapp, som man skulle trycka på för att öppna tanklocket. Den satt alldeles synligt osynlig bredvid förarsätet. Det gäller att se upp - eller ner.

Länk: Fototriss 309 - på väg

lördag 22 augusti 2015

Påfågelöga och sniglar

Det verkar som de blommor jag nu har enbart uppskattas av påfågelöga. Några andra fjärilar har jag inte sett. Men det är vackert så. Jag är så glad för besöken.
Även idag blev det härligt med sommarvärme. Fast morgonen var sval, plus 10 grader. Det är riktigt fuktigt nu både i luften och på marken om morgnarna. Jag var och fyllde dammen på landet med vatten idag. En snäcksnigel vill vara navet i en överblommad allium.

Länk:
Saturday Critters 88
Camera Critters 385

fredag 21 augusti 2015

Isoplycka




Påfågelöga har hittat mina nyplanterade isop-blommor. Så lycklig jag blev. Och imponerad! Tänkt att de så snabbt hittar en nyhet, som inte funnits tidigare. Jag undrar hur de bär sig åt. Jag var tvungen att föreviga den framifrån, bakifrån och ovanifrån. Och en blomfluga fann också de nya blommorna snabbt.

Länk:
Floral Friday Foto - fff196

torsdag 20 augusti 2015

Fuktig morgon

Det är så vackert om morgnarna precis när solen når trädgården. Luften är fortfarande fuktmättad. Fjolårets frösådd har överlevt och tre plantor med röd pyramidformad plocksallad  lyser i solskenet.
Behållaren till vattenmätaren gick sönder och hållaren fick en ny funktion - stöd för blommor och en kompassdekoration avsedd för båt. Den kan kanske ge riktningen för dagens aktiviteter. 
En arbetsam natt ligger bakom spindeln, som gått och gömt sig - eller lagt sig för att sova.
En morgonhumla gör mig sällskap vid den vita kärleksörten. Det kommer att bli en ny varm och solig dag - äntligen kom sommaren.

Länk:
Torsdagstema 20 aug - I like

onsdag 19 augusti 2015

Uppfylld påse

Igår besökte jag en handelsträdgård, som har som specialitet att sälja egendrivna plantor. Den ligger också nära där jag bor. Ösmo är fortfarande omgiven av åkrar och hagar med hästar. Vägen dit var smal - tur jag inte mötte någon - då hade en av oss fått backa ...
Kanske var det därför hästen skrattade åt mig, när jag åkte förbi. 
Jag fick med mig en påse uppfylld med isop. Nu ska plantorna bara ned i jorden och sedan hoppas jag att fjärilarna uppskattar dem.
Isop (Hyssopus officinalis) är en flerårig växt. Min har rosa blommor men den finns även i blå och vita nyanser. Växten blir upp till en halv meter hög med styv stjälk.

Länk:
Onsdagstema 19 aug - uppfylld
Nature Footstep - DAM

tisdag 18 augusti 2015

Det tog ett tag ...

Det tog ett tag innan jag insåg att rödvinbärsgrenar omärkligt nästlat sig in bland rosenripsen. Bladen är ganska lika. Jag undrar vem som gjorde så.

Det var först när busken började blomma, som jag insåg att det var något annat än rosenrips. De gulgrönbruna blommorna hos vinbärsbusken är i och för sig vackra men kan inte mäta sig med rosenripsens rosaröda blommor.

Bären är ju också helt olika. Rosenripsens blå har jag aldrig fått speciellt mycket av, knappast något alls.

I år kunde jag för första gången skörda lite rödvinbär på den här busken - det var roligt och välkommet.
Två små påsar med rensade och repade bär har jag fryst in för kommande behov. Jag har ett recept på en vinbärskaka, där det inte ska vara mer än 1½ dl vinbär - ena påsen räcker till den.

Länk:
Nature Footstep - trees-n-bushes 21
Tisdagstema - skärpedjup

måndag 17 augusti 2015

Undersidan renfana

Jag har gjort flera vändor till kommunens tipp för trädgårdsavfall. Det är där renfanan växer. Jag tittar in under renfanan för att upptäcka kantblommorna. Lite annorlunda ser det ut men ändå svårt att se på denna bild.
En humla landar på en av blommorna medan jag håller på och studerar den.

Jag tittar på blommorna ovanifrån igen på närmare håll. Jag tror inte jag blev så mycket klokare genom att titta på dessa bilder.

Länk:
Macro Monday
I heart macro 113
Helgbilden
Nature Footstep - fånga ljuset