LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

söndag 26 februari 2017

Tulpanerna dansar



Den 15 januari var det tulpanens dag men jag fortsätter att njuta av de vackra tulpanerna, som finns att köpa i regnbågens färger. Det blir en ny bukett när den gamla blommat över.

Jag njuter även av de vissnade blommorna. De gör sig väldigt bra på bild. Det är som de lyfter sin kjol i en virvlande dans och ibland måste de stanna upp och vila och då hänger kjolen rakt ned.

Länk:
Helgbilden
Floral Friday Fotos 274

fredag 24 februari 2017

Retro

 Retro syftar på att inspireras av eller intressera sig för en tidigare eras trender, moden eller teknologi. Om man sparar sina saker tillräckligt länge brukar de bli moderna och trendiga igen.

Jag har en citruspress i plast från gissningsvis 1950-talet efter min mor, vilken jag använder än idag. Den är mycket praktisk och funktionell på alla sätt. Jag känner mig nostalgisk och tänker på henne varje gång jag använder den.
Min mor var mycket duktig på att baka. Det var matbröd, bullar, sockerkakor och kakor. Hon använde bland annat en kaksprits i rostfritt stål och trä. Hon spritsade långa längder, som hon sedan skar i ca 10-centimeters längder, som hon formade till kransar.

Smörkrusaren är efter min farmor. Hon hade arbetat som kallskänka en gång i tiden och tyckte om att lägga upp maten så att den såg vacker ut. Jag blir riktigt sentimental när jag ser mina bruksföremål, som numera är retro.


söndag 19 februari 2017

Väntar på våren

Ofrivilligt fick jag ge mig ut på vägarna i veckan. Tungan hade upptäckt en krater i nedre tandraden. Jag hade bitit sönder en tand. Det var bara att boka tid hos tandläkaren och se till att få det lagat. Nu är det en krater i min plånbok ... Jag hade i alla fall vackert väder.
Även om det varit vackert och plusgrader ligger det kvar snö här och där och den översvämmade betesmarken i Fållnäs är täckt av is.
Is är det även på dammen på landet. Höstlövens rostfärg skymtar genom de vita iskristallerna.
Hemma tittar faktiskt snödropparna upp. Jag letade även efter vintergäckens blad men man behöver nästan förstoringsglas för att upptäcka dem. Det är bara att förse sig med tålamod. Förra året började knopparna synas i början på mars.

Länk:
Helgbilden
Macro Monday

lördag 18 februari 2017

Var nyfiken!

Nyfikenhet tillhör människans grundläggande egenskaper och är avgörande för vår överlevnad och utveckling. Utan nyfikenhet skulle vi aldrig lära oss någonting.

Nyfikenhet är viktig för att få ett innehållsrikt och meningsfullt liv. Den som är nyfiken lär sig mer, upplever mer och ökar sannolikheten för att lyckas lösa problem. Den bästa nyfikenheten är den som är ödmjuk , att man har en frågande inställning till det som intresserar - det tycker jag är viktigt.

Hjärnan mår bra av nyfikenhet. Om man intresserar sig även för annat än det gamla vanliga, håller man igång hjärnan bättre. Nya kopplingar i hjärnan mellan förkunskap och ny kunskap leder till större effektivitet och kreativitet.

Om man tror att man redan har svaret på något, krymper man möjligheterna till nya upplevelser och att utvecklas. Om man istället kollar upptäcker man kanske, att något inte var så dumt som man trodde.

Veckans tema är "nyfiken". Övriga som deltar är:

Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna

Anki
Helena
Matfreaket
Livsrummet
Olgakatt
Tove
Pensionären på ön
Ulla-Minnatur (jag)
Wienerbrödslandet

Jordgubbar och bubbel
Musikanta

fredag 10 februari 2017

Tålamod

Tålamod betraktas av många som en eftertraktansvärd egenskap. Tålamod är förmågan att kunna utstå väntan, förseningar och svårigheter med bibehållet lugn. En tålmodig person kan hantera stress utan att hemfalla till okontrollerade känslosvall.

Ett steg mot bättre tålamod kan vara att acceptera, att man inte är mer än människa och att man faktiskt kan förlora kontrollen ibland. Acceptera situationen precis som den är. Sträva efter att vara här och nu och du blir lugnare och lär dig hantera motgångar bättre.

... och kom ihåg att våren alltid kommer tillbaka.

Veckans tema är "tålamod". Övriga som deltar är:

Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna

Anki
Helena
Matfreaket
Livsrummet
Olgakatt
Tove
Pensionären på ön
Ulla-Minnatur (jag)
Wienerbrödslandet

Jordgubbar och bubbel


Länk:
Floral Friday Fotos fff272

söndag 5 februari 2017

Farligt halt

Det dalade enstaka snöflinga när jag tog en promenad på elljusbanan idag. Stigen var riktigt hal med hårdtrampad is. Jag nästan ångrade att jag valde den här vägen.
Gran, tall, blåbärsris, lingonblad och mossa står för det gröna. Det är så vackert med mossan, som mjukar upp stenröset.
Här och där har vintergrön stensöta klättrat upp på stenarna.
På en tall med nästan lindbladsgrön mossa har någon fågel eller insekt gjort runda hål. Här tog jag det säkra före det osäkra och avbröt min halkiga promenad. Jag hade inte mina icebugkängor på utan vanliga läderstövlar, för jag trodde det skulle vara barmark idag.

Länk:
helgbilden
macromonday