LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

söndag 31 juli 2016

Snart skördetider

 Rågvetefältet ser gult ut när man ser det på håll men när man går närmare skiftar axen fortfarande i grönt. Jag fick förklarat för mig, att detta är rågvete annars hade jag inte vetat det.
Även vetet skiftar i gulgrönt. I skolan fick man lära sig att de viktigaste sädesslagen var fyra till antalet, råg, vete, havre och korn. Havre och vete var lätt att komma ihåg hur det ser ut men hur var det nu med korn och råg? Korn har längst 'spröt' eller det var råg som har längst ... 
Det är en ynnest att ha så nära till jordbruksmarker, öppna landskap. Fortfarande i dessa tider kan man se nötkreatur på bete. Jag stannar till och tittar på ett av ungdjuren. Det tittar tillbaka. Kor är nyfikna djur. Det ligger en saltsten på marken, som den slickat på. Kamraterna ligger i närheten och idisslar.
Den här flugan ser också ut att vara nyfiken. Visst vinkar den till mig där den sitter på en kungsmynta, som växer vid dammen på landet! Jag har pysslat i trädgården idag och städat bort torra grenar. Det är fruktansvärt torrt nu.

Länk:
Helgbilden

lördag 30 juli 2016

Små saker med kärlek


Den planerade appollodagen kunde ha blivit en stor besvikelse för det 50-tal besökare, som var med på vandringen på fjärilsstigen i Stora Vika den 16 juli. Det finns så klart inga garantier, att den förväntade fjärilen dyker upp.

Martin Olofsson, Nynäshamns Naturskyddsförening,  hade tänkt på detta. Som en kompensation hade han tagit med sig makaonfjärilar, som han till besökarnas glädje och förtjusning släppte fria. Han hade fött upp dem själv. Jag kom att tänka på ett vackert citat av Moder Teresa.

Gör små saker med stor kärlek.

Moder Teresa (1910-1997) var en nunna, som blev känd över hela världen för sin kamp mot orättvisor och fattigdom genom att arbeta bland annat i Calcuttas slumområden. Hon fick Nobels fredspris 1979.

Länk:

fredag 29 juli 2016

Storebro-båtar - människoskapat

Jag var i Nynäshamn i tisdags och tog en promenad i hamnen. Jag stannade en stund och iakttog en båt, som höll på att lägga till. Några låg redan vid kajen och jag tittade på, när en arbetade för att lägga sig på utsidan bredvid en, som redan låg vid kaj. Så småningom hade 29 stycken samlats men jag stannade inte så länge att jag såg alla.

Det är ganska stora motorbåtar, Storebro. Medlemmar i Storebro Royal Cruisers Club samlades i Nynäshamn för att därifrån starta sin Ostkusteskader till Trosa och avsluta i Nyköping.

Länk:
Fredagstema - människoskapat

torsdag 28 juli 2016

Fuktig morgon - I like

Det är förvånansvärt fuktigt på morgnarna trots att det inte regnat. Man blir blöt om fötterna av gräset. Vattendroppar samlas i långa rader på kaprifolen. Det är så gnistrande vackert.

Länk:
Torsdagstema - I like

onsdag 27 juli 2016

Fixar "fulhörnor"

Jag har arbetat med att få bort "fulhörnor" i trädgården. I oktober förra året hjälpte mig min svärson och hans pappa att tukta fläderbusken, som hade vuxit sig alltför stor för min lilla tomt. Nu har den bildat en kompakt, vacker buske med blommor och bär inom räckhåll. Den döljer också den svarta komposten, som står bakom, åtminstone så länge löven sitter kvar.
När man rundat fläderbusken skyms den svarta kompost-behållaren av självsådd gurkört. Området runt komposten har jag stensatt och utanför finns smala rabatter. Alla växter törstar efter regn nu och orkar inte stå upprätt.

Jag var tvungen att oplanerat rensa bort taklöken på ett annat ställe i trädgården. Den har fått en tillfällig plats i några runda grå krukor, som jag ställt framför gurkörten.

Bakom den svarta, höga krukan med svartmålade bambugrenar växer en vit klamatis Summer Snow och en libbsticka.

Länk:
Tisdagstema - ansträngning

tisdag 26 juli 2016

Färgharmoni

Jag utgick från en färgskala med lila och rosa nyanser och började skapa en liten hörna färgharmoni. Hostans ljust lila blommor sitter i en lång rad efter växthusets ena vägg.
Den relativt nya skära höstfloxen har överlevt vintern och blommar med stora klasar.
Kungsmyntans lila blommor lockar till sig massor av insekter och fjärilar.
Ja, ingen är perfekt. Det såg snyggt ut ända tills rödvinbären började bli mogna. Men när de väl är plockade kan jag återgå till min färgharmoni.

Jag är så glad över mina små vinbärsbuskar. De gamla gav till slut dålig skörd, så jag tog bort dem. Jag passade på att ta några grenar och har nu drivit upp två nya buskar.

Länk:
Image-in-ing 
Nature Footstep
Our World Tuesday

måndag 25 juli 2016

Påfågelöga

Kungsmyntan har slagit ut och besöks av insekter och fjärilar. En påfågelöga har sett mig och tillämpar sin skrämseltaktik - plötsligt öppna de hopslagna vingarna för att det ska se ut, som de blå ögonfläckarna stirrar på mig.
Fjärilarna uppskattar även den blommande ölandstoken jag har som häck på framsidan av mitt hus. Den här fjärilsarten tillhör de som övervintrar. Färgen på undersidan av vingarna kan då användas som kamouflage.
Påfågelögat är bland de stora fjärilar, som besöker min trädgård. Den har ett vingspann på ca 55-65 mm. Här kan man se de kännetecknande blå ögonfläckarna.

Länk:
Macro Monday2

söndag 24 juli 2016

Bärtid

Jag tog en skogspromenad idag i det varma och vackra vädret. Det är skönt med den skugga träden ger. Det ser ut att vara ett bra bärår - blåbär och hallon finns i massor och de är mogna nu.
Hemma blommar taklöken. Den är vacker på nära håll.

Länk:
Helgbilden

lördag 23 juli 2016

Vad ser de?

 Nyfiken i en strut ...
 ... så tittar den ut ...
... eller spejar ned i bråddjupet.

Jag tittar på insekterna. Försöker förstå vad de ser. Kanske de bara luktar och smakar. Eller går på känsel. Hör de när jag kommer smygande med kameran? Eller uppfattar de vibrerande luftmassor när jag rör mig? Vad får dem att fly när jag närmar mig?

Ingen plats är tråkig om du har haft en god natts sömn
och har ett helt tomt minneskort i kameran.

Länk:
Lördagstema - citat
Saturday Critters 136
Camera Critters432

fredag 22 juli 2016

Motsol i värmen

Bukettapel
 Paradisbuske
Kärleksört rödbladig

Idag håller jag mig i skuggan och tar motsolsbilder. Det är så varmt att man undviker att vara i solen. Det är 25 grader i skuggan. Bukettapeln är full av gröna bär. Paradisbuskens frökapslar ser lurvigt pälspåklädda ut trots värmen. Man kan ana den röda färgen på den rödgröna kärleksörtens blomknoppar.

Länk:
Floral Friday Foto fff244

torsdag 21 juli 2016

Fjärilsstigen Stora Vika (del 4 sista)

En av deltagarna i rundturen runt fjärilsstigen hade en vakthund med sig. För att ingen skulle missa det hade den en sele på sig med varning - LIFEGUARD. Den vilade ut i skuggan på berget där skogen kalhuggits och nu ersatts av olika växter.
Getrams hade brett ut sig som en marktäckare i det tunna jordlagret på berget. Bladen sitter strödda längs stjälken. Den blommar i maj-juni med grönvita, tubformade blommor som hänger ned från stammen. Den får blåsvarta giftiga bär.

Länk:
Torsdagstema - I like

onsdag 20 juli 2016

Spirea och fläder

 Humlebagge
 Brun gräsfjäril
Blommorna på min ljusrosa spirea lockar insekter på löpande band. Jag behöver bara rikta in kameran mot  blomklasarna så avbyter skalbaggar, fjärilar och flugor varandra. Vilket underhållande skådespel det är.
Fläder (Sambucus Nigra)
Det är som en mellanperiod för en del bärbuskar. Flädern har både nyutslagna blommor och halvmogna gröna bär. Man kan göra kapris på dem. Just nu är busken fräsch utan bladlöss.

Länk:
Nature Footstep - trees-n-bushes 67

tisdag 19 juli 2016

Fjärilsstigen Stora Vika (del 3)


På en bergshäll hade man tagit bort skogen och låtit blommor etablera sig. Där finns nu bl.a. säfferot, som trivs på kalkrik mark. Blomflockarna lockar olika insekter. Makaonifjärilens larver lever på denna dillsläkting. Jag hoppas att de båda guiden släppte ut under lördagens tur hittar blommorna.
Humlebaggen finns också på blommorna runt kalkbrottet.

Länk:
Our world Tuesday 

måndag 18 juli 2016

Fjärilsstigen Stora vika (del 2)

Det finns inte bara fjärilar runt fjärilsstigen. Där trivs växtlighet som gillar kalk. Jag har aldrig blivit guidad av biologer tidigare och var inte riktigt beredd på tillvägagångssättet vid studier av växter.
Det är en slags snyltrot de studerar. Vid stjälkens bas finns en knölformig uppsvällning, som uppkommer redan när den som groddplanta fäster sig vid roten av en annan växt. Från denna knöl tränger en sugrot in i värdplantan och sammansmälter med dennas olika vävnadslager. De lever tillsammans i ett symbios, antingen positiv eller negativ för en eller båda parter.
Skogsknipprot är ganska sällsynt. Den växer i mullrika lundar, barrskogar och på kalkrik mark, som här. 
Purpurknipproten är också sällsynt. Den trivs på torr, grusig eller sandig mark, på stränder och kalkbrott. 
Fyra arter av pyrola förekommer i Sverige, vit-, klot-, klock- och grönpyrola. Den blommar i juni-juli. Grönpyrolan har svagt gulgröna blommor, som är vidöppna och stiftet sticker ut, böjt och grönaktigt. 
En liten skalbagge undersökte johannesörtens gula blommor. Den blommar från juli till september med yviga knippen i stjälkens topp.

Länk:

söndag 17 juli 2016

Fjärilsstigen vid Stora Vika (del 1)

Fjärilsstigen vid Stora Vika är en vandringsstig, som sträcker sig runt ett nedlagt kalkbrott numera delvis fyllt med vatten. På kanten syns bl.a. nicktistel, som är ganska sällsynt. Den finns i torra backar, kalktrakter och vägkanter.
Vit sötväppling kantar vägen som en allé när en vandring ledd av fjärils- och blomguider påbörjas. Sötväppling växer på öppen kulturpåverkad mark, exempel vägkanter, ofta tillfälliga miljöer som försvinner när markanvändningen ändras, som det nedlagda kalkbrottet.
Det stora målet för dagens guidade promenad var att fånga en apollofjäril på bild. Guiden började med att släppa ut två makaonfjärilar han fött upp. 
Olika fjärilar parkerade sig framför kameran. Det här tror jag är en gräsfjäril. Den sitter på en utblommad geranium, som fanns över hela området.
Pärlemorfjärilarna var nog de största fjärilarna vi såg och de förekom i rikligt antal över hela området..
Någon apollofjäril visade sig inte idag. Liten bastardsvärmare på en fibbla fick bli dagens höjdpunkt när det gällde fjärilar födda i frihet.

Länk:
helgbilden

lördag 16 juli 2016

Insekter

Humla på timjan

Blomfluga på höstflox

Blomfluga på klematis Summer Snow

Nässelfjäril på klematis Summer Snow
Det hummar och surrar bland blommorna. Man vet inte åt vilket håll man ska titta. Särskilt rikligt förekommande har de vackra, randiga blomflugorna varit.
Det är stor skillnad att höra en insekt 
i sovrummet och i hagen.
Robert Staughton Lynd