LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

torsdag 31 december 2015

Gott Nytt År!

Ytterligare ett år har lagts till det förflutna. Själv är jag här, i nuet. Jag kan bara hoppas, att vi går ett fantastiskt år 2016 tillmötes, att alla små och stora problem försvinner, att kommande dagar blir goda och fina.

Jag önskar er alla ett Gott Nytt År 2016!

Länk:
Torsdagstema - I like
Nature Footstep DAM 180

tisdag 29 december 2015

Trivsel

Himlen var så vackert rosa i morse och man kunde ana månen.
Snön har kristalliserats och gnistrar vackert i solen. Det har varit så härligt med den blå himlen idag. Även om det är kallt stiger humöret flera grader och man riktigt trivs i det vackra vädret.
Det finns fortfarande några cotoneasterbär kvar. De är väldigt dekorativa bland det vita och gröna.

Länk:
Nature Footstep - trees-n-bushes 40
Tisdagstema - trivsel

måndag 28 december 2015

Mossigt



Idag är marken täckt av ett halvdecimeter tunnt snötäcke. Här är några bilder på mossa innan snön föll.

Länk:
Macro Monday2
I heart macro 119

söndag 27 december 2015

Återblick 2015

År 2015 har varit ett smärtsamt år, ett förlorat år. Min mans sjukdom, den chockartade diagnosen, hans hastiga bortgång har satt sin prägel. Det gör ont i själen att göra en återblick.

Men så tänker jag på människor, som stöttat mig i min sorg. Jag blir varm, känner kärlek i hjärtat. Min dotter kom hem till mig, sov över så att jag inte skulle vara ensam. Vi pratade igenom alla "varför".
Hennes familj och svärföräldrar hjälpte mig med trädgården både hemma och på landet medan jag mer eller mindre bara tittade på utan att vilja göra något. De fick mig att se det vackra i växterna och återväckte den läkande effekt naturen har på mig.
Det får mig att börja blicka framåt, se fram emot den nya våren med blommor som vaknar till liv.

Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud.
Men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår.
Kinesiskt ordspråk

Länk:
Lördagstema - citat
Lördagstema - återblick 2015

fredag 25 december 2015

En grön jul

De senaste stormarna har lämnat sina spår. Nedblåsta grenar trasslar in sig i fötterna, när man försöker komma förbi. 
Den vilsekomna vintern ser ut att ha blivit städsegrön. Avblåsta ormbunkstoppar täcker de bruntorra löven på grusgången. För övrigt händer inte så mycket på landet. Naturen har lagt sig till vila.
Julaftonskvällen är över. Jag är åter hemma från julfirandet hos min dotter med familj. Jag njuter av en kopp te i skenet från min julklapp.

onsdag 23 december 2015

God Jul!

Den sista handen läggs vid förberedelserna inför julens höjdpunkt, julafton. Julklapparna fixas, pepparkaksbaket är avklarat, korvstoppningen är klar liksom den kokta knäcken och övrigt julgodis, julmaten förbereds.

Återstår att ta fram julprydnader och klä en gran. Och så städa - det är dan-före-dan. Barnens väntan på morgondagen och jultomtens ankomst är längtansfylld.

Men ett mynt har alltid två sidor. Jul är i Sverige en familjehögtid. Det som är längtansfyllt för somliga har blivit en pina för andra, som är ensamstående eller marginaliserade. Många människor känner också stress och oro för att julen ska bli misslyckad. Jultiden har som en följd av det blivit en pina för somliga människor.

Jag tänker på alla och önskar er alla en GOD JUL!

Länk:

måndag 21 december 2015

Så har det alltid varit

Jag har alltid funnit nöje i att läsa böcker. Det är en god tradition värd att föra vidare. Varje jul försöker jag hitta lämpliga böcker till mina barnbarn. I år har jag letat bland ungdomsböckerna - barnböcker är ett avslutat kapitel.
Jag tittar på några av mina egna böcker, 'Flickornas julbok' från 1945 respektive 'Flickorna i femte klass' från 1956. Flickor läste flickböcker. Alltmer barnböcker hade börjat komma ut efter krigsslutet 1945 - världen skildrades utifrån ett barnperspektiv. 
På 1970-talet blev ämnena mer realistiska och ämnes- och motivvalet breddas. Min dotter hade fötts. Flickaktigheten håller i sig i 'Akta dej Katja' från 1979 och 'Kulla Gulla' från 1984. Om jag varit pojke eller fått en son kanske urvalet sett annorlunda ut.
Idag uppvisar ungdomsböckerna en helt annan mångtydighet än tidigare. De är mer personorienterade, åtminstone de jag köpt i år. De innehåller berättelser, intriger, teman och rollfigurer. Gränsen mellan ungdomsbok och vuxenbok har blivit mer flytande. Jag rodnar.

Att läsa är ett bra sätt att utvecklas och lära nya saker. Samtidigt som man lär sig saker utgör de en enorm inspirationskälla.

Det är Anna som bestämt månadens lördagstema. Övriga som ingår i gruppen kan du ser här.

söndag 20 december 2015

Erik Linder på Ösmo Plantshop

Vilken underbar sångröst Erik Linder har. Han sjöng i Ösmo Plantshops växthuscafé idag för besökare och kunder. Han slog igenom efter att ha varit med i Talang 2009 på TV4.
Jag handlade lite till julen i plantshopen. Deras arrangemang varierar i det oändliga och alltid hittar man något som passar, ett ljus, en kramsten, en uggla, en chokladask eller en blomma.
Idag fick alla kunder en ros. Jag valde en vit.
I kassan står en glad Gerald Deckart, plantshopsägaren, och slår in blommor och presenter.
Erik Linder sjunger a capella 'In this heart'. Luta er tillbaka, lyssna, stressa av, njut ...

Länk: helgbilden

Röd trädgårdsfärg




Av min röda tulpan återstår endast några få lökar, som blommar. De planterades i mitten på 1970-talet. Jag kommer inte längre ihåg vilken sort det är, en vanlig trädgårdstulpan bara, kanske den heter 'Tulipa gesneriana'.

Jag följer gärna en blommas utveckling under en säsong. Jag tycker om förgänglighetens skönhet hos blommor, den är så vacker, särskilt när det gäller tulpaner. Kronbladen kråmar sig än hit, än dit, som en yster balettuppvisning.

Länk: trädgårdsfärger - röd

lördag 19 december 2015

Hjärtligt juligt

När jag tänder ljusslingan, som slingrar sig runt tallkottarna i kristallvasen, färgas allt i olika röda nyanser.
Skålen står på en vitmålad träpall, som har utsågade hjärtan på sidorna.
Även slingans lampor är formade som små hjärtan.

Det värsta hjärtfelet heter hjärtlöshet.

Länk:

fredag 18 december 2015

Fredagsmys på vikingavis

Jag har öppnat årets första julklapp - till mig. Ja, jag har själv varit och köpt den. Vikingapraliner - ett äventyr av mjöd, honung, äpple och salt, sådant som användes flitigt på vikingatiden.
Jag har flyttat över dem till mitt pralinfat och dukat upp till kvällskaffet. Det är ett bra tag sedan jag köpte min vita julstjärna och den lever fortfarande. Jag brukar ha sådan otur med dem.
Jag läste en artikel om fotografering av barn - man ska huka sig ned till deras nivå för att få bra bilder. Jag hukar mig till barnets nivå inom mig. Jag ser ju ingenting.
Måste stå på tå - jo, pralinerna ligger kvar.
Jag fortsätter titta på barnets nivå. Men vad har hänt med toppen av ljuset låga? Den har hamnat till höger om själva ljuslågan. Tänk om ett barn skulle ha förklarat det här för mig - jag skulle kalla det för fantasier.

Länk:
Fredagstema - människoskapat
Floral Friday Fotos fff213

torsdag 17 december 2015

Rödlöksröd

Jag gillar att återanvända saker på ett nytt sätt. Här är det stenarna inneslutna i spindelnätsvirkade höljen, som får vara med och dekorera riset utomhus. Tre rödlökar lyser upp arrangemanget och några rosenblads rundade form kontrasterar mot de smala och stickiga barren.

Länk:
Torsdagstema - I like
Stenarna 2013

onsdag 16 december 2015

En vril vid el-ljusspåret!

På en av mina promenader på el-ljusbanan blev jag förbryllad, när jag fick se denna märkligt gåtfulla och konstigt säregna mycket uppseendeväckande knöl på en björk.
Det är en underlig utväxt, där träfibrerna går åt olika håll istället för att gå lodrätt. Denna kufiska defekt kallas vril eller masurknöl och beror troligen på ett genetiskt fel även om orsaken inte är utredd. Masurvirke är mycket eftertraktat, eftersom det anses vackert och dessutom är mycket hårdare än normalt virke (källa Wikipedia).

Länk:
Onsdagstema 296 - underligt
Nature Footstep - DAM 178

tisdag 15 december 2015

Frostkallt

Jag borde ha klippt bort ölandstokens vissnade blommor , jämnat till busken så att den inte spretar åt alla håll. Men det blev inte gjort, vilket gör att jag nu kan glädja mig åt rimfrostens lek med det överblommade.
Lagerhäggen är vintergrön. Bladens ljust gröna färg på årets tillväxt framhålls när de genomlyses av solens strålar.
Sockblomsbladen har värmts upp av solen en aning, där de kryper efter marken. Det är bara kanterna som fortfarande är lite frostiga.

Länk:
Tisdagstema - kall
Image-in-ing  
Nature Footstep - trees-n-bushes

måndag 14 december 2015

Risigt





Jag tog med mig vintergrönt ris hem från landet, när vi var där och röjde. Det blev en blandning exempelvis av olika sorters gran, en kvist av cypress. Jag kan inte namnet på de olika.
Man har varnat för halt väglag idag. Jag gick väldigt försiktigt nedför sliperstrappan på min väg till trädgården, för att inte halka omkull. Dagen har varit kall och frostig med lite solglimtar. Ljungen är fortfarande vacker.

Länk:
Macro Monday 2

söndag 13 december 2015

Teamwork


Min dotter, svärson och yngsta barnbarnet hjälpte mig i helgen att såga den avbrutna tulpanträdsgrenen i mindre delar. 
Kvarvarande grenar fungerar väldigt bra om man är smidig som ett kattdjur. Då kan man ligga bekvämt och speja på omgivningen.
När det blir tråkigt kan man alltid undersöka om isen på dammen bär, vilket den inte gjorde. Den tunna isen gick sönder som glasskärvor.

Länk: helgbilden

Svart - trädgårdsfärg

Jag har inte några svarta blommor. Det närmaste jag kommer är den här svartbräken, som växer på landet. Den kallades tidigare 'bergspring', vilket jag tycker är ett bra namn på hur den växer.
En Amiral bland kommunens blommor visar sina svarta vingspetsar.
På plantshopen kan man fota både blommor och insekter, som den här nästan svartrandiga humlan. Följ länken nedan så kan ni beundra Marikas svarta blommor och sedan leta er vidare till övriga bloggare.

Länk: trädgårdsfärger - svart