LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

måndag 25 augusti 2014

Fläder


Jag tyckte det var för mycket bladlöss på fläderblommorna för att göra saft av dem och lät dem sitta kvar för att bli bär. Nu börjar de gröna bären så sakteliga att övergå i en mörkare nyans. Även blomskaften har ändrat färg från grönt till rött. Så behändigt! Då ser man bären tydligare än om allt varit grönt.

Länk: Nature Footstep, fånga ljuset 106

10 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

vi gjorde saft i år, man kan göra chutney av bären.

lavendia sa...

Man lär även kunna göra kapris på bären (har aldrig prövat), men då de är svarta är de goda som sylt. Tydligen nyttiga vid förkylning har jag läst någonstans. Sylten ser ut som fin rysk kaviar.

cat sa...

De blev i alla fall vackra fotomotiv även om du nog helst hade velat göra saft :-)

Judy sa...

You are so patient, putting these two images together, when the flowers were months ago, and the berries coming on now!!! I love elderberry jelly, but usually the blackbirds get them before they are quite ripe...

Lmkazmierczak sa...

Terrific shots...have never had anything made from elderberries♪

Meta sa...

Så fina bilder på flädern. Har inte heller gjort saft i år. Du kan ju göra saft och sylt på bären med.
Ha en fin dag
Kram Meta

Anonym sa...

Sà vackra bilder, längtar efter flädersaft!

Faye sa...

Love this time of the year for the berries on many plants. The birds love them too so they don't stay on the shrubs long. Ah, well, the birds are also beautiful. this plant is perfect to shoot with a bokeh background as you've done here.

Hannele på Hisingen sa...

fläderbärschutney

1 l (torkade) fläderbär
2 pressade vitlöksklyftor
1 hackad rödlök
1 dl farinsocker
3 dl äppelcidervinäger
1 skivad citron
½ tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel

Allt blandas och får koka tills blandningen är tjock.
Rör hela tiden så att den inte bränns. Häll upp på burkar.

NatureFootstep sa...

vad fint att få se både blomma och bär. Händer inte ofta. Bären är ju fina. :)