LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

lördag 31 juli 2010

Frivoliteter på modet?

När jag gick i skolan fick man lära sig slå frivoliteter, i syslöjden alltså. Det enda arbete jag åstadkom var ett bokmärke i form av ett kors, som min farmor fick. Nu finns inte farmor mer och jag har fått tillbaka bokmärket.

Jag har även en duk gjord av någon, jag vet inte vem, i frivoliteter. Det är ett pillergöra och man måste ha tålamod och tid.

fredag 30 juli 2010

Lapprika papprika puddingpastej

Rot- och grönsakerna är finfina i affären just nu och jag har fyllt på förråden inför helgen.

torsdag 29 juli 2010

Frökapslar - blommans början och slut

Frökapslar är förunderliga, om man studerar dem närmare. Alliumets spröt med små runda bollar med trassel längst ut där en spindel vävt några trådar. Lupinens luddiga, lurviga kapslar med svans riktad uppåt omkramad av bruna blad.

onsdag 28 juli 2010

Årstidsväxling

Man blir tydligt påmind om hur årstiden sakteliga förändras, när man ser hur blommorna utvecklas, bildar frö och strax innan man vet ordet av har vissnat.

Blomfägring blir kortvarig i värmen

Insekterna har haft fullt upp under juli med att söka upp den vackra blomfägringen. Bland blommorna i trädgården har vi mest humlor, fjärilar och olika skalbaggar. Runt huset, vid taknockarna, på balkongen och in genom köksfönstret surrar de ilskna getingarna.

Tillökning i nyckelpigefamiljen

Det här välvårdade huset far vi förbi på vägen till landet. En dag för några år sedan landade en nyckelpiga där. Den var gigantisk att se. Men sedan hände inte mycket och den verkade bli mer och mer ledsen. Men så plötsligt - i år - tillökning - familjelycka - åtta små telningar ligger på ryggen (klicka på bilden för att få den större).

måndag 26 juli 2010

Bästa semestervädret hemma

Min dotter med familj hälsade på några dagar, när det var som vackrast badväder i början på förra veckan, för att testa så många badplatser som möjligt. Äldste barnbarnet 9 år simmar och dyker som fisken i vattnet under sin pappas uppmuntrande tillrop. Den yngste 5 år anser också att han kan simma och dyka. Hans mamma har vidtagit vissa försiktighetsåtgärder och mormor står på bryggan beredd ...

Min dotter och hennes man beundrar solnedgången på den vackra strandpromenaden vid sommarstället.

lördag 24 juli 2010

Hurra, det regnar!

Äntligen! Det regnar! Hurra! Visst ser vattendropparna ut som små hjärtan! Klicka på bilden så att den blir större, så syns det.

torsdag 22 juli 2010

Fingerborgsörtens oönskade invånare

Jag uppskattar verkligen fingerborgsörtens sporadiska uppdykande lite här och där i trädgården.

Det dyker upp en del skadeinsekter nu. Vi har egen brunn på landet och det har inte regnat på länge, så jag kan inte vattna riktigt som jag vill. Dessutom är det ganska nära till havet, så man får akta sig så att det inte kommer in saltvatten i grundvattnet. Just nu blir det bara nyplanterat och småväxter som riskerar att dö, som får en skvätt vatten.

Dunkla gångar

Gösta Zetterqvist, grundare av Zetas, hade en trädgård på Lisö. Denna är nu flyttad till Svandammsparken i Nynäshamn. Han tyckte att det var viktigt att växterna passade in i omgivningen. Han gillade dunkla gångar, där ljuset blir grönfärgat av överhängande växtlighet. Mer finns att läsa om Gösta på Trädgårdsamatörernas hemsida, http://www.sta-nynas.se.

onsdag 21 juli 2010

Röda pelargoner på pergolan

Sedan 2004 har min man varje år planterat pelargoner på balkongen på sommarstugan. Jag har sagt att vill han ha blommor där, så får han se till att vattna dem, vilken han gör med den äran. Det har blivit så vackert varje år. Och alltid röda pelargoner, ingen annan färg.

När blommorna börjar vissna klipper han bort dem och kastar dem utanför balkongen, där det är ett flera meter högt berg. Där får de ligga och bli till mull.

Mina två barnbarn har varit på besök några dagar. De hittade dessa avklippta pelargoner och använde dem till att dekorera en pergola, min man byggt. Fiffigt och snyggt, tycker jag. Några fick förgylla grenar bredvid gången.

Jag har planterat klematis "Snowflakes", som så småningom ska klä in pergolan.

torsdag 15 juli 2010

Zorro - flatcoated retriver

Vi var och hälsade på hos Zorro idag. Jag hade ett tuggben med åt honom, som han tog emot fint och sedan rusade till sin korg för att gnaga på.

Han var nyduschad för att bli avkyld. Håret krullar sig en aning på låret och öronen. Värmen tar hårt på en svart hund. Han skulle gå och bada i sjön ikväll.

Zorro tillhör min mans dotter. Han är en flatcoated retriver och har hunnit bli 2 år 5 månader. Han kommer från en kennel som heter "Beauty Wise"

Ihållande värme, inget regn

Vi har tvingats fylla på dammen med vatten från trädgårdsbrunnen. Inget regn syns till. Den rosa näckrosen söker skugga under sitt eget bladverk medan näckrosen i mitt hjärta är snövit.

Brunnbergs trädgård, Nynäshamn

Gull-Maj Brunnberg i Nynäshamn tillhör dem som har öppen trädgård nu i helgen 17-18 juli. Hon har via sin hemsida meddelat, att detta är sista gången hon håller öppet. Som ett sagoslut har hennes tuplanträd blommat för första gången och dessutom fem år tidigare än vad de brukar. Titta på hennes hemsida: http://www.brunnbergs.com/2010/07/15/tulpantradet/

onsdag 14 juli 2010

Först till kvarn ...

Det hjälper inte alla gånger att vara först. Inte heller att vara störst.

Jag har upprepade gånger försökt fotografera en flygande humla med klar skärpa, "blixtrande" vingar - det borde inte vara omöjligt. Den är ju ganska sävlig. Men jag har hittills inte "fått till det". Kan det vara så att jag är sävligare? Jag tror inte jag vill ha svar på den frågan.

tisdag 13 juli 2010

Nyplockade tomater och örter

Allt fler körsbärstomater har mognat. Några är redan uppätna "a la natural" på stående fot i växthuset - ingen ser mig. Nu har jag plockat några, som jag ska dela med mig av till min man i en tomatsallad med salvia och isop.

Nytt tak på sommarstugan

Vintern gick hårt åt taket på sommarstugan. Vi fick ett läckage och var tvungna att göra något åt det. Vi bytte från takpapp till plåt. Är bara lite småjobb kvar, skorstenshatt målas, stege monteras (krav från sotaren).

Skogsklöver - attans ogräs i trädgården

Skogsklöver i trädgården är verkligen något jag tycker illa om. Den sprider sig hemskt med utlöpare och rötterna är svåra att få bort.

Blodoxalis marktäckare kan bli ogräs

Blodoxalis kan bli en riktigt vacker marktäckare. Men ... man får passa den för den sprider sig lätt och kan bli ett ogräs.

måndag 12 juli 2010

Gulbladig smällspirea - tre nyanser grönt

Man tittar på bladform och bladfärg, planerar och planterar, färgerna ska stämma mot bakgrund, grannblommor .... Och så kommer en fluga ...

Schersminen slokar och behöver vatten

Jag brukar bara vattna "nyplanterat" men denna ihärdiga, varma solskenssaga ,som vi befinner oss i, gör att jag måste rycka ut och ge konstgjord bevattning på buskar och blommor, som ser ut att ge upp. Här är det den dubbla schersminen, som får sig en slurk.

Schersminen luktar så gott

Jag tar uppdykande tillfällen i akt för att träna fotografering av vita blommor ...

söndag 11 juli 2010

Kirskål, brokbladig

Kirskålen har snart blommat över och börjat sätta frön. Så jag får ta fram saxen och klippa bort fröställningarna innan de sprider sig, för det kan bli en riktig plåga, även om den inte sprider sig lika villigt som den gröna, enfärgade. Den fanns när vi köpte tomten. I jorden runt plantan ligger en remsa av takpapp, så att rötterna inte ska förgrena sig.

Blommor och fröställning är nedklippta och har flyttat till utomhusmöblerna. Med följde en vacker rödsvart bärfis, som har det så praktiskt ordnat att om den vill visa en ny sida av sig själv vänder den bara på sig - prickig mage, randig rygg.