LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

måndag 30 maj 2011

Problem att kommentera inlägg

Blommorna på häggen på landet har mer eller mindre blåst sönder.

Så har även de kommentarer jag försökt göra på olika bloggar. Det fungerar bara sporadiskt. Det är orsaken till att ni inte ser någon reaktion från mig.

Jag vet inte vad "blogger" gör åt saken. För närvarande är det nya problem alltsom oftast man drabbas av.


Själv har jag satt alla mina inlägg på pränt, dag för dag, på papper. Då kan jag se vad jag en gång skrivit och vilka bilder jag visat även om det försvinner på "blogger".

Taklök



Taklök springer omkring i skrevorna på berget på landet. De kräver inte mycket, varken vård, vatten eller jord. Klarar sig på egen hand. Ibland lockar de till sig andra blommor. Man kan se hur duniga blomsterfrön i sin färd genom luften trasslat in sig i taklökarna. Sedan sköter naturen  resten - regnet faller ned, spolar fröna bort och upp stiger en ny blomma.

Hillevi på bloggen stocksundsgarden planterar taklök i terracottakrukor och placerar ut - mycket vackert - titta på hennes inslag!

söndag 29 maj 2011

Vårtecken 13 - Södermanland

Det har varit en blåsig vecka, vilket gjort det svårt att fota. Det har blivit många suddiga bilder, som jag har raderat. Jag har till slut plockat med mig en och annan blomma inomhus och tagit kort.
 Tulpanblommornas frökapslar är avklippta, så att lökarna kan samla näring till nästa vår.
 Rabarberblommorna har krängt sig ur sina höljen och tittar fram.
Jag kom av mig alldeles i inledningen på våren, när min mamma ramlade och skadade sig och jag åkte till henne i Karlskoga. Några blomfrön i en plastpåse har blivit liggande och jag har nyligen helt sonika bara petat ned allt i jorden. Det får bli en överraskning vad det blir.
Äppelträdens blommor har nästan blåst sönder. Blomningen har varit rikare tidigare år.
En jordgubbsblomma får mig att längta efter högsommarvärmen. Jag tycker inte det är särskilt varmt ännu. Trots detta har dotterns familj invigt sin lilla trädgårdspool idag - plus 28 grader i vattnet - inga problem med kylan där inte.
Det här är smultronblommor - jag har använt dem som marktäckare under några buskar. Här har jag riktigt förenat nytta med nöje inom nära räckhåll i trädgården. - På Humlebackens blogg finns övriga rapportörer från våra landskap.

Fototriss 138 - ljus

I den gassiga solens strålar tillverkas en bänk och ett bord vid sommarstugan ganska högt uppe på ett berg, nästan i höjd med trädtopparna i riktning mot solen.
Skuggan leker, klättrar över slipersen på marken, gömmer sig under bordet, smyger därifrån upp på bordet mot hammaren.
Är det ljusets lek som gör att slipersen ser genomskinlig ut och visar hur det rostiga armeringsjärnet går rakt igenom?
Mera järnbitar behövs för att hålla allt på plats. Det slår ljusa gnistor när det kapas till rätt längd.

Denna veckas utmaning på Fototriss är LJUS och den är denna gång kopplad till en tävling, där man kan vinna ett kamerastativ (eller något annat med motsvarande värde). Så här är tävlingsreglerna:

1. Lägg upp tre bilder på temat ljus i din blogg
2. Länka tillbaka till tävlingsinlägg hos Fototriss.
3. Länka till valfri produkt ur Coolstuffs sortiment
4.
Slutligen skriver du in adressen till ditt trissinlägg i Mr Linky-formuläret hos Fototriss.

Och glöm inte att titta på vad andra har lagt upp på sina bloggar!

lördag 28 maj 2011

Purpurapel



Det här har varit en vecka med omväxlande väder, regn och solsken i oordnade former. För att inte tala om blåsten. Det gick inte alls bra att ta bilder utomhus. Jag bröt helt sonika av en liten kvist purpurapel och satte i en vas inomhus, så att jag kunde ta mina bilder i lä. Trädet är som vackrast nu översållad med alla blommor - men det får ni tänka er.

fredag 27 maj 2011

Insekternas värld

Den här fjärils-spinn-liknande insekten satt på ett löv av körsbärsbenved på landet igår. Titta på känselspröten - de är jättelånga - tre gånger så lång som själva kroppen.
Och vilka vackra, svartvita, tvärränder den här bärfisen har på sina spröt, som den matchar på sidorna av kroppen. Färgen på täckvingarna har den anpassat till buskens bark - en fjäderkaragan.

Jag har inte tänkt på att det finns olika sorters humlor och att de kan se olika ut. Dessa delade matbord på fjäderkaraganen. Jag läste i tidningarna om en kvinna som råkat ut för en humleliknande fluga, vilken heter "nässtygn". Dessa brukar vanligtvis skicka iväg en stråle med larver i älgens näsborrar men denna gång fick kvinnan strålen med larverna i ögat. Jag ska nog vifta bort humleliknande saker i fortsättningen.

Om man klickar på bilderna blir de större om man vill se detaljerna bättre.

torsdag 26 maj 2011

Fredagstema - yta

På landet har vattentunnan snabbt fyllts den här veckan. Man kan se väggens gulmålade yta spegla sig i vattenytan, som är täckt av frömjöl från skogens träd.  Jag citerar Wikipedia: "pollen (frömjöl) är växters medel för förökning". Se kommentarer vilket gissel detta pollen är för många.

Titta hur andras tolkar veckans temat "yta" hos "Sinneskatten".

onsdag 25 maj 2011

Skelört



Suss på bloggen "Suss och Kai" tycker jag har fint i trädgården. Men det är nog snarare hur man väljer att rikta kameran. Det finns både smått och gott att rensa bort. Som den här skelörten. Om inte skelörten betraktades och betedde sig som ett ogräs, så skulle den vara taksam att ha i trädgården. Den har lång blomningstid - från maj till augusti. Formen och färgen på bladen är vacker. Blomman påminner om en vallmo.

På bloggen "http://linnaeus.nrm.se" kan man läsa, att bladen förr ansågs vara sårläkande och med mjölksaften kunde man ta bort vårtor. Det svenska namnet skelört kommer av att man ansåg, att mjölksaften kunde bota skelögdhet (prova inte!)

Att den kan ta bort vårtor tror jag helt och fullt på. Jag hade en vårta på ett finger för några år sedan och efter att jag rensat skelört, var vårtan plötsligt borta. Jag har ingen annan förklaring till varför den försvann.

söndag 22 maj 2011

Vårtecken 12 - Södermanland





Nu är det svårt att riktigt hinna med att fotografera vårens framfart. Den vita alpklematisen hoppas jag ska bilda ett "tak" över en bänk på landet. Ormbunkarna står vid dammen och ser ut som surikater som står på bakbenen och spejar efter fiender. En liten regnskur fuktade tulpanerna. Mahonian blommar för fullt. Där det är som varmast har några blåregnsblommor slagit ut. De ligger tätt tryckta ovanpå berget.

Humlebackens blogg finns övriga rapportörer från våra landskap.

Zorro läser tidning på sitt sätt

När jag är hos dagmorfar brukar jag få följa med till landet. Där har de inga leksaker. Men det gör inget - jag brukar fördriva tiden med att läsa.




 

Fototriss 137 - platta

Den här veckan har Helenas sambo valt ämne för Fototriss - platta. Jag kom att tänka på min man, som vill ha en stolpe i grottan på landet. Men bergsknallarna runt om sluttar åt alla håll. Han var därför tvungen att gjuta en platta.

 Först tog han några platta träskivor och sågade till för att använda som form.
 Därefter vidtog gjutningen. Han klättrade på stegar, som lutade farligt, under arbetets gång. Och tungt var det att bära murbruket i hinkar upp på berget.
Och så stolpen på plattan - klart - stolpen sitter rakt - det är jag som lutar.

fredag 20 maj 2011

Eken blommar

En stor del av sommarstugetomten utgörs av naturlig blandskog. En halvstor ek har så vackert ljustgröna blad så här i början på vårsäsongen.
 Här och där hänger ruggar av lavar, så trädet har säkert många år på nacken. Eken lär kunna bli upp till tusen år gammal.
Den blommar med små glesa hängen. Det är hanblommorna.

Himmelskt #36

När vi ska handla på "sågen" i Sorunda tar vi alltid genvägen via Väggarö. Vi passerar då den lilla insjön Muskan, som vi har här i Ösmo. Det är så vackert nu på våren med den skira grönskan. Landskapet är ganska öppet på grund av att man anlagt en golfbana där. Tidigare var det åkerbruk som gällde. Den här dagen såg det himmelskt vacker ut. Besök Petunia och titta på mera himmelskt.

torsdag 19 maj 2011

Fredagstema - liten

Fredagstema hos Sinneskatten  är "liten". Min makrobild visar vad som var kvar när gerberan blommat över. Gå in till Sinneskatten och titta vad andra har hittat på för smått och gott.

onsdag 18 maj 2011

En pytteliiiiiiten trillium tror jag att det är


Först vill jag visa min "vanliga" vita trillium, som blommat ett tag på landet. Den har så vackra blad, med sina fläckar. Jag har nu fått ett ha-begär efter röd trillium - jag såg den hos Skaparglädje och blev grön av avund.

Och så till det där pyttelilla - idag fick jag syn på något, som jag trodde var en lilja av något slag. Jag tittade närmare och tycker att det mer ser ut som trillium. Fast med blomman som en klocka som sitter på en stjälk, som kommer ur rosetten av de tre bladen.

Den är så liiiiten. Jag blev ju glatt upphetsad, när jag såg den och i stundens hetta tog jag vad jag spontant hade att jämföra med - min ena sko. Kanske inte så vetenskapligt. Inte blev det konsekvent heller - ena jämförelsen upp andra ned. Och bilderna är väl inte de bästa - men det syns vad jag menar.

Skapargjädje har även andra vackra blommor, rosa liljekonvaljer exempelvis. Hon lottar ut en, generös som hon alltid är. Här kan ni läsa mer och titta på blomman.

tisdag 17 maj 2011

Elefant???

Om man tittar lite hastigt på trädet vid dammen, kan man inbilla sig att man ser en elefant. Ibland är kanske min fantasi lite för livlig.
 Tittar man från andra hållet ser man den lustiga krumeluren på trädet.
 Just nu blommar det så vackert. Och bladen är minst lika tjusiga som blommorna.