LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

söndag 31 augusti 2014

Prickar



Jag hade svårt att hitta motiv till Fototriss "på rad". Då man letar efter en viss sak brukar man hitta allt annat. Efter en rundtur i trädgården här hemma hade jag kort på prickar.

En strimlus bland libbstickan visar upp sin undersida, som har liksom rundfyrkantiga prickar. På väggen till trädgårdsförrådet kröp en grön skinnbagge full med svarta prickfräknar.

Lite extra glad blev jag när jag upptäckte en nyckelpiga. De har inte alls varit så flitigt förekommande i min trädgård i år.

Länk: Helgbilden

Äppelrad

När jag kom hem från affären funderade jag på veckans fototriss. Under tiden lade jag äpplen  på ett fruktfat. Då ser jag den lilla raden med tre äpplen på fruktfatet med ränder i runda rader på den randiga duken - där har vi temat "på rad".
 Jag lägger övriga äpplen på en lång rad i kö på väg till fruktfatet.
Här ligger de bland ränderna på duken och gör snart sällskap med de tre på fatet ... och här slutar fototrissen därför att ... 
... nu ligger de tillsammans i en enda stor hög.

Länk: Fototriss 270, på rad

lördag 30 augusti 2014

Stora klockor (Campanula persicifolia)


Stor blåklocka växer lite utspridd på landet. Någon enstaka är vit. Jag tänker ibland, att jag ska samla ihop dem till en stor grupp, så att de blir mer synliggjorda. Men så avstår jag. Man blir så glad, när man på sina trädgårdspromenader välkomnas av en halvmeterhög stängel med blå klockor som dinglar bland allt det gröna.

Länk: I heart macro

Fingerborgsört från början till slut



Både vita och rosa fingerborgsblommor har letat sig in hemma på tomten. Jag låter de stå precis där de själva har valt växtplats. En tråkig bild blir ibland det där lilla extra med en liten insekt, särskilt om den matchat sin färg till omgivningen.


Fröställningarnas form påminner om hur de späda knopparna på blomman ser ut. De små frönen ligger samlade i massor i kapslarna. Ytan på frönen ser nästan ut som binas vaxkakor med sexkantiga celler.

Länk:
Cameracritters 334
Saturday Critters 39

fredag 29 augusti 2014

Strimlusen är en skinnbagge



Först såg jag det gula bladet. Libbstickans löv vissnar alltmer och en del blad lyser gula. Sedan upptäckte jag den rödsvartrandiga skinnbaggen.

Jag ställde mig en stund och tittade in bland löven. Då såg jag spindeln, som låg på lur. Om spindlar har färgseende, så lägger den märke till den klara teckning i rött och svart. Det utgör en signal till fåglar och andra insektsätare att strimlusen är giftig och inte bör ätas.

Ju mer jag stirrade desto fler skinnbaggar upptäckte jag. Det är nästan som att stå i mörker - efter en stund har man vant sig och börjar upptäcka sin omgivning. Överallt på libbstickan fanns de vackra baggarna, som är Södermanlands landskapsinsekt, vilken kan vara passande eftersom de är så rikligt i antal.

Det är Sveriges Entomologiska förening som tagit fram landskapsinsekterna år 1998 - människoskapat urval.

Länk: fredagstema, människoskapad 46

torsdag 28 augusti 2014

Giftigt värre

Under augusti har det kommit små regnskurar då och då, vilket varit gynnsamt för svamparna. Den här växer i mossan på landet, en brun, prickig flugsvamp. Det fanns fler sorters svamp. Jag tittade på svamparna på Giftinformationscentralen hemsida och alla som jag sett på landet finns upptagna där som giftiga. Nu brukar jag inte plocka svamp men det är ändå bra att känna till.
Några stänglar med dessa vackra, oranga bär har visat sig för första gången. De kanske har funnits där hela tiden men det är första gången jag ser dem. Det är munkhätta (Arum) och det är också en växt, som är giftig. Jag har inte lagt märke till varken blad eller blommor, vilket är synd för de är säreget vackra. De lär blomma i maj-juni, så jag får hålla utkik nästa år.

Är man okunnig så här i skördetider kan man alltså råka illa ut - ett varningens ord är på plats.

Länk:
Floral Friday Foto 145
Sinneskatten, fredagstema skördetid

Ölandstok med metallic-flugor


Ölandstokens blommor lockar till sig insekter, som är metallic-glänsande i solen. Efter ett blött dygn med härliga 12 mm "manna från himlen" skiner solen åter och det är varmt och skönt i trädgården. Det ser nästan ut som växterna blivit längre efter regnet, som om de rätat på ryggen.

Länk: Nature Footstep, winged 126

onsdag 27 augusti 2014

Zorro studerar - visdomsonsdag

Undrar vad som gömmer sig där i gräset?
Måste titta lite närmare!

Jag älskar verkligen husdjur. De är som barn. 
De vet om du verkligen älskar dem eller inte. 
Du kan inte lura dem.
Donna Douglas
 
Länk: Roses and stuff, visdomsonsdag husdjur

Rubus illecebrosus

Det ser ut som jag håller på att koka körsbär, tycker jag, små frukter med skaft i en röd saft. 
Men det är det inte utan en närbild på jordgubbshallon. Kanske är det så flugan uppfattar bäret. Den tycks gilla det i alla fall. Bären är så mogna nu att de ramlar från busken samtidigt som det finns både blommor och gröna kart.

Länk: Nature Footstep, DAM5

tisdag 26 augusti 2014

Rosa blommor


Jag fick en sådan vacker blomma av Divas och Romeos matte, när de besökte oss senast. Namnlappen hade ramlat bort, så ingen av oss vet vad den heter. Vi ska vara hundvakt framöver och det är så bra att hundarna får vänja sig vid mig och miljön här, både inom- och utomhus. De är ganska hemtama vid det här laget från tidigare vistelser här, då det nästan känts som om de vore mina hundar.

Länk: Nature Footstep, Blo-Ma 109

Växten heter dipladenia - bägarranka - har Lavendia berättat. Tack för den informationen! Bra att fråga på bloggen.

måndag 25 augusti 2014

Fläder


Jag tyckte det var för mycket bladlöss på fläderblommorna för att göra saft av dem och lät dem sitta kvar för att bli bär. Nu börjar de gröna bären så sakteliga att övergå i en mörkare nyans. Även blomskaften har ändrat färg från grönt till rött. Så behändigt! Då ser man bären tydligare än om allt varit grönt.

Länk: Nature Footstep, fånga ljuset 106

Myntan blommar

Nu har myntan börjat blomma med små, små vita blommor. Och inne bland allt det vita gömmer sig en ännu mindre vit figur.

Länk: MacroMonday2

söndag 24 augusti 2014

Visset

En död ölandstok prydd med kvickrot har irriterat mig länge nog. Den här helgen har jag rensat bort allt utan att ha tänkt efter vad jag vill ha istället. Så jag plockade ihop lite av vad jag hade hemma och började plantera.
Jag berättade tidigare att jag var på Ösmo Plantshop och handlade. Förutom det vackra japanska blodgräset köpte jag en rödbladig smällspirea, Diabolo. Trädgårdsmästaren föreslog att jag skulle toppa plantan så att den blir mer buskig, vilket jag gjort.

Topparna klippte jag i mindre bitar och stack ned i jorden. I det här läget är jag obotlig optimist. Det kommer säkert att bli en buske av det hela - gratis.
På landet bröt jag av en bit av en hosta - klumpigt. Tyckte jag kunde se en liten, liten bit rot, så också detta tryckte jag optimistiskt ned i jorden - gratis. 
Även denna 'gulbrokiga kryddsalvia' (Icterina) köpte jag på plantshopen. Jag tycker det är så härligt att kunna gå ut i trädgården och plocka lite kryddor. Jag har tidigare placerat ut timjan, som klarat sin första vinter. Salvian fick ta plats bredvid hostan. Det är lite häftigt att bladen har färgnyanser som påminner om varandra.

Länk: Helgbilden

Blodpilört och höstflox


Förra året planterade jag i hörnan bakom växthuset här hemma en blodpilört bredvid en höstflox. På håll ser blodpilörten ut att vara helt vit men går man riktigt nära kan man se de lila ståndarna och ana en rosa ton i botten på de vita kronbladen. Höstfloxen har en varm rosa nyans.

Blodpilörten har ungefär samma omfång, som när jag planterade den. Jag hade hoppats att den skulle ha brett ut sig mer.

I en annan del av trädgården har höstfloxen en kallare rosa färg. Till vänster kan man ana ett randgräs och i bakgrunden gröna irisblad. Det är läckert med en färgklick i allt det gröna.

Fönster i Nynäshamn - Fototriss

Jag tycker det är så vackert med dessa gamla hus, arkitekturen, taket, fönstren. Man höll på med underhåll av detta, därav de förtejpade fönstren med den gulsvartrandiga tejpen.
Först kom villorna, olika tidsåldrar, olika utseende, olika fönster. Sedan kom förtätningen med små gluggfönster.
På väg till eller från hamnen via väg 73 passerar man dessa byggnader. Man lägger knappt märke till fönstren. Blicken dras till det bristande underhållet, flagnande puts. Allt kostar - även att låta bli underhåll.

Länk: Fototriss, fönster 269

lördag 23 augusti 2014

Pastellgula vårblommor



Jag håller på att gå igenom datorn och går tillbaka i tiden, städar, raderar, strukturerar mina bilder. Här är bilder från början på maj, då dessa ljust gula klockformade blommorna, som jag inte har något namn på, slagit ut.

Länk:
I heart macro 67

fredag 22 augusti 2014

Kaprifol Hecrotti



Kaprifolen blommar så vackert just nu. Även insekter uppskattar den. Mitt i växten har jag placerat en stödpinne med en glasknopp, som dessvärre inte lyser längre. Men den pryder sin plats ändå.

Länk:
Floral Friday Foto, FFF144
Camera Critters 333
Saturday Critters 38

Häftigt rullat

Vid ett par tillfällen har jag sett, att en del båtfolk gör sig besväret att skapa sådana här reprullar på sin båt eller på bryggan. Eller heter det lina, eller tågvirke, kanske tross?

Det är så häftigt, ser prydligt ut och är vackert som ett konstverk.

Länk:
Sinneskatten, tema fredag häftigt
Fredagstema, människoskapat

torsdag 21 augusti 2014

Harkranksknut

Tänk att det ska vara så svårt att hålla reda på benen! 
Det gäller att hålla i sig så att man inte ramlar. I värsta fall får man slå knut om sig själv.

Länk:
Nature Footstep, winged 125