Jag tyckte det var för mycket bladlöss på fläderblommorna för att göra saft av dem och lät dem sitta kvar för att bli bär. Nu börjar de gröna bären så sakteliga att övergå i en mörkare nyans. Även blomskaften har ändrat färg från grönt till rött. Så behändigt! Då ser man bären tydligare än om allt varit grönt.
Länk:
Nature Footstep, fånga ljuset 106
vi gjorde saft i år, man kan göra chutney av bären.
SvaraRaderaMan lär även kunna göra kapris på bären (har aldrig prövat), men då de är svarta är de goda som sylt. Tydligen nyttiga vid förkylning har jag läst någonstans. Sylten ser ut som fin rysk kaviar.
SvaraRaderaDe blev i alla fall vackra fotomotiv även om du nog helst hade velat göra saft :-)
SvaraRaderaYou are so patient, putting these two images together, when the flowers were months ago, and the berries coming on now!!! I love elderberry jelly, but usually the blackbirds get them before they are quite ripe...
SvaraRaderaTerrific shots...have never had anything made from elderberries♪
SvaraRaderaSå fina bilder på flädern. Har inte heller gjort saft i år. Du kan ju göra saft och sylt på bären med.
SvaraRaderaHa en fin dag
Kram Meta
Sà vackra bilder, längtar efter flädersaft!
SvaraRaderaLove this time of the year for the berries on many plants. The birds love them too so they don't stay on the shrubs long. Ah, well, the birds are also beautiful. this plant is perfect to shoot with a bokeh background as you've done here.
SvaraRaderafläderbärschutney
SvaraRadera1 l (torkade) fläderbär
2 pressade vitlöksklyftor
1 hackad rödlök
1 dl farinsocker
3 dl äppelcidervinäger
1 skivad citron
½ tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
Allt blandas och får koka tills blandningen är tjock.
Rör hela tiden så att den inte bränns. Häll upp på burkar.
vad fint att få se både blomma och bär. Händer inte ofta. Bären är ju fina. :)
SvaraRadera