LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

måndag 30 april 2012

Trevlig Valborg!


Det har varit en härlig solskensdag idag. Min man och jag har arbetat i trädgården hemma och omformat idegranar. Den ena hade vissnat till hälften och blivit för stor. Min man tog fram motorsågen och fixade bort det vissnade samt "skalade" bort kvistar nedtill, för att gångvägen skulle bli tillgänglig.  Gräsmattorna är fulla av utslagna scillor och maskrosorna är översållade av små insekter. Hoppas att det vackra vädret och värmen håller i sig.

Vårtecken Södermanland 2012-04-30

Det fungerar inte så bra att göra inläggen i bloggen just nu - får inte tekniken att fungera efter att Blogger ändrat. Jag tillhör den där kategorin, som inte vill ändra saker enbart för ändringens skull. Det är bild och text som är det intressanta för mig i min och andras bloggar.

Våren har nu tagit fart i och med att temperaturen stigit. En gräslöksplanta har hittat en plats mellan stenarna, där inget egentligen ska växa. Den kommer att få en ny växtplats så småningom.

Här hos bloggen Humlebacken, kan du se vilka andra bloggare som deltar i bevakningen av vårens framfart i vårt långa land.

fredag 27 april 2012

Fredagstema - gemenskap

Hos Sinneskatten gäller temat denna vecka "gemenskap". Visst är det härligt att att bo i en vacker stad tillgänglig med bra promenadvägar även när man blir lite äldre.

måndag 23 april 2012

Vårtecken Södermanland 2012-04-23


Dags att ta itu med fönstertvättning. Nu kan jag inte skylla på att man inte sopat gatorna. I veckan var det fullt pådrag med vattenbegjutning och sopning av både stora och små vägar här i Ösmo.

Den här veckan har jag varit hundvakt ett par dagar och i Karlskoga på begravning av min mor, så jag har inte hunnit jaga våren i trädgården. Påskliljan bredvid skorstensmuren har i alla fall slagit ut.

Här hos bloggen Humlebacken, kan du se vilka andra bloggare som deltar i bevakningen av vårens framfart i vårt långa land.

söndag 22 april 2012

Du finns alltid i våra hjärtan


Idag tänder man ett ljus och låter kyrkklockorna ringa i Karlskoga kyrka till min mors minne. Då jag inte kan närvara, har jag tänt ett ljus hemma för min mamma, som begravdes i fredags. Det var en fridfull, ljus och vacker högtid, där de närmaste deltog.

Du finns alltid i våra hjärtan.

torsdag 19 april 2012

Fredagstema - avtryck



Det sägs att våra fötter har lika unika avtryck som våra fingrar. Jag undrar om det gäller alla? Hos "sinneskatten" hittar ni massor av avtryck.

Blågult


Det här är en sådan där situation där man kan påstå, att en bild säger mer än tusen ord...

onsdag 18 april 2012

Vårgrön



Knopparna på caragankvistarna i mina fyrkantiga burk-vaser blir allt större. Bladen kan nu anas. Och även på denna art sticker de skyddande taggarna ut.

tisdag 17 april 2012

Brunbeige


Man tittar på den ena frökapseln och tar ett kort. Man hittar en ny kapsel och tar ett nytt kort. Och tänker inte mer på det. Och så plötsligt ser man bilderna tillsammans. Så olika frökapslarna är.

måndag 16 april 2012

Beigevitt



Ett träd i knoppning - ser inte mycket ut för världen. En stam rakt upp. Inga grenar. Alla blad faller av på hösten. Taggig bark, inget träd man kramar.

En nedsågad björk tas över av olika trädsvampar. Ganska hårda och kanten kan vara skarp ibland.

Skaften på fjolårets kardvädd har brutits av. Den har böjt sina huvuden mot marken. Taggig den också.

Naturen gör vad den kan för att skydda sig.

söndag 15 april 2012

Vårtecken Södermanland 2012-04-15


Vi var på landet idag och kunde konstatera, att vildsvinen har intensifierat sitt arbete på vår f.d. gräsmatta. Jag kunde ändå glädja mig åt en tuva vårljung och några krokusar, som lyste upp tillvaron vid detta besök. Annars har snön yrt även denna vecka och i Stockholms-trakten var det fullkomligt trafikkaos - många med oss har ju bytt till sommardäck. Då är man glad att man slipper ge sig ut i trafiken.

Här hos bloggen Humlebacken, kan du se vilka andra bloggare som deltar i bevakningen av vårens framfart i vårt långa land.

Fototriss 174 - fyrkant



Temat hos "fototriss" denna vecka är "fyrkant". Jag har knipsat av några caragan-kvistar, som jag placerat i mina fyrkantiga glasburkar. Idag föreställer de blomvaser. Ibland använder jag dem till sillinläggningar, ibland till något annat. Det är mycket användbara glasbyttor.

Användbara saker finns det även hos Cooldstuff. Med tanke på snöovädret här i Stockholmstrakten vill Helena pigga upp helgen med en tävling tillsammans med Coolstuff.

fredag 13 april 2012

Fredagstema - vägval

Ömson regnar det ömson snöar det. Vissa dagar har vi plustemperatur, andra dagar minustemperatur. Ett tunt islager på vattnet i den fulla vattentunnan har bildats under nattens kyla och tinat så sakteliga under morgontimmarna. Nå, våren, hur ska du ha det? Välj lite mer av värme!

Du hittar fler vägval hos "sinneskatten".

onsdag 11 april 2012

Zorros bästa utkiksplats

Här under trappen i entrén är bästa utkiksplatsen. Ingen kommer förbi utan att bli upptäckt av min nos.

måndag 9 april 2012

Vårtecken Södermanland 2012-04-09

I lördags var vi en tur till landet för att se hur långt våren hunnit där. Det enda som hunnit något var vildsvinen - så gott som hela gräsmattan är uppbökad och ser ut som en åker. En granne sade, att vildsvinen är så skygga att om man klappar händerna så flyr de. Så om ni ser en tant som står och klappar händerna vid något, som ser ut som en åker, då kan det vara jag.

Kylan håller i sig. Det var minus fyra grader i morse. I Ösmo har vintergäcken blommat över. Scillan i gräsmattan avvaktar värmen och nöjer sig med att visa sina knoppar. Rabarberbladen har fångat några frön, som flugit förbi.

Här hos bloggen Humlebacken, kan du se vilka andra bloggare som deltar i bevakningen av vårens framfart i vårt långa land.

fredag 6 april 2012

Fredagstema - pyssel

Jag har inte pysslat speciellt mycket just nu men till påsk har jag gjort dessa virkade, små hjärtan, som jag har dekorerat med påskfjädrar. Jag har visat i ett tidigare inlägg hur påskriset såg ut och hur fjädrarna fångade upp färgerna i en kurbitsmålad tupp. Lite annat pyssel finns hos Sinneskatten.

torsdag 5 april 2012

Glad Påsk!

Jag önskar alla bloggvänner en Glad Påsk med mina virkade ägg! Hade hoppats på lite kycklingar också men ruvningen gick dåligt. Kanske nästa år ... undrar hur kycklingarna ser ut som kommer ur dessa ägg.

måndag 2 april 2012

Kurbits

På senare tid har kurbitsmönstret fått ett uppsving. Det dyker upp både i inredning och som klädmönster hos modehus. Jag har plockat fram påsktuppar och -fjädrar, som kommer från min mor. Jag tycker det ser ut som inspirationen är hämtad hos kurbitsmåleriet. I botten står initialerna JS -98. Även ljuset (lite skymt av en fjäder) är målat i samma mönster som själva tuppen.

Bildbehandlingsprogrammet Picasa har gjort en uppdatering, så att man kan "leka" med sina bilder. Jag har testat programmet. Det här ser inte längre ut som ett fotografi utan som något tecknat.

söndag 1 april 2012

Vårtecken Södermanland 2012-03-31


Det är inte lätt att vara vårblommor med alla dessa bakslag. Några bilder från en hastig tur i trädgården igår visar vad jag menar - ett riktigt aprilväder.

Här hos bloggen Humlebacken, kan du se vilka andra bloggare som deltar i bevakningen av vårens framfart i vårt långa land.