LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

fredag 30 september 2016

Koreansk plymspirea - I like

För några år sedan tog jag bort all mossa på stenen i bakgrunden, vilket blev mycket vackert. Nu har jag låtit mossan ta över och tycker fortfarande att det är vackert. Den lilla stenmuren framträder bättre om den inte har konkurrens av omgivningen. Till vänster skymtar första steget till en stentrapp.
Den koreanska plymspirean har fått en härlig höstfärg. Det är en riktigt tålig perenn, som blommar med vita, plymformade blommor.

Länk:
torsdagstema - I like
Floral Friday Fotos fff253

onsdag 28 september 2016

Mitt förhållande till plast och syntet

Syntetiska material är producerade på konstgjord väg via kemiska reaktioner till skillnad från naturmaterial, som kan utvinnas ur naturen utan att det sker någon kemisk reaktion. Spontant tänkte jag, att jag använder ju inte speciellt mycket plastsaker. Men när jag funderat en stund, upptäckte jag att min vardag översvämmas av plast.
När jag handlar är många varor förpackade i plast. Även oförpackat, exempelvis rot- och grönsaker, plockar jag ned i plastpåsar. I kassan tar jag stora plastpåsar, som jag bär hem alla varor i. Plastpåsarna använder jag sedan som sop-påsar.
Jag tittade i köksskåen om jag skulle ha en massa plastsaker men där är mest glas och porslin. Några föremål finns dock. Lite nostalgi känner jag för denna citruspress, som jag tror är från 1960-talet. Min mamma använde den före mig. Den är väldigt praktisk.
De färgglada skålarna är alldeles nya och ett tröstpris i ett lotteri. Det jag fryser in förvarar jag också i plastburkar. Det är inte så mycket material som tål den låga temperaturen.
De flesta av mina kläder är gjorda av syntetmaterial. De håller formen. Men nog är det skönare med bomull som tillåter huden att andas.
Även skor tillverkas i allsköns syntetmaterial. Är inte nya kortlekar också i plast? Den här verkar lite plastig men den kanske är jokern i detta inlägg.

Detta är veckans lördagstema. Övriga som deltar är:

Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna

Anki
Helena
Matfreaket
Livsrummet
Olgakatt
Tove
Pensionären på ön
Ulla-Minnatur
Wienerbrödslandet

tisdag 27 september 2016

Aralia



Aralia elata - parkaralia - växer vilt i östra Ryssland, Kina, Korea och Japan. Den odlas även som prydnadsbuske och kan då bli 2-4 meter hög. Den får små gulvita blommor. I Sverige kan den odlas i zon 1-3 och trivs i soligt läge (källa Wikipedia).

Min aralia växer på landet och blommar just nu samtidigt som bladen växlar färg från grönt till höstrött. Den har även börjat tappat en del blad. En skalbagge har landat och sitter stilla medan jag fotograferar den samtidigt som jag aktar mig för taggarna på stammen. Det är så otroligt vackert med alla höstfärger.

Länk:
our world Tuesday

måndag 26 september 2016

Skördat björnbär


Nu har jag plockat alla björnbär, som var mogna, och fryst in. Det blev ungefär 1,5 liter. Det är både nyttigt och gott. Förut kokade jag björnbärssylt men jag tycker bären blir mer användbara till annat, när man fryser in dem. Att blanda dem i filmjölken känns uppfriskande och luktar gott.

Länk:
Macro Monday  
image-in-ing 

söndag 25 september 2016

Höstfärger



Nu kommer en period då naturen glöder av färger. Det är drömskt vackert med höstens alla färgnyanser. Jag ser hur fåglarna börjat picka på rönnbären i skogen och lite smått även på de svarta fläderbären. Det gäller att hinna före med kameran.

Länk:
Helgbilden 

lördag 24 september 2016

Höstanemon

Nu blommar höstanemonen i renaste vitt. Flugan sitter som på en bädd av rentvättade lakan. Det är få insekter som letar sig in i trädgården.

Länk:
Saturday Critters 145
Camera Critters

fredag 23 september 2016

Vackert av stenar


Vid mitt besök i Göstas trädgård i Nynäshamn tidigare i år såg jag dessa vackra föremål, en blomkruka och en trampsten. Jag tycker om prydnads- och nyttoföremål som så väl smälter in i trädgården på ett naturligt sätt.Så fin kontrast det kommer att bli när man planterat blommor och annat runt trampstenen.

torsdag 22 september 2016

Ekologiskt

Jag blir ofta väldigt osäker på kostråd. Man ska äta ekologiskt odlad mat men är det nyttigare? Livsmedelsverket påstår, att forskningen hittills inte visat på några entydiga skillnader i vitamin- och mineralhalt hos växter som är ekologiskt eller konventionellt odlade. Det behövs fler undersökningar för att se skillnader mellan ekologisk och icke ekologisk frukt och grönsaker. 
För hälsans skull kan man lugnt äta konventionellt odlade livsmedel. Trots att det kan finnas små rester av bekämp- ningsmedel är det bra för hälsan att äta mycket frukt och grönt. Vetenskapliga studier och forskning visar, att den som äter mycket frukt och grönsaker har mindre risk att få vissa typer av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt att drabbas av fetma och typ 2-diabetes.
Men man kan välja ekologiskt om man vill att spridningen av kemikalier i miljön ska minska och värna om människorna, som arbetar med odlingen. Den ekologiska produktionens varierade växtföljder med större inslag av vall bidrar till att nå ett rikt odlingslandskap och ett rikt växt- och djurliv. Ekologiska jordbrukare är inte mer självförsörjande eller mer resurseffektiva än vanliga svenska jordbrukare. Enligt uppgift ger ekologisk odling i genomsnitt åttio procent av skörden jämfört med konventionell odling.

Det finns så mycket att fundera över när det gäller att hushålla och vara rädd om Jordens resurser, så att de inte blir förstörda eller tar slut.

Under denna veckas rubrik (tidigare lördagstema) gäller det att tänka ekologiskt. Nästa vecka ska vi fundera över 'mitt förhållande till plast och syntet'. I  veckans rubrik skriver

Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna
Ulla
matfreaket
olgakatt

Var försiktig


Jag var ute i ett ärende idag och passerade järnvägsstationen. Eller är det kanske apberget? Det ser ganska riskfullt ut.
En väntkur på bushållplatsen har fått ett handavtryck - den som gjorde det tyckte nog det var roligt att smutsa ned.
Huruvida den här ägaren tycker det är roligt eller inte att förvara sopor mitt i samhället har jag ingen aning om. Kommunen arbetar på att försöka få ägaren att städa - lär visst bo på Gotland, slipper se eländet alltså.
Brandkåren fick rycka ut igen härom dagen för att släcka en eld i en av tidningscontainrarna bakom affären i centrum. Det är så konstiga fritidssysselsättningar folk har. Inget jag tycker om.

Länk:
Torsdagstema - I like not

onsdag 21 september 2016

Tillsammans - onsdagstema

Rött, svart och vitt - tillsammans bildar de ett vackert mönster. Det ska bli en jullöpare.

Länk:
Onsdagstema - tillsammans

tisdag 20 september 2016

Fluffigt - tisdagstema

På bordet ligger en massa buntar med band och ändarna ser lite fluffiga ut. Vävtanterna är i farten.

Länk:
tisdagstema - fluffigt

måndag 19 september 2016

Måndagspromenad - passar på i det härliga vädret

Det är så friskt i luften och ändå varmt och skönt att promenera. Det var nästan vindstilla när jag stannade till vid sjön Muskan. Endast en lätt bris krusade vattenytan. 
Lövträden ser fortfarande väldigt gröna ut men här växer många ekar och de förblir gröna lite längre än de andra lövträden. Plåtfågeln passar så bra in i omgivningen.
Nynäshamns kommun har sedan 1988 naturskola i en byggnad, som ligger vid Muskan. En vägg är full med olika holkar, här är en för flädermöss.
Det här stället återvänder jag till fler gånger. Nästa gång ska jag ta med kaffe och bröd och slå mig ned på klipporna.

Länk:
macro monday 
image-in-ing 
our world Tuesday

söndag 18 september 2016

En härlig varm solskenshelg

Den kinesiska kärleksörten är ljust rosa och lockar till sig de få insekter, som nu är aktiva.
En och annan blomma finns kvar på ölandstoken, vilket också uppskattas.
Självsådd mattram har börjat blomma. Det blir en riktigt lång blomningstid, från juni till september minst.

Länk:
Helgbilden

lördag 17 september 2016

Norsk Lundehund

Detta är en norsk lundehund. Den användes förr till att jaga lunnefåglar. Lägg märke till de stora tassarna. Lundehundens adelsmärke är att den bör ha minst 6 tår på varje tass. Framtassarna har minst två extra tår med senor och muskler. Detta ger tassen ett kraftigt utseende.

En vanlig hund har 5 trampdynor medan Lundehunden har 8. Den kan böja och sträcka på sina extratår och även 'gripa tag' i saker, precis som om den mänskliga handen hade två tummar. Hundarna har enorm nytta av denna tasskonstruktion när de klättrar i berg. De kan klättra uppför nästan lodräta bergsväggar genom att gripa tag med extratårna i sprickor och håligheter i berget.
Norsk Lundehund är en av världens mest sällsynta hundraser. Alla nu levande Lundehundar härstammar från ett fåtal besläktade individer.

Muskulaturen i ytterörat fungerar så, att örondelen kan fällas samman och vikas. På så vis skyddas de inre delarna mot sand och fukt när hunden arbetar i lunnefågelns bohålor. Lundehunden har också andra anatomiska särdrag. Den översta nackkotan är förenad med hjärnskålen på ett sätt som gör nacken extra rörlig. Det gör att huvudet kan böjas så långt bakåt att pannan nästan berör ryggen.

Muskulatur, senor och ledband i bogarna är så tänjbara att hunden kan "slå ut med armarna". Frambenen kan sträckas bakåt och ligger då längs med rygglinjen. Bakbenen kan sträckas framåt så att de ligger bakom hundens nacke.

Denna otroliga vighet och smidighet är en förutsättning för att hunden ska kunna vända inne i lunnefågelns bohåla. Med lunnefågeln i munnen vänder hunden runt inne i boet genom att den böjer sig bakåt i brygga och kravlar sig runt till "rätt köl" för att sedan med nosen mot öppningen krypa ut ur den trånga bogången.

Information hämtat från http://lundehund.se/, där mera spännande finns att läsa om denna otroliga hund.

Länk:
Saturday Critters 144
Camera Critters

fredag 16 september 2016

Aralia Elata

Aralian på landet blommar och lockar till sig humlor. Färgen på en del blad gör att man blir påmind om hösten trots att det fortfarande är varmt och skönt.
På stenar växer lava som ser ut som små svampar när man tittar på dem på nära håll.

Länk:
Floral Friday Foto 252

torsdag 15 september 2016

Hund och katt - I like

Jag var ute i ett ärende idag och passerade dagiset i centrum. Utanför var denna hund bunden i ett träd och på trottoaren låg en blåögd katt. Det såg ut som det var hundens katt. Katten kom fram till mig och kelade en lång stund och pratade.
Sedan gick den till hunden och började kela med den. Katten fick göra precis vad den ville. Så jag tror snarare att det är kattens hund.

Länk:
Torsdagstema - I like

tisdag 13 september 2016

Pigg


Höstfärgerna blir allt vackrare och man blir glad och pigg av att titta på dem. Dessutom är det ju så skönt nu, rena sommarvärmen. Jag har tagit en skön promenad runt el-ljusspåret här i Ösmo. Det är en slinga på ca 2,3 kilometer, inte särskilt långt, lite lagom om man vill röra på sig och få en smula frisk luft.

Länk:
Tisdagstema - pigg 
Our World Tuesday
Image-in-ing

måndag 12 september 2016

Frukter eller frön

Bukettapelns frukter blir allt rödare. Hela busken är översållad med små körsbärsstora kart.
Lagerhäggen får enstaka svarta oätliga bär på blomkvistarna, som var helt översållade med vita blommor
Körsbärsbenvedens djupt skära frukter brister när de mognat och de brandgula fröhyllena blottas. Hela växten är giftig.

Länk:
Macro Monday   

lördag 10 september 2016

I betraktarens ögon - lockespindel

Jag står och tittar på bolltisteln, som är full av spindlar. Två bruna slåss om den vackra med gula ränder på kjolen - hon som blygt halvt om halvt bortvänd tittar på. Hon har ett ben utsträckt som en slags uppmuntran. Det sitter ytterligare en utom synhåll och väntar på sin tur. Vinnaren tar allt.
Jag måste ta till ett citat: fördomar sparar verkligen tid. Man kan bilda sig uppfattningar utan att bekanta sig med fakta (William James 1842-1910).

Men jag blir nyfiken och vill veta vad det är för spindel. Jag letar på internet efter "spindel med långa ben och rund kropp" och får träff på lockespindel. Det står på Wikipedia att framkroppen och bakkroppen ser ut att vara sammanvuxna till skillnad från spindlars markanta delning. Lockespindlar saknar förmåga att producera gift och silke. De äter växter, as och jagar levande föda genom att springa ifatt bytet.

Länk:
Saturday Critters 143
Camera Critters 439
Lördagstema - I betraktarens ögon - Olgakatt står för septembers teman

fredag 9 september 2016

Färgrikt

Det duggade idag när jag tog en promenad runt trädgården på landet. Det mesta har blommat över. Astilben står som ett rosa utropstecken vid dammen, en enda blomma, en solitär i all sin glans. Näckrosorna hade inte öppnat sig ännu.
Öppnat sig hade däremot körsbärsbenveden. På en del grenar har löven ramlat av och frukterna lyser lång väg.
Lyser och lockar lång väg gör även munkhättan. Men den ska man låta bli. Hela växten, särskilt den färska roten, innehåller gifter, som dock förstörs vid kokning eller torkning.

Länk:
Floral Friday Foto fff251