Eller kanske näst bästa. Den bästa finns enligt min mening på Chokladhuset i Nynäshamn. Det är en semmelpralin där husets egna mandelmassa smaksatts med kardemumma med ett täcke av vaniljtryffel toppad med gräddsmörtryffel. Den är fantastiskt god!
Jag fick en chokladprovning i födelsedagspresent av min dotter med familj. Louise Öbrink från chokladhuset kom hem och ordnade en intressant guidning genom chokladens historia. Jag fick lära mig att choklad är mycket nyttigt, exempelvis motverkar karies. Antioxidanter motverkar hjärt- och kärlsjukdomar. Andra ämnen är bra mot depression. Vissa kan påverka ämnes-omsättningen o.s.v.
Louise startade sin firma 1996 och har sedan 2006 fått leverera praliner till Nobel NightCap. Hon berättade att en egenhet hos chokladträdet är att blommor och frukter växer direkt på stammen. Det var indianerna som först började använda kakaoböner (de ljust bruna bönerna längst upp på bilden ovan) i rituellt syfte - de gjorde en dryck av den. I mitten av 1500-talet kom den till Europa och utvecklades från dryck till att användas i olika bakverk, medicin, hudkrämer, tvålar mm.
Vi provade olika chokladsorter och fyra olika praliner, limetryffel, baileytryffel, lakritstryffel och 2014 års Nobelpralin. Vilken kvinnokraft att starta ett företag och få det att överleva och blomstra.
Om ni vill titta in i hennes butik klicka på länken: tareq taylor's besök på chokladhus
Veckans ämne är 'kvinnokraft' och övriga som deltar är:
Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna
Anki
Helena
Matfreaket
Livsrummet
Olgakatt
Tove
Pensionären på ön
Ulla-Minnatur (jag)
Wienerbrödslandet
Jordgubbar och bubbel
Musikanta
Vonnevardag
Länk:
Helgbilden
Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna
Anki
Helena
Matfreaket
Livsrummet
Olgakatt
Tove
Pensionären på ön
Ulla-Minnatur (jag)
Wienerbrödslandet
Jordgubbar och bubbel
Musikanta
Vonnevardag
Länk:
Helgbilden
6 kommentarer:
Underbart om kvinnokraften "i chokladföretag"
Smakliga bilder :-)
geweldig mooi hier hou ik van.
mums - med måtta ❤️
Okej, då ska jag åka till Nynäshamn i semmeltider nästa år.
Vilken trevlig present du fått!
Vilken present!!! Så intressant med chokladprovning och lite om sånt man inte viste :)
Vilket smaskigt inlägg!
Skicka en kommentar