LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

lördag 30 november 2013

Utsikt



Vid strandkanten på badplatsen på landet är berget ömsom mjukt rundat, slipat av havets vatten, ömsom ojämnt knaggligt utsatt för väder och vind. Sommargästerna har övergivit badplatserna. Enstaka båtägare tar fortfarande en tur på de stilla vågorna. Det är nästan spegelblankt.

Jag är nästan ensam om min utsikt. Det är i början av oktober. Gräs och löv har inlett sitt färgbyte från sommargrönt till höstgult.

Länkat: Fototriss241

Silvernyanser



Charlotta har gjort det svårt för mig med veckans färg - silver. Men så visade hon lav på en av sina bilder och är det något jag har i mina trädgårdar så är det mossor och lavar. Bilderna är från landet på Sandvik Lisö. En stor del av trädgården upptas av skog, där en del uppvisar dessa vackra formationer, lite silverfärgade. Jag tycker att även dessa utgör en sevärdhet i trädgården.

Lite silverfärgad kan man nog påstå att den här sländan är, där den sitter på ett näckrosblad i dammen.

Länk: Charlottas trädgård

fredag 29 november 2013

Advent står för dörren

På söndag är det första advent. Jag har påbörjat min adventsljusstake. Mamma flugsvamp har fått sin första telning. Det första ljuset är tänt. Säkerhet råder, batteriljusets låga fladdrar. Hos Blooming Friday firas också första advent.


torsdag 28 november 2013

Marktäckare som solitärer

När jag hade planterat klart under äppelträden hade tiden runnit iväg in i mitten på september. Jag ville fortsätta testa olika marktäckare under diverse växtförhållanden i trädgården. Men jag var sent ute och det var ganska utplockat hos plantshopen.

Jag tog till att börja med en kruka med penningblad ("Lysimachia nummularia Goldilocks") som hade en nyans mot gulgrön åtminstone så här i solen. När jag planterat den såg den mer normalgrön ut. 
Kaukasiskt förgätmigej ("Brunnera macrophylla King´s Ransom") är något jag länge önskat på grund av de vackra bladen - men så dyrt. Det fick bli enstaka exemplar. Hoppas den trivs så att jag kan dela den.
Hönsbär är också en växt jag tyckt om. Såg några svart-vita blommor på den tiden familjen fjällvandrade och blev förtjust i blomman - sannolikt en "Cornus suecica". Det här är en "Cornus canadensis".
 Den här japanska sockblomman ("Epimedium grandiflorum Lilafee") ser inte mycket ut för världen. Men den kanske tar sig och kan bli fin.
Och slutligen en blodpilört ("Persicaria amplexicaule Alba") för jag vill ha den axlika formen med de vita blommorna.

Rensat ogräs och planterat marktäckare är den huvudinriktning jag haft på mitt trädgårdsarbete i år. Kameran har fått vila. Jag har fotat vid de tillfällen jag önskat dokumentera hur det ser ut just nu för att kunna jämföra nästa år.

Sidensvansar

Eftersom kol- och björktrastarna ätit upp alla bär i bukettapeln i min trädgård och rönnbärsbusken i skogen strax utanför, har sidensvansarna istället valt att hälsa på hos grannarna. Där har de kalasat på rönnbär och äpplen. Sidensvansarna har förflyttat sig flockvis från ena grannen till den andra. Jag har inte sett så många samlade tidigare år. Dessa fotade jag för cirka en månad sedan, sista oktober.

Länkat: Nature Footstep 112

onsdag 27 november 2013

Klätterhortensia ute eller inne?

Idag är det dags för Nature Footsteps abstrakt 47. Min blomma är inte överdrivet abstrakt, men jag gillar den så där suddigt antytt.
En dag i höstas grejade min man på landet och hade ställt massor av prylar i källarfönstret. Bland alla saker fick jag syn på en blomma och frågade när han skaffat den. "Jag har inte skaffat någon blomma", säger han och tittar lite förvånat. Jag letar bland burkarna men där finns ingen blomkruka. Det verkar vara en klätterhortensia.
Jag går ut för att se utsidan av källarfönstret. Klätterhortensian växer på berget nedanför huset och har sedan fortsatt klättra på träfasaden. Bladen är höstgula. Jag kan inte direkt se att den växer mot fönsterrutan på så långt håll. Det går inte att se in. Det är otillgängligt och berget är högt.
Jag går in och tittar igen. Jo, det är klätterhortensian som växer mitt emellan yttre och inre fönsterrutan. Vilken växtkraft.

Marktäckare blå, rosa och vit

Bredvid den gula fetbladen har jag tryckt ned grenar av vintergröna, vinca minor, med stor tvekan. Den tar lätt överhand och vill sprida sig. 
Därefter har jag satt grönbladig alunrot, som kommer att få rosa klockformade blommor.
Sista marktäckaren är spetsmössa. Bladen har en så vackert ljusgrön färg och blommorna är så sirliga.

Dessa tre blommor är nyplanterade i år. Jag hoppas att de ska överleva vintern. Kanske blommar de nästa år. Till dess hoppas jag ha tänkt ut vad för slags trampstenar jag ska placera ut lite här och där, så att jag kan rensa ogräs.

tisdag 26 november 2013

Marktäckare gul

I tidernas början i min trädgård anlade jag gräsmatta under äppelträden. Jag hade minnet av min barndom i bakhuvudet med trädgårdsmöbler under blommande äppelträd och mormor, som kom med saft och bullar.

Men gräsmattan skulle klippas och det brukar min man göra. Han blev så irriterad, så fort han var tvungen att huka sig under grenarna. Jag har inget emot att klippa gräset men eftersom jag fixar allt det andra vill han ha äran av välklippta gräsmattor.

Jag ledsnade till slut och rensade bort gräsmattan på denna del av trädgården. Sedan lade jag stenar i rundlar runt träden. Runt om stenarna tänkte jag mig någon slags marktäckande blomma.
Blomman jag började med var denna gula fetblad. Emellertid blev min mor dålig och jag fick lägga arbetet med trädgården åt sidan. Istället för gräsmatta tog ogräs över och min man började klippa detta med ett ogillande hukande under äppelträdsgrenarna. Det var då jag bestämde att nu ska träden beskäras - hårt.

I år har jag tagit upp arbetet igen, rensat ogräs och planterat fler marktäckare.

Länkat: Nature Footstep Blo-Ma 73

måndag 25 november 2013

Mesta marktäckaren


I år har jag i huvudsak arbetat med marktäckare i trädgården. Under den varma och torra sommaren hade en del försvunnit. Efter det mycket regnandet både dag och natt nu i höst har en del vaknat och spridit sig explosionsartat. Det här är den marktäckare jag har mest av. Var jag än vänder mig ser jag den - mossan.

Länkat:
Nature Footstep 70
Macro Monday 2

söndag 24 november 2013

Satsumas och kanelstänger



Jag köpte satsumas till extrapris och de var dessvärre ganska smaklösa. Jag kunde därför offra ett par stycken utan dåligt samvete, vilka jag skivade och torkade. Jag knöt ett snöre om ett par kanelstänger och trädde på de torkade skivorna och hängde i granris. Det luktar väldigt gott - en liten tjuvstart på helgens dofter.

Länkat: Helgbilden

lördag 23 november 2013

Minne - Fototriss

"Minne" är ämnet hos Fototriss denna vecka. Det här rutiga askfatet är ett minne efter mina föräldrar, en askkopp i serien Domino av Stig Lindberg.
Den har fått ange tonen på några virkade stjärnor jag ska ha i julriset i år.
Eftersom ingen av oss i familjen röker används den till andra saker - som ett kontrastrikt fruktfat, det hårda, svart-vit rutiga mot det mjuka, runda oranga - ibland gillar jag när kontrasten är så här stark.

Länk: Fototriss 240

Orange



Orange är ledordet hos Charlotta denna helg. Det är inte många blommor jag har i den färgen. Dubbla och enkla vallmo sprider sig så där lite lagom på landet. Kan pluppa upp lite var som helst men för det mesta som enstaka solitär, tar sällan över.

Det oranga på körsbärsbenveden ser man inte förrän på hösten, först när frukterna öppnar sig och lite senare, när bladen övergår i gulrödoranga toner.

Länk: Charlottas trädgård

fredag 22 november 2013

Äpplen med karbendazim


Min man var riktigt moloken härom morgonen. I Svenska Dagbladet (SvD) 2013-11-21 hade han läst, att hormonstörande bekämpningsmedel är vanliga i svenska livsmedel enligt en undersökning gjord av Naturskyddsföreningen.

SvD skriver i sin faktaruta, att Livsmedelsverkets tester visat, att 40 procent av de svenska äpplena innehåller rester av karbendazim. Karbendazim är cancerframkallande, hormonstörande och reproduktionsstörande. Ingen vet om det finns en säker gräns för hur mycket karbendazim vi människor tål.

Och han som äter äpplen varje dag. Han är besviken. Jag är besviken, eftersom mitt förtroende för svenskproducerat har blivit en aning naggat i kanten.

Länk:
Naturskyddsföreningen
Livsmedelsverket - hittade inte tester som SvD hänvisar till

Sandvik Lisö - f.d. Master Garden

Blooming Friday inbjuder oss denna vecka att visa en Master Garden. Jag kom att tänka på landet på Sandvik Lisö. Det är en före detta Master Garden - en gång i tiden brukad av trädgårds-mästaren Gösta Zetterqvist. Många växter grävdes upp och flyttades till Göstas Tädgård i Nynäshamn, när han själv flyttade dit. Min blogg innehåller bilder från mitt land. Jag visar en gammal bild ovan och några nya nedan.
Tomten är bergig och jag står ovanpå ett stenblock och blickar ned mot "kinesiska muren" på första bilden. Trampstenarna ligger i en liten naturlig damm, där skräddarna håller till på ytan.

Det finns ett bräddavlopp på den men den sista bottensatsen måste jag ibland tömma manuellt för att kunna göra rent dock med största försiktighet. Det ligger nämligen önskemynt på botten som tidigare besökare kastat i. Dessa  mynt lägger jag alltid tillbaka - vill ju att alla önskningar ska bli verklighet.
Gräsmattan vid dammen har under senare år bearbetats av vildsvinen. Dammen, uppskattad av älgar och rådjur, ligger vid slutet av gräsmattan.
I själva dammen växer vita och röda näckrosor.

På våren blommar denna buske, bukettapel tror jag det är, och blir som en stor vit snödriva på gräsmattskanten. Det är på våren och hösten den är som vackrast, först översållad med de vita blommorna och sedan de röda bären och bladens gulnande löv.

Även länkat till Floral Friday 105

torsdag 21 november 2013

Sommarminnen - knölsvan

Det är rofyllt att sitta på bryggorna på landet (Sandvik Lisö)  och studera svanarna. Knölsvanarna med sina rödaktiga näbbar är så vackra där de håller på och putsar fjädrarna. Det blir som en liten gymnastikuppvisning, en slags balett, när de vrider och vänder på sig för att komma åt att putsa överallt. Jag tror att de ruggar för efteråt flyter vita fjädrar omkring som små båtar på vattenytan.
Plötsligt bryts den rofulla tystnaden av ett intensivt plaskande. Fler svanar anländer. Det ser så besvärligt ut, rentav ganska klumpigt, när de försöker springa på vattnet. Nu ser man att vingspannet är ganska stort. Och de är fortfarande vackra mitt i all vattenskvätt.

Länkat till:
Nature Footstep, winged 111
Torsdagstema I like 120

onsdag 20 november 2013

Celldelning

Är det månne celldelning på gång? Länkat till Nature Footstep, abstract 46.

tisdag 19 november 2013

Min lilla vas och jag


Det behövs inte mycket för att bli glad. Små minibuketter i en liten minivas. En ögonfägnad - se - förgätmigej. En blomdoft - lukta - oregano.

Länkat: Nature Footstep, BloMa 72

måndag 18 november 2013

Ljungen blommar fortfarande


Ljungen är en av de sista blommorna som ännu inte vissnat i min trädgård. På långt håll ser man en färggrann liten buske. Tittar man närmare blir man nästan förundrad över hur vackra de små blommorna är.

Länkat:
Nature Footstep, catching light 69
Macro Monday 2