Askkoppar från min mors lägenhet vittnar om stort entreprenör-skap och en rik svensk konstnärstradition. Johan Dahlin var en entreprenör på sin tid i och runt Karlskoga. Han byggde detta hus där han sålde i stort sett allt som folk ville köpa, automobiler, harvar, järnartiklar, bosättningsvaror, kläder, bensin, kol, virke, musikinstrument. Byggnaden finns kvar men med annan verksamhet.
Tavlan är gjord av en reporter på Karlskoga Tidning, Stefan Nilsson. Han fick 1977 i uppdrag att i ord och bild beskriva delar av det Karlskoga, som klarat sig undan stadsplanemässig förvandling.
Stig Lindberg var en av våra största formgivare. 1955 kom serien Domino, svartvita föremål som tillverkades ända fram till 1979.
Nila Keramik, Alingsås, grundades ur Alingsås Keramik. Nils Zehlin och Lars-Erik Eriksson lämnade detta företag och startade 1957 Nila Keramik. Namnet NILA är initialerna på grundarna. Företaget lades ned 1978. Mer historia finns hos Sinneskatten.
Förbaskade Astrid
57 minuter sedan
7 kommentarer:
Min farmor och farfars hus tillhörde de som inte klarade sig undan den stadsplanemässiga förvandligen. Jag önskar att reportern fått i uppdrag att dokumentera det som försvann ...
Gillar din tolkning av historia skarpt!
Domino -79, ett sånt askfat hade jag oxså.. riktigt kul att se dina bilder på föremål som bär på en Historia :)
Tackar för ett bra val på temat. Nu har jag lärt mig något nytt om vårt land. Ha en fin kväll.
Häftigt med manifaktur och askkoppar. De börja bli värda en hel del nu. Fina att lägga samlade stenar i eller något annat. Även om man röker så går det ju inte att aska i så fina!
Askkoppar är intressant kulturhistoria.
Bra val av tema och fint presenterat.
Intressant historia och så vacker byggnad. Har stickat Stig Lindberg inspirerade vantar - mönstret berså (de gröna löven)
Ja, de tingen har mycket att berätta. Historia finns även i de små sakerna.
Skicka en kommentar