LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

lördag 18 februari 2017

Var nyfiken!

Nyfikenhet tillhör människans grundläggande egenskaper och är avgörande för vår överlevnad och utveckling. Utan nyfikenhet skulle vi aldrig lära oss någonting.

Nyfikenhet är viktig för att få ett innehållsrikt och meningsfullt liv. Den som är nyfiken lär sig mer, upplever mer och ökar sannolikheten för att lyckas lösa problem. Den bästa nyfikenheten är den som är ödmjuk , att man har en frågande inställning till det som intresserar - det tycker jag är viktigt.

Hjärnan mår bra av nyfikenhet. Om man intresserar sig även för annat än det gamla vanliga, håller man igång hjärnan bättre. Nya kopplingar i hjärnan mellan förkunskap och ny kunskap leder till större effektivitet och kreativitet.

Om man tror att man redan har svaret på något, krymper man möjligheterna till nya upplevelser och att utvecklas. Om man istället kollar upptäcker man kanske, att något inte var så dumt som man trodde.

Veckans tema är "nyfiken". Övriga som deltar är:

Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna

Anki
Helena
Matfreaket
Livsrummet
Olgakatt
Tove
Pensionären på ön
Ulla-Minnatur (jag)
Wienerbrödslandet

Jordgubbar och bubbel
Musikanta

6 kommentarer:

Bevare mig väl sa...

Mycket fin bild till rubriken nyfikenhet som du beskriver bra!

Anna/notonmusic sa...

Nyfikenhet är verkligen grundläggande för utveckling! Fin bild!

Karin sa...

Om man tänker tanken att små barn inte skulle vara nyfikna – ja då inser man att nyfikenheten är en väldigt bra, rentav nödvändig egenskap för oss människor. Hur det kan vara för katter är en annan sak... (mer om det på min blogg).

Birgitta Malmstedt sa...

Bra skrivet! Att inte bara vara uppfylld av sig själv, utan vara intresserad av andra och vad andra har att förmedla är viktigt.
Hälsningar
Birgitta

Vonne sa...

Insiktsfullt, klokt och bra skrivet. Så är det!
Ha det gott!

Paula i pörtet sa...

Hjärnan ja, jag fick för några år sedan veta att jag hade en förträngning i ett av halskärlen upp till hjärnan. Det framkom sedan jag fått en tia med synbortfall. Tillståndet är inte operabelt, och jag fick veta att min hjärna inte alls borde fungera som den gör längre men kärlen har hittat nya vägar runt förträngningen så jag egentligen inte tappat några funktioner direkt även om jag märker små förändringar i uthållighet, minne osv. Nyfikenheten är intakt, det är jag glad för!