LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

torsdag 31 oktober 2013

Kinesisk kärleksört



I september kunde man fortfarande se insekter besöka den blommande kärleksörten. Sedan dess har den alltmer ändrat färg, ljust rosa har blivit mörkt rosa. Det är en av de sista blommorna i min trädgård som fortfarande inte vissnat ned helt.

Länkat till :
Nature Footstep, winged 108
Floral Friday Foto

onsdag 30 oktober 2013

Abstrakt stjärna

Det börjar bli mörkt ute nu. Vissnade rester av blommor skrumpnar mer och mer. En annorlunda och intensiv fotoperiod inleds för att hitta alla vackra fröställningar och blomrester.

Länkat till Nature Footstep 43, abstract.

tisdag 29 oktober 2013

Skuggbräcka


Här är några skuggbräckor från landet. Om man tittar på växten på långt håll,  ser man den som ett moln av blommor på sina stänglar. Det är när man går riktigt nära, som man upptäcker hur vackra de enskilda blommorna är. De olika plantorna kan dessutom se olika ut.

Länkat till Nature Footstep 69, Blo-Ma

måndag 28 oktober 2013

Dammens vattenyta

I slutet av juli kunde man se hur solljuset letade sig fram genom trädens grenverk för att lämna glimtar av sina solstrålar på dammens vattenyta.
Nu är ytan nästan helt täckt av näckrosblad och nedblåsta löv. Jag har tagit bort en del men träden är fortfarande inte helt avlövade, så det är nästan ett ogjort arbete. Ett digert rensningsarbete väntar i vår.

Länkat till Nature Footstep 66, catching the light.

söndag 27 oktober 2013

Minnet slår till

Utan att man funderat på något särskilt kan minnesbilder plötsligt dyka upp. En doft, något man ser. Vi var och tittade till landet idag. Det var löv på marken överallt, i massor. Men så upptäckte jag att ett par av löven var svampar.
Då kom jag ihåg. Så där var det när jag var liten. Ibland var jag tvungen att följa med mamma och pappa och plocka svamp. Jag hittade aldrig något, såg bara löv, överallt, i massor. Medan mina föräldrar plockade och  plockade ... massor med svamp. På Marits blogg finns andra som funderat.

lördag 26 oktober 2013

Ljusgrönt




Den här veckan har Charlotta en svår utmaning - färgtemat för trädgården är "ljusgrön". Eftersom jag har en blomma på landet, som är grön, en julros (helleborus foetidus tror jag det är) har jag ägnat mig åt den. Den har fötterna i grus och i bergsskrevor och ryggen mot ett berg - där har den stått i ur och skur år ut och år in. Här har jag fångat den under årstidernas växling. Den är ganska ljusgrön, i alla fall när solen skiner på den.

Vilken melodi? - fototriss 236



Denna vecka utmanar Helena på Fototriss oss att tänka på och illustrera en låt. Samtliga tre bilder avser en speciell låt, som man kan i hela sitt liv. Just det - imse vimse spindel.

fredag 25 oktober 2013

Bondens lada



Det finns en hel del ladugårdar av olika snitt runt Ösmo. Användningsområdet verkar variera  exempelvis lager för diverse saker. Man har inte samma behov som tidigare, eftersom antalet jordbruksföretag minskat i Sverige. På Jordbruksverkets hemsida kan man läsa:

1932 fanns   428600 jordbruksföretag i Sverige
2010 fanns     71000 -"-

en minskning med 83 % - klart det blir byggnader över för andra ändamål.

När växterna själv väljer - Blooming Friday

Det här är en plats jag rensat växter från, eftersom jag inte vill ha dem så nära huset. Istället lade jag dit stenar i sand. Efter ett tag har mattram, nunneört och en taklök hittat hit.

Jag har nu rensat bort mattram på grund av att den inte luktar speciellt gott. Taklöken låter jag nog sitta kvar, för den behöver inte speciellt mycket vatten - har klarat sig på regnstänk. Nunneörten är ett frågetecken men den klarar sig ju också utan speciellt mycket fukt och har också fått lita till regnet.

Titta på flera "in- och utvandrade" växter hos Blooming Friday.

torsdag 24 oktober 2013

Väderstreck

Nå, alla fåglar! Peka! Använd huvudet! I vilket väderstreck ligger öst?

Det är en sådan där härlig höstmorgon, solen skiner i kapp med björklöven. Det är fortfarande förvånansvärt varm, plus 10 grader drygt - skönt tycker jag. Fast det blåser i träden idag.

Länkas till Nature Footstep winged 107.

onsdag 23 oktober 2013

Abstrakt komplementfärg



Idag har jag arbetat med ett brandgult plastnät, som man får frukt och grönt i när man handlar. Mitt mål var att få fram komplementfärger.

Det oranga nätet lade jag på blått papper och fick fram komplementfärgerna blått - orange. Sedan fortsatte jag i Picasa och ändrade färgerna på ursprungsbilden och fick fram komplementfärger rött - grönt och gult - purpur (lila).

Länkat till Nature Footstep, abstract 42.

tisdag 22 oktober 2013

Daglilja är årets perenn 2013



Min daglilja tillhör inte de sju dagliljor, som har utsetts till årets perenn 2013. Den är enklare, inte lika förädlad och inte heller så stor. Den passar emellertid bra i min 1970-talsträdgård. Just nu är de gula, vissnade bladen ströad med röda lönnblad. Den utgör fortfarande en fin kontrast mot det gröna, runda buxbomsklotet. Jag brukar låta vissnade växter vara kvar i rabatterna och rensa först på våren.

Länkat till Nature Footstep, Blo-Ma.

måndag 21 oktober 2013

Paradisbuske (kolkwitzia) fångar ljuset

Paradisbuskens höstfärg är som små eldar.
Jag tog några kvistar från landet för ett par år sedan och planterade dem hemma på tomten. Tidigare har det vuxit rödvinbärsbuskar på den här platsen. Stöden till dessa lät jag vara kvar och placerade paradisbuskkvistarna där. Det var mest för att veta var jag planterat kvistarna, då de var osynligt små i början.
Jag har klippt ned busken hårt varje år för att få den yvig ända nedifrån. Den har bara haft en enstaka blomma. Den här blommande grenen är fotograferad på moderplantan på landet.

Länkat till Nature Footstep, catching the light 65.

lördag 19 oktober 2013

Fingerborgsblomma (digitalis) - Fototriss 235 rosa



Fingerborgsblomman har fått sitt namn av att blommorna är klocklika och passar på ett finger likt en fingerborg. Hela växten är giftig och 2-3 blad är en dödlig dos för en vuxen.

Fototriss tema är denna vecka inspirerat av cancerfondens rosa-bandet-kampanj. Cancer är en sjukdom, som också kan vara dödlig. Man kan köpa ett rosa-band eller någon annan av Cancerfondens produkter för att stödja deras arbete.

Blått

Mina bilder är från Sandvik, Lisö. En vallört har parkerat på P-platsen vid stranden och uppsöktes av en humla. Fantastiskt att blomman inte blivit överkörd.
I skogen och på tomten dyker den blå storklockan upp ibland. Det är en av mina favoriter, dessa klockformade blommor.
På uppfarten till vår sommarstuga växer kråkvicker, som älskas av denna fjäril, en blåvinge.

Charlottas trädgård fortsätter sitt färgtema och denna vecka är det "blått" som gäller.

fredag 18 oktober 2013

Gult


Charlottas trädgård har en trevlig färgutmaning. Veckan som gått har temat varit "gul". Jag har valt en liten favorit - mattram. Den påminner lite om prästkragen, som jag också tycker mycket om, men mattram har mycket mindre vita kronblad. Hos mattram är det gula i mitten iögonfallande, runt och svulstigt, som en fet knapp.

Zorro den hemlighetsfulle

Han är väldigt hemlighetsfull, Zorro. Han fick ett tuggben av mig. Först gick han runt med det inomhus för att spara det till senare. Han ville gömma det - rumsterade om alla kuddar både på över- och undervåning - det såg ut som världens kuddkrig.

Sedan tog han det och gick ut. Efter en god stund kom han in utan ben och lerig om nosen. Jag tvättade av honom, gick ut och ville, att han skulle visa var han gömt det. Icke då, stolt lade han sig och tittade långt bort i fjärran, som om det skulle vara något intressant där, som jag inte kunde se. Inte förrän på kvällen kom han in med benet, lerigt efter att ha varit nedgrävt någonstans. Var tvungen att skura det rent innan han fick det tillbaka.
När Zorros matte hämtade honom fick jag den här vackra krukan med cyklamen och två ljusstakar av henne.

Ett halvår tidigare

Temat för Blooming Friday denna vecka är "ett halvår tidigare", således i mitten av april. Det var inte roligt då. Den djupa snön började ge vika och blotta eländet den ställt till med. Min schersminbuske var kuvad, nedtryckt till marken, grenar avbrutna.
Blåst och regn påskyndade snösmältningen och skatorna sökte skydd så gott det gick, inte under takåsarna i Paris precis men väl här hos grannen i Ösmo.
De trogna snödropparna och vintergäcken hade i alla fall tittat upp tidigare under april. Nu visade sig en och annan krokus, åtminstone de här som växte ganska nära en vägg.

torsdag 17 oktober 2013

Bålgeting - winged

Jag har försökt titta riktigt nära på vingen på bålgetingen och tycker mig se att även vingarna är täckta med hårstråliknande päls. 
Det här är en hona eller arbetare - den har gadd. Den levde inte längre. Det är bara drottningen som övervintrar. I maj träder hon fram och bygger varje år ett nytt bo. Efter första kullen arbetsgetingar (sterila honor) kan den redan föregående år befruktade drottningen helt ägna sig åt äggläggning (källa wikipedia).

Länkat till NF Winged 106.

onsdag 16 oktober 2013

Abstrakt höstsilverax

Nu har jag tagit i ordentligt - höstsilverax. Aldrig i livet säger någon. Ett stycke tyg möjligen. Själv är jag imponerad hur det kunde bli. En bild på vissnade blad. Roligt att leka en stund i programmet Picasa.

Länkad till Nature Footstep abstract 41.

tisdag 15 oktober 2013

Lupinfrön smet


Lupinerna har blommat över för länge sedan. Nu finns bara resterna kvar av frökapslarna, som förstås hunnit sprida sina frön innan jag samlade upp fröskidorna.

Länkat till Nature Footstep, blo-ma 67

Sikten är klar - eller inte

... hemma oroar vi oss för hur vi ska bli av med denna gäst. Nu är det hos grannen äpplena finns, inte i vår trädgård. Det blev ett relativt kortvarigt besök hos oss. Älgen tog ögonkontakt med oss en stund, innan den bestämde sig för att återvända till skogen. Den ställde sig på bakbenen mot viltstängslet och liksom bara gled över staketet utan att behöva ta sats.
Det var bra. Men så kom avlösning, inte lika gigantiskt stor men tillräckligt för att väcka oro hos en hundvakt. När man tar hand om en hund eller något annat djur, är man skyldig att se till att inget får hända dem. Innan jag släpper ut Zorro i trädgården studerar jag noga att sikten är klar.