LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

lördag 31 oktober 2015

Meningsfull sysselsättning

Jag har fotograferat en bild i tidningen 'vi i villa nr 4, 1998'. Det är Gösta Zetterqvist som står i en del av sin skapelse på landet, Sandvik, Lisö. Han står framför kinesiska muren. Framför muren står ett vackert staket och bakom 'De dumma ämbetsmännens paviljong'.
Idag är mycket av det Gösta skapade borta. Med hjälp av hävstänger, taljor och rep byggde han "statyer" av sten och försåg dem med namn. Här är en stenskapelse omkullvält.
Gösta var tvungen att lämna trädgården. Han fick ta med sig åtskilligt av den till en nyanlagd park i en del av Svandamms-parken i Nynäshamn, där 'Göstas trädgård' skapades. Här står staketet.
Urnan finns i en privat trädgård i Nynäshamn, Brunnbergs trädgård, som under en tid var en visningsträdgård. Ägaren fick den som tack för den hjälp hon gav Gösta.

Meningsfull sysselsättning är lördagstemat. Jag undrar vem som tyckte det var meningsfullt att välta omkull Göstas skapelse.

Länk: bloggdeltagare i lördagstema

Höstlöv och ljung - lördagscitat


Även om många löv fortfarande sitter kvar på träden krattade jag ihop bladen på gräsmattan för att täcka det, som är nyplanterat.

Somliga letar efter ett vackert ställe, 
andra gör ett ställe vackert
 Hazrat Inayat Khan

Insekt på cotoneaster

I detta inlägg har jag testat att göra samma bild i olika storlekar. Först en extrastor bild:
Sedan en bild i den vanliga storleken jag brukar använda:
Det går bort mycket av en bild, när man gör den större. Jag håller fast vid den storlek jag använt hittills. Men man måste prova.

Länk:
Saturdag Critters 98
Camera Critters

fredag 30 oktober 2015

Järnek (Ilex aquifolium)



Järneken växer på landet (Sandvik Lisö). Den är städsegrön. På unga träd och lågt sittande grenar har bladen mellan 3 och 5 vassa tornar på varje sida. På äldre träd och högre sittande grenar saknas ofta dessa tornar - båda varianterna syns på mina bilder.

Blommorna är vita. De röda frukterna är mycket bittra, så fåglarna äter dem inte förrän senare på vintern, när frosten gjort dem mildare.

OBS: för människor är bären och övriga delar av växten utom barken giftiga.

Länk: Floral Friday Fotos fff206

Färg+bomb - Blooming Friday

När jag promenerade på elljusbanan härom veckan föll mina ögon på färggranna snitslar. En markerad bana ledde rakt in i skogen.
Jag blev nyfiken och började följa den snitslade banan. Här slutade markeringarna. Det såg ut som en bomb slagit ner. Det stod något skrivet på ett papper, som hängde på en snitselmarkerad pinne.
Jag gick närmare och där stod 'stubben'. Så sönder som den var behövdes nog en förklaring. Fast kanske det är en 'station' för orienterande skolungdomar, som jag ofta ser irra omkring med karta i högsta hugg.

Länk: Blooming Friday - färgbomb

torsdag 29 oktober 2015

Blåregn - I like



Nu är min PC full av bilder. Jag har nästan ingen minneskapacitet kvar. Jag måste radera tidigare års bilder.

Jag fastnar då och då i någon fil, där jag tycker bilderna är särdeles intressanta, som de här bilderna på blåregn. Tidigare år hade det visserligen blommat, men inte alls så rikligt som förra året. Det blev en riktigt fotofavorit. Ni har sett bilder tidigare och det kommer säkert att dyka upp flera i fortsättningen, redan i denna veckas färgtema 'lila'.

Länk: torsdagstema - I like

onsdag 28 oktober 2015

Likhet


Det här är bilder från en promenad på området på landet. En del fixar och trixar och tycker om att pryda sina hus på olika sätt. Vid stranden 'pryds' vattnet nästan på samma sätt. Visst är det en viss likhet.

Länk: Nature Footstep - DAM 171

Omtumlande - onsdagstema


När man ser tillbaka på hur trädgården gestaltat sig under olika årstider får man en ganska omtumlande upplevelse.

Länk: onsdagstema - omtumlande

tisdag 27 oktober 2015

Klätterhortensia




Från att ha varit sommargrön har klätterhortensian antagit samma gula färg som sommarstugan. Först klättrar grenarna uppför ett berg för att sedan fortsätta på huset.

Länk: Nature Footstep - trees-n-bushes 31

måndag 26 oktober 2015

Sprakande, glödande höstfärger



Höstfärgerna i sig är vackra men solen gör allt mer glödande. Det har varit ganska varmt och skönt under en period, plus 10 grader om dagarna. Det är härligt att vistas utomhus då.

Länk:
Nature Footstep - fånga ljuset 161
Macro Monday2

söndag 25 oktober 2015

Fållnäs


Att åka genom Fållnäs allé på hösten är en färggrann upplevelse. De nya träd man planterade härom året har klarat sig och lever med i de olika årstiderna.
Så här såg det ut i helgen när jag passerade.
Något som inte lever med är alltså den stora sälgbusken. Den är nedsågad och störar med uppspänd tråd är uppsatta. Jag förstår inte, varför man tagit bort trädet. Det hade säkert samsats med det andra.

Länk: helgbilden

Trädgårdsfärg - orange

Veckans trädgårdsfärg orange är svår att hitta hos mig. Jag har tagit alla mina bilder på landet. Idag har körsbärsbenvedens frukter börjat vissna men en del är fortfarande vackert rosa och orange.
En flugsvamp får också platsa bland det orangea.
Med tvekan kommer dessa skalbaggar med - en aning orange med dragning mot brunt kanske.
Enstaka dubbla vallmo slår fortfarande ut.
Den enkla däremot har blommat över för säsongen.

Länk:
trädgårdsfärg - orange
Camera Critters 394

lördag 24 oktober 2015

Fototriss - så här ser det ut där jag är

Idag var jag på landet och stökade i trädgården. På vägen dit ligger dessa timmerhögar. Och titta på luftledningen! Nedriven! Sådana incidenter slipper man med nedgrävda ledningar.
Hösten är otroligt vacker i år. Vid dammen doppar sig skuggbräckan i vattnet. Dammen ligger vid kanten av ett berg, vilket man kan ana i bakgrunden. 
Jag trodde det behövde krattas idag men det finns fortfarande mycket löv kvar på träden. Jag krattade bara ställen, som kan bli hala och slippriga om löven får ligga kvar, exempelvis 'kinesiska muren'.

Länk:
Fototriss 317 - så här ser det ut där jag är
Kinesiska muren

Livet är en gåva - lördagscitat



Livet är en gåva, tacka ödmjukt och ta emot.
Varje steg är ett under, varje andetag, 
som vi tar här på vår jord.
Tomas Ledin

 

Omstart - lördagstema



När jag flyttade till Ösmo spelade man fotboll på en vanlig gräsplan, som kallades Viksängens IP. Det var inte så lätt att spela alla gånger med tanke på att planen blev översvämmad då det regnade. Både byggnader och maskiner är numera förfallna.


En ny idrottsplan byggdes, Ösmo IP, och försågs först med grus. 2010 beslutades att planen skulle få konstgräs och 7,2 miljoner kronor avsattes. I september 2010 var den klar och invigdes. Tränings-förutsättningarna har blivit bättre och man kan träna långt efter att årets seriespel tagit slut.

Länk: andra som bloggar om lördagstema

fredag 23 oktober 2015

Plötsligt händer det





Först kontrollerar man att blommorna slagit ut. Sedan inleds en orolig väntan på pollinerarna. Var är de? Är det för kallt? Har de inte klarat vintern? Så småningom ser man karten. Jo, några besökare har varit här men inte tillnärmelsevis så många som tidigare år. Och så inleds en oändlig väntan.

Plötsligt händer det. Det man gått och väntat på så länge. Efter många kontrollrundor och smakprov kan man äntligen skörda frukterna av nedlagt arbete, oro och väntan.

Länk:
Blooming Friday - plötsligt händer det