LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

söndag 28 februari 2010

Vitblommande buskar



Cotoneaster (längst ned till höger) klär in en del av bergen på tomten.

Vitblommande buskar



De allra flesta buskarna och träden har vita blommor men ack så tilldragande.

Vita blommor


Besök på stjärnflocka




Jag smög så nära jag kunde med kameran. Stekeln blev riktigt arg till slut och försökte titta ut mig.

Under körsbärsträdet



Vi flyttar runt de lätta småmöblerna om vi hittar en tjusigt plats där vi vill sitta.

Grottan


Grottan är en annan härlig fikaplats. Den ligger också nära huset. Där är bänkar och bord gjorda av slipers. Blåregn och vindruvor slingrar uppför berget.

Myshörna vid huset



Framför huset, alldeles runt hörnet vid entrén, värmer solen som bäst på våren. Då är det mysigt att sitta här. Och blir solen för intensiv gömmer vi oss under parasollet.

Istappar



Så här ser det ut runt huset på landet. Det droppar från taket och vattnet söker sig via busken ned mot marken men hinner aldrig så lång.

Fika i trädgården



Vi brukar ta med oss fikakorgen och sätta oss någonstans i trädgården när vädret tillåter.

Det spökar i blommorna



Det känns som man vill gömma sig när man ser all denna snö.

Fjärilcaragan



Fjärilcaraganen är borta. Kvar finns stolpen. Jag tyckte jag ville göra något av den istället för att ta bort den. Jag placerade en ställning och några runda stenar upptill och några platta nedanför.



Sirligt elegant.

Frökapslar - blommans början och slut



En del frökapslar har tjusiga former.

Litet blir stort bara man går tillräckligt nära


Plommon



Plommonen är inte speciellt goda men det gör inget för trädet är så otroligt vackert när det blommar.

Buskar med bär



Jag vet inte vad buskarna med bären heter - de fanns där när vi köpte tomten.

Röda, röda bär - Rubus illecebrosus


Jordgubbshallon låter godare än gott men bären smakar nästan ingenting. Den tillhör hallonsläktet. I Danmark kallar man den ungefär tätbjörnbär eller jordgubbskaktus, en mycket bra beskrivning. Bladen och stjälken är alldeles stickig precis som vilda björnbär.


Buskar med bär



Många buskar på landet har dekorativa bär.

lördag 27 februari 2010

Smarta skator



Skatorna uppskattar en bit svål med fett. De är allätare och ses ofta proviantera på marken. Den äter både animalisk och vegetarisk föda under hela året.

Skator anlägger näringsförråd, som oftast töms inom tio dagar. Om det finns plundrande kråkor i närheten, lägger de förråden omväxlande på olika ställen. På en utvald plats slår de ett litet hål i marken med näbben, lägger födan där och täcker sedan hålet med jord och växter. Dessa födomagasin kan vara viktiga för överlevnaden speciellt på vintern.

Kråkor



Det ser så rart ut när de kurar ihop sig tillsammans. Innan alla stormar fällde en stor del av skogen utanför vårt tomt samlades hundratals kråkor i trädkronorna för sin nattsömn.

Koltrast - Sveriges nationalfågel



Koltrasten är Sveriges nationalfågel. Den äldre hanen är lätt att känna igen med sin helt svarta dräkt, klargula näbb och gula ögonring.

Det är besvärligt nu för fåglarna i snöovädret. Det är inte mycket att äta i äppelträdet och inte är det speciellt vindskyddat heller.



Hackspett och pilfink



Större hackspett är ganska lätt att känna igen, hanen har svart hjässa med röd fläck i nacken. Den äter insekter och bär men uppsöker gärna fågelborden under vintern.

Pilfinken är väldigt lik gråsparven. Pilfinken har kastanjefärgad hjässa och nacke medan gråsparven är grå på huvudet. Båda söker föda på marken i flock och ofta tillsammans.

Mata fåglarna



Min man brukar mata fåglarna vintertid. Han köper säckvis med fågelfrö.

fredag 26 februari 2010

Båtbryggor på landet



Vi har flera båtbryggor på landet, där de som har fastighet inom området har möjlighet att hyra båtplats i mån av tillgång. Skötsel och underhåll av bryggorna ansvarar samfälligheten för. Skräp tar varje besökare själv hand om, så det är riktigt prydligt där.



Bil på parkering



Vacker natur, vacker bil men skymmer inte den där grejen på motorhuven utsikten när man sitter vid ratten och kör?

Behållare för sopor





Kan inte sopbilen komma till soptunnan får soptunnan komma till sopbilen.

torsdag 25 februari 2010

Hjärtats saga



Hjärtljuset har jag fått i julklapp av min dotter

Hjärtats saga:

Var skog har nog sin källa - var äng sin blomma har - vart hjärta har sin saga - från flydda ungdoms dar

Skogens källa sinar, och ängens blomma dör - men hjärtats tysta saga ej någon tid förstör

(skriven av Sigurd Alfred Hedenstierna, musik Wilhelm Åström)

Agneta Fältskog har gjort en vacker inspelning av sången.

http://www.youtube.com/watch?v=htuEaa7bujw

Hjärtesten



Jag hittade en sten, som jag lade i min lilla samling udda stenformer och glas. Jag brukar hälla på vatten och sticka ned en blomkvist - har precis plockat bort utblommad fläder - några blomblad flyter på vattenytan. Och visst ser den röda stenen ut som ett hjärta - nästan.

Blommornas drottning - ros

Blommornas drottning - ros
"Gud skapade bara två saker perfekta - kvinnan och rosen"
Victor Hugo

söndag 21 februari 2010

Före detta gräsmattan under äppelträden









Gräsmattan under äppelträden var ett minne blott. Grannens häck och trädens kronor skuggar denna del av tomten, så jag funderade på vad jag skulle kunna göra där. Sten är ett vackert material men att ha stenbeläggning överallt blev för mycket. Jag testade och markerade för rundlar runt stammarna och så fick det bli. Jag köpte fyrkantig gatusten, runda stenar, markduk, stenmjöl och satte sedan igång. - Det ska bli marktäckande växter mellan träden.

Körsbärsbenvedens årstider










När jag var liten fick jag en bok som hette "Farfar Långöra". Det var en saga om en kanin, som levde i en värld utan färger. Han mötte en kaninflicka och bildade familj. Av en familj blev det en hel by och sedan en stad. För att alla kaniner skulle ha något att göra satte kaninpappan, som blev kaninfarfar Långöra när han blev gammal, dem i arbete. De målade stenar, löv, träd, ägg och allt de kunde hitta och de tyckte det var roligt att ge världen färger.


När man ser dessa makalösa färgkombinationer i naturen kan man nästan inbilla sig att Farfar Långöras barnbarn varit framme.