LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

lördag 22 juni 2024

Midsommarafton 2024

Här i Ösmo blev det en vacker midsommarafton med värme och solsken. Hembygdsföreningarna i kommunens olika delar ordnade med midsommarstång och dans. Jag fick en fin blomma av min dotter och hennes familj.

Sedan några år håller jag på med släktforskning och har hittat en ana, Pehr Gustaf Ericsson som levde på 1800-talet och som samlat information på över 7000 handskrivna sidor med skildringar allt från barndop till skörd, besvärjelser, visor och gåtor. Uppteckningarna skickades till en rad mottagare. Av dessa har fristående delar av hans anteckningar givits ut av Magdalena Hellquist genom Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala.

I boken "Livet i helg och söcken" beskrivs vilka bestyr man hade för att klä midsommarstången. Denna helg firas fortfarande runt om i landet. Inomhuskrukor med midsommarstång och blommande marguriter är populära. Midsommarstången är gjord av träpinnar klädda med piprensare i blått och gult och toppad med en svensk pappersflagga och en konstgjord dekorationsblomma.

Glad Midsommar!

Inga kommentarer: