LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

onsdag 31 juli 2013

Form och färg i trädgården

Jag beklagar ibland att jag inte har så mycket vackra blommor i min trädgård. Men det avsnitt jag är mest nöjd med består till stor del av olika buskar, där blommorna inte är speciellt iögonfallande. Det är istället form och färg på framför allt bladverket jag beundrar. Dessutom har jag försökt tillämpa lite topiary (formklippning).
Jag har drivit upp en gulbladig smällspirea av ett par skott, jag tog från buskarna på landet. Denna har jag sedan försökt klippa till ett runt klot. Jag har sedan några år tidigare format två runda buxbomklot av sex plantor jag köpte på rea.
Runt buxbommen har jag dessutom satsat på växter med olika form och färg på bladen. Här är en tvåfärgad hosta och rödbladig alunrot. Man kan ana några spetsiga blad från en daglilja.
Japansk lönn tar upp den vinröda färgen. En överblommad vallmo visar sin kapsel.

Jag har länkat inlägget till Nature Footstep, Blo-Ma.

måndag 29 juli 2013

Ljusreflexer konkurrerar med mattram


Det är ganska tacksamt att fånga ljusets skiftningar i glas och extra roligt när omgivningen reflekteras i de böjda formerna. Den blå glasskålen står framför en vit trävägg med liggande panel. Om och om igen återspeglas denna panel. En mattram har krånglat sig igenom ett av hålen.

Inslaget är länkat till Nature Footstep.

Vresros (Rosa Rugosa) - haiku

Vresrosen
En solvarm sommardag
Doftande, lockande
Mitt i livet

(Ulla Laiho)

Jag får ibland sådan lust att försöka illustrera en bild med andras eller egna ord och försöka fånga ett skeende som framkallar den stämning, som jag känner inför en bild. Denna vilda vresros växer på stranden vid en av bryggorna på Lisö. Haiku är en dikt i miniformat efter japanskt mönster. 

Inlägget är länkat till Macro Monday.

lördag 27 juli 2013

Varmaste dagen hittills

Jag tror inte jag upplevt en sådan här varm dag tidigare här i Ösmo. Termometern på skuggsidan huset visar nästan plus 30 grader. Ett tunt molnskikt döljer det blå men inga regnmoln i sikte. 
Jag svettas rejält. Jag påminde min man om att, på den tiden vi arbetade, ställde vi upp bordsfläktar på kontoret när det blev outhärdligt varmt. Ja, det kom han ihåg och vips så åkte han till elaffären i Nynäshamn och köpte en fläkt åt mig.
Det är för varmt att arbeta i trädgården, tycker jag. Jag plockade ihop en spretig bukett och gick in. Kungsljuset trycker sig mot garageväggen, dit den har hittat alldeles själv.

Lavendeln är nyplanterad för i år. Nu gäller det att den överlever denna torka. Jag passar den med vatten. När trädgården var ny hade jag en planta med lavendel men den blev så ful till slut, att jag tog bort den. Det är en blomma jag saknat.

De gröna och gula bladen är från en gren, som var avbruten på en sibirisk ärtbuske (caragana arborescens). Vad jag inte visste när jag planterade buskarna var, att de lätt angrips av mjöldagg. Det var inte lika lätt att inhämta information på den tiden (1974) som det är idag.

fredag 26 juli 2013

Vitt och grönt




Värmen fortsätter, idag visade termometern ånyo plus 27 grader. Inget regn har vi fått. Jorden är torr och hård.

Jag går runt och vattnar nyplanterat och då slår det mig, att jag inte har en massa blommor, där den ena är vackrare än den andra. Eftersom jag arbetat så mycket med både fast anställning och arbete i min mans firma (samtidigt) har det varit nödvändigt, att ha en lättskött trädgård. Gräsmattor och buskar har fått dominera.

På bordet ligger en omoget grön minitomat, som jag råkade bryta av, och i vasen lyser citronmelissen ljusgrön i motljuset. Den finns nu ganska rikligt i trädgården under ett vildäppelträd. Citronmelissen är ju en växt man får hålla efter, så att den inte sprider sig, men jag använder den gärna vid matlagning. Bilden med de vita bären är en kornell med gulgrön bark.

Ur hand i mun

Jag har inte tålamod att trä upp smultron på ett strå för att njuta av dem vid senare tillfälle. Det jag plockar åker direkt ur handen in i munnen - gott.
De smultron jag har på ett strå är virkade likväl som strået de är uppträdda på. Mönstret finns här.

torsdag 25 juli 2013

Titta på varandra

 Vad är det du tittar på?
En enögd varelse kanske? Du kan titta på NatureFootstep också.

tisdag 23 juli 2013

Rosa Rugosa F J Grootendorst (nejlikros)

Anledningen till att jag valde att plantera nejlikros i stället för att ha ett staket vid uteplatsens stödmur var, att jag ville ha en vacker färgstark lummighet, som ingen frivilligt gick rakt igenom på grund av alla vassa taggar.
Den blommar villigt trots hårda vintrar och torra somrar. Den enda skötsel den får är när jag klipper ner den till en eller ett par decimeter på våren.
Bladlössen hade jag inte en tanke på, när jag planterade den. Rent vattensprut hjälpte inte. Nu är det såpvatten som gäller. Titta på mer blommor hos Nature Footstep.

måndag 22 juli 2013

Bladlusmakro

Jag spolade av mina rosor häromdagen och tyckte de såg så fräscha ut. Idag satte jag mig en stund med makro-objektivet på kameran och kikade. Fullt med bladlöss. Först såg jag det vita uppe på knoppen, som små spök-löss. De kunde nästan vara en del av rosens "behåring", som också ser vit ut i motljuset. Därefter upptäckte jag de gröna lite längre ned. De har nästan integrerat med rosenknoppens färg, så de är svåra att se.

Det jag egentligen var ute efter var själva rosen, göra en vacker motljusbild med färgspelet bakom.

Fortsatte att titta på lössen. Det gick inte att få till en bild utan detta störningsmoment. Här är en med vingar. När det börjar bli ont om mat eller för trångt på en växt, föds bladlöss med vingar för att kunna flyga till en ny växt längre bort. Mera intressanta bilder finns på Macro Monday 2.

Fånga ljuset

Det här är en ganska mörk hörna av trädgården på landet. Marken skuggas dessutom av en stor thuja, där grenarna döljer mycket av ljuset. Jag tycker det kan vara väldigt snyggt med grenar ända nedifrån men min man lägger större vikt vid det praktiska. Antingen klipper han bort dem eller tar han vad han haver och binder upp dem med, så att de inte ska vara i vägen för honom.

Förutom att skugga släpper thujan en hel del torra "barr", som täcker marken. Några växter trivs inte särskilt bra därunder. Därför har jag lagt dit stenar. Några av dem fångar morgonsolen.

Mera ljus finns hos Nature Footstep.

söndag 21 juli 2013

Näckrosdammen

Jag höll på att trampa på denna ganska stora groda, som håller till i dammen på landet. Den befann sig tillfälligt på torra land, där jag höll på att vattna en hosta, som jag flyttat.
Både de rödrosa och vita näckrosorna blommar. Träden runt omkring lider av vattenbristen och har börjat tappa blad. Måtte det komma regn snart.
De vita blommorna är i flertal. Även ett och annat näckrosblad har börjat gulna.

lördag 20 juli 2013

Kan det vara Pomperipossa?

När jag var liten läste jag sagan om Pomperipossa, den elaka häxan med den långa näsan och som förvandlades till en sten. Numera är hon så övervuxen av mossa och buskar, att hon ser ut som ett litet berg. Kan det vara hon, som ligger på landet med en lång björknäsa, som växer direkt ur berget?

fredag 19 juli 2013

M som i Miljö

Miljö är ett ämne som alltid engagerar. På väg 225 ser man många bilar, som väcker ens funderingar. En personbil fick köra åt sidan för den röda bilen där framme, för det gick inte att mötas. Jag undrar hur det ser ut med ett lastbilsmöte. Måste en av dem backa till en avfartsväg? Eller ska en ner i diket? Vem av dem? Spelar de sten, sax och påse kanske. 
Den här förunderliga bilen hade fått problem. En bärgningsbil på andra sidan speglar sig i släpet. Det är en väldigt ren och blank bil. En av luckorna är öppen och det ser ut som en massa knappar inuti. Undrar vad bilen innehåller?
Det undrar nog korna på bondgården precis intill. De kommer gående för att se vad som händer.

Se andra inlägg på Fototriss "M som i ...", som fortsätter över sommaren.

torsdag 18 juli 2013

Solen skiner och ogräset går i frö

Jag kom att tänka på rapporten på TV om när solen går upp respektive ned, när jag såg det här molnet. Det har varit varmt en lång period nu. Både igår och idag har termometern visat på plus 27 grader i skuggan. Det är snustorrt i trädgården och jag har börjat stödvattna för att få växterna att överleva.   
Kråkvickern är bortrensad från häcken. Det ser så slarvigt ut med ogräs i häckar. Det har inte regnar på den utan jag har skvätt lite vatten för effektens skull.

onsdag 17 juli 2013

Stjärnflockans besökare

Vi var egentligen på väg hem från landet. Min man skulle bara ... Det var då jag började studera stjärnflockorna. Där var massor av olika insekter på besök. Den här grå- och svartrandiga flugan är ju ganska snygg med den teckningen.
Där pågår en maktkamp typ Goliat mot David. Det syns bättre om man klickar på bilden. En liten myra mot en gigantisk fluga.  Jag tror det blir oavgjort. Davids vapen - myrsyra - vem vill få det på sig? Inte jag i alla fall.
En vackert grön fluga vandrar helt bekymmerslöst runt, runt, nära blombladskanten. Den ser inte det mörka, bruna, som lurar där bland stjärnblommorna.
En ensam blombock kryper omkring och längtar säkert efter sällskap. Hur det gick för stekeln? Jo, den klarade livhanken och flög sin väg. Mera bevingat på Nature Footstep.

tisdag 16 juli 2013

Rabarbersaft



Jag hade tänkt göra fläderblomsdricka men med tanke på bärfisnymferna satsade jag istället på mina rabarber. Saft är läskande gott i den härliga sommarvärme vi har nu, speciellt rabarbersaft eftersom den inte är så söt. Receptet är "Leilas rabarbersaft" på recept.nu.

Jag har sparat en enlitersflaska från förr, när jag var liten, som jag hällde saften i. På den tiden sålde man mjölk i dessa glasflaskor.

måndag 15 juli 2013

Fånga ljuset

Små regnbågar har ramlat ned bland blommorna. Det är spindelnätets garntrådar som speglar motsolsljuset. Rodgersian har blommat över och spindlarna verkar förtjusta över den luftighet som uppstått, som gör det lätt för dem att spinna sina nät.

Fler som fångat ljuset finns hos Nature Footstep 55.

Stekel kontra spindel

En stekel landar bland rosenflockorna men ser den inte att den här redan är upptagen? Inte så lätt kanske eftersom spindeln har nästan samma nyanser som blomman. Stekeln lägger inte heller märke till de randade rosavita fjärilvingarna, som ligger alldeles stilla som förstenade till höger om sig själv.
Den tittar varken åt höger eller vänster utan fortsätter framåt med huvudet djupt nere bland flocken med blommor. Spindeln däremot har sett. Den gör sig beredd. Hur är det nu? Äter steklar spindlar eller äter spindlar steklar.
Spindeln tar ett grepp. Herregud! Hur ska detta sluta?

Vet någon på NF Blo-Ma eller Macro Monday kanske?

söndag 14 juli 2013

Summersnow


Klematisen "Summersnow" har vuxit till sig. På våren ser den fruktansvärd ut, torr och risig, och jag tänker att den kanske inte klarade vintern. Men man ska inte ha för bråttom. Jag väntar tills vårens värme och solljuset fått arbeta. Då blir den så här fin.


Den här växer på ett staket på framsidan huset och gör det svårt att kika in. Den utgör även ett vindskydd för en bänk, som står innanför den fagra blomningen. En hel del torra kvistar finns kvar men döljs av det friska bladverket.

fredag 12 juli 2013

Akleja


Aklejorna blommar fortfarande. Den vita är ganska stor och har inte så "stela" blomblad som den blå. Den har gigantiskt långa sporrar, som till att börja med pekar rakt.  Så småningom böjer den in sporrarna men betydligt mer spretigt än den blå.

torsdag 11 juli 2013

Skalbaggen blåbock


Man lägger lätt märke till insekter, som utmärker sig genom granna färger, åtminstone jag. Kanske jag sett massor av andra mindre färggranna insekter, som inte tilldragit sig mitt intresse men som kan ha varit mera unik och intressantare än den här men det har jag inte kunskap att bedöma.

Den här är i alla fall en ny bekantskap för mig. Jag såg den på en blommande buske på landet. Den var metalliskt blå i solljuset. Tror att det är en blåbock - Gaurotes virginea.

Mera bevingat finns på NatureFootstep.