LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

lördag 31 augusti 2013

Fototriss 228 - svart

På vintern brukar vi hänga upp fågelholken på en krok i en av buskarna i trädgården. Kroken kan vara svår att upptäcka, så jag har hängt en liten svartrutig lyckta där och fick en liten mysfaktor på köpet.
Fläderbären håller på att mogna. En del klasar är fortfarande gröna men några har börjat övergå i svart.
Min svartmålade stubbe pryder fortfarande sin plats, eller inte ... den väcker känslor ... älskar/hatar. Temat hos Fototriss den här veckan är "svart".

fredag 30 augusti 2013

Nymålat var det här

Det var tio år sedan vi senast målade huset och på skuggsidan mot norr började det se för hemskt ut. Vi bestämde oss för att anlita en firma, som min dotter rekommenderade och som hade målat innertaket i deras villa. 
Målaren började med att tvätta huset. Han ville inte använda högtryckstvätt eftersom vatten kan tränga in under panelen, så att huset blir fuktigt. Han utförde arbetet manuellt och spolade av med vanlig vattenslang. Därefter vidtog en omfattande skrapning, som avslutades med grundmålning. Jag höll mig undan inne i entrén och tog ett kort genom fönstren.
Så här fint blev huset. Vi ville behålla den nyans som det hade innan, vilket målaren lyckades med - ett väl utfört arbete.

torsdag 29 augusti 2013

Fredagstema spegling

Denna vecka är det spegling som gäller hos Sinneskatten. Den här fotodagen - med det i år så sällsynta regnet - har det precis blivit uppehåll och den blå glaskulan är ren och spegelblank. Molnen luckras upp och man kan ana de blå molnluckorna. Husets lite mörkare profil ser ut att luta åt alla håll och kanter i den runda kulan. Och där, mitt i kulan framför husets vindlande profil, är jag - som absolut inte vill förekomma på bild på blogg. Som ofta vid rundvandring i trädgården har jag kameran som en sköld framför ansiktet. Ser ni?

onsdag 28 augusti 2013

Hur gick det till?

Jag ville göra lite fint i värsta ogräshörnan i trädgården. Jag började med att rensa ogräs under tre dagar. Sedan var det dags att plantera. Det var inga problem med sköldbräckan och spetsmössan. Man behöver inte gräva så djupt.
Sköldbräckan har nu antagit en vackert höstlig färgskala.
Men sedan var det dags att flytta dit en kerria. Det var väldigt trångt. Tallgrenar ringar in ett utrymme, som dessutom begränsas av en vedhög täckt av en pressening och så vårt eget staket mot grannen. Det behövdes en djupare grop för denna buske. Jag arbetade med två verktyg, en hacka och en grep.

Marken består av hård, torkad lera blandad med stenar. Jag skulle fösa undan lite upphackad lera och lutade grepen mot tallen.
Det var när jag böjde mig ner för att fortsätta bearbeta marken med hackan, som grepen ramlade och träffade precis på skalmen på glasögonen, som gick sönder. Det var själva glaset där skalmen är fäst som skadades.

tisdag 27 augusti 2013

Vilken inledning på veckan!

Vad gör man när glasögonen gått sönder?

söndag 25 augusti 2013

Kärlek på liv och död

Jag har fortfarande inte tvättat köksfönstret. I över en vecka har jag beundrat korsspindelhonan och hennes vackra nät. Man kan tydligt se de vita prickarna på bakkroppen, som formar ett kors och som gett spindeln dess namn.
Ytterligare en spindel har dykt upp. Det är en kärlekskrank hane. Den är mycket mindre än honan. Korsspindeln saknar luktsinne och har dålig hörsel.
Parningsritualen är lång och invecklad, för att hanen ska kunna närma sig honan utan att hon misstar honom för ett byte. Det händer att hanen inte överlever parningen utan blir dödad och uppäten av honan.  Hanen har närmat sig honan ett oräkneligt antal gånger medan jag stått och tittat.
 Men just som den ska till att para sig kastar den sig plötsligt med full kraft bakåt. Så där har han hållit på nu ett par dagar. Jag har läst att honans äggantal ökas efter att hon har ätit upp hanen. Efter att honan lagt sina ägg dör hon. Äggen kläcks nästföljande vår.
Just nu sitter hon allena mitt i sitt nät. De är skickliga nätbyggare. Nu syns hanen inte till längre.

lördag 24 augusti 2013

Fototriss 227 - randig (och virkat)



Fototriss uppmanar oss att koppla på mönsterradarn på våra ögon och söka efter randigt. Innan den ljuva trädgårdssäsongen började ägnade jag mig åt den ljuva virksäsongen. Första och tredje bilden är mönstret på ett par av mina grytlappar.

Den mittersta bilden är början till grytunderlägg. Men jag var inte säker på, hur värmeisolerande garnet var. För säkerhets skull har jag virkat en enfärgad baksida, fogat samman dem med ett underlägg i kork mellan så att värmen från karotter och grytor inte ska skada bordet.

Vilken underbar dag

Det är så härligt när solen skiner in i badrummet och man står i solens strålar och duschar.
Min man ska åka till landet och pyssla med favoritbåten Freja. Men först måste han välja vad han ska ha på sig.
Själv har jag lekt i trädgården. Visst blev det fint? Pricken över i!

torsdag 22 augusti 2013

Fredagstema - trassel

År 2009 blommade bambun på landet, båda buskarna.
 Sedan vissnade bambun och dog. Det blev ett trassel av grenarna.
I år tog jag bort dem men sparade några torkade "pinnar". Den ena har vi ersatt med en ny bambu liknande den som fanns ursprungligen. Mera trassel finns hos Sinneskatten.

Höstflox

Den här höstfloxen var den första jag skaffade för väldigt många år sedan.  Numera finns det ju massor av läckra färger. För två år sedan skaffade jag ytterligare en planta. Jag satsade på samma färg, tittade noga så jag skulle få rätt nyans.
Tyckte att jag träffat rätt men när den nya plantan blommade bredvid den gamla stämde det inte riktigt. Jag fick flytta den nya. Nu går jag där och vill ha mera höstflox, en vit tror jag ... När man funderar över vilken favoritblomma man har, så kommer jag fram till att det är den man tittar på för ögonblicket. Det är svårt att välja ... En annan favorit jag har är Zorro - här kan ni se vad han sysslar med just nu.


tisdag 20 augusti 2013

Efter regn kommer sniglar



Jag trodde att sniglarna strukit med i den långvariga varma och torra period som varit. Efter ett par omgångar regn ilar de nu fram över burkar, plastmattor och fönster. Jag vill inte skryta men det finns alla möjliga sorter i trädgården, som snäckorna ovan, vanliga sniglar utan snäcka och så förstås ... mördarsniglarna ... USCH.

måndag 19 augusti 2013

Slå knut på sig själv

Så här ser jag ut:
Det var värst vad det var svårt att balansera på lupinstjälken. Om jag kramar om hela stammen så går det.
Nej, nu kommer jag inte loss - mina smäckra ben har slagit knut på sig själv.
Mera makro finns på Macro Monday 2.

söndag 18 augusti 2013

Fototriss 226 - så här ser det ut



Fototriss börjar sin första omgång efter sommarperioden med temat "så här ser det ut där jag är".

Jag startar med att kontrollera vädret, som ter sig väldigt hotfullt. Man har lovat regn- och åskskurar och nog ser det ut som att det löftet kommer att infrias.

Jag går i alla fall runt i trädgården, en planeringspromenad, för att se vad som behöver åtgärdas. Spindlarna har hängt ut sina nät i solen. Några hål här och där behöver lagas. Jag beundrar ådringen på några ogräsblad. Den här delen av trädgården består enbart av - ogräs. Jag har börjat rensa en liten plätt, dit jag flyttat sköldbräcka, en blomma som jag tidigare felaktigt kallat skuggbräcka. Nu håller jag tummarna att de klarar flytten.

fredag 16 augusti 2013

Leker gröngölingen dunken?

När jag stod och tittade på en gröngöling i en av grannens tallar, kom jag att tänka på när vi lekte dunken (kurragömma) när jag var liten. Man räknade till hundra ... 97, 98, 99, 100 .... sedan skrek man INGA SIDOTJUVAR ...
... INGA FRAMTJUVAR ...
... INGA BAKTJUVAR ... INGA TJUVAR ALLS ... nu kommer jag!

Hösten kommer fort - fredagstema

Fönstren är ganska dammiga efter den torra väderlek som varit och veckans åskskurar gjorde inte saken bättre, de blev dammrandiga. Jag tänkte börja tvätta dem och tittade ut genom köksfönstret. Ett vackert spindelnät med "herre på täppan" i mitten ändrade det beslutet. Imponerande att de tunna trådarna håller för en såpass stor spindel. Ingen brådska med fönstertvätt - fort nog hinner man ändå.
I skogen utanför tomten har rönnbären övergått till en mer mogen rödorange färg. Sommaren gick fort och hösten lurar bakom hörnet. Sinneskattens alternativa "fort" bjuder på många vackra bilder.

tisdag 13 augusti 2013

Egna eller köpta tomater (Solanum lycopersicum)

Första tomaten i eget majestät, gyllengul, söt och mogen - körsbärstomat Sungold. Man är stolt som en tupp som lyckats få plantorna att både överleva och ge ifrån sig tomater.

Men något är konstigt. Jag köpte två plantor på samma ställe samtidigt. De planterades i likadana krukor med jord ur samma paket. Den ena har en 70 cm hög tanig gren med några tomater på medan den andra är över metern hög med flera grenar och full i tomater.
Plommontomaten Colibri har väldigt stora frukter för sitt namn och håller fortfarande på med sin mognadsprocess.
Eftersom vi äter rätt mycket tomater fick det bli en tur till affären, där vi köpte både stora och små kvisttomater.

Fördelen med egna tomater är att de får bli fullt mogna innan man plockar dem och då blir de så där fulla med söta smaker, som man inte riktigt hittar bland köpetomater. Men den omvårdnad och passning jag lagt ner tycker jag inte riktigt står i proportion till den skörd jag fått. Så nästa år kanske det blir något annat istället.

måndag 12 augusti 2013

Höstlikt

Blommornas fröställningar vittnar om att hösten närmar sig. Spindelnäten glittrar.
Vi fick 3, nej 2½, körsbär på det vildplanterade körsbärsträdet i år. Det var fler bär från början. De är riktigt mörka, nästan svarta.
Grenarna på tulpanträdet är avskalade högt upp. Återstår att se vad som blir kvar.Det är många som kalasar i vår trädgård på landet, när vi inte är där.

söndag 11 augusti 2013

Grönsakernas topplista

Livsmedelsverket har analyserat våra populäraste grönsaker och rotfrukter och gjort en topplista, där mangold finns på delad förstaplats. Jag har testat mangold för första gången i år och det var en trevlig överraskning, som tydligen även är nyttig. Det blir sannolikt en upprepning av denna frösådd nästa år, kanske av flera sorter.
Jag har låtit en blomstängel vara kvar och hoppas att den så småningom går i frö. En liten "kontrollör" klämmer försiktigt på en blomma. Tänk så mycket lustiga (och olustiga) insekter det finns.

lördag 10 augusti 2013

Regndroppar

Äntligen fick vi lite regn - drygt 20 mm - inte mycket men ack så välkommet.
 Jordgubbshallonen (robus illecebrosus) blommar, knoppas och har bär allt på samma gång. Jag håller utkik så att den inte sprider sig utanför sin tilldelade växtplats. Den har otäcka taggar både på stammen och bladen.
Jag tycker blommorna är säreget vackra. Bären är fortfarande gröna, ännu inte mogna. Här är ett tidigare inslag där bäret hunnit bli rött.