LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

söndag 4 maj 2014

Bambun blommade och dog

I maj 2009 blommade bambun på landet. Därefter dog den. Den tillhörde tydligen den gåtfulla art, som blommar samtidigt en gång vart hundrade år var den än befinner sig på jorden och därefter dör. Det känns stort att ha varit med om detta.

Turligt finns det många arter av bambun. Jag tog till slut bort den döda plantan och köpte en ny. Jag sparade några av de gamla som ett minne. Den nya har klarat av sin första vinter.
Några bambupinnar klippte jag korta bitar av, gjorde en bunt, som jag band ihop med snöre och hängde upp. Hoppas någon insekt tycker det vore trevligt att bo där.
Resten ligger i en stor hög.Jag vet inte riktigt vad jag ska göra av det men något vill jag hitta på.

Mera vårspaning hos andra bloggare hittar ni hos Annica.

5 kommentarer:

Rost och rädisor sa...

Att alla dog samtidigt måste väl betyda att de var lika gamla, från samma planta alltså... eller?
Mycket märkligt.
Självklart måste du göra nåt av bambun. Ska bli kul att se vad du hittar på. Insektshotellet blir nog populärt om inte annat så mycket dekorativt.

Ha det fint
/Anette

lavendia sa...

Jag har hört om det. Och det är märkligt. Kul att göra ett insektshotell av den gamla bambun. Det blir nästan litet kulturmärkt.

Violen sa...

Bambu låter så exotiskt men jag vet att den går att odla i Sverige! Det gäller tydligen att hitta rätt i bambudjungeln! Fint av dig att göra ett insektshotell! Hoppas det blir fullbelagt!

cat sa...

Bambu är ju ett väldigt finurligt material till mycket har jag hört. Man kan göra tex textilier av fibrerna.
Du kommer nog på något användningsområde :-)

Hannah sa...

I also had some of the clumping bamboo that bloomed. I was sad to see it die, and wondered why if it flowered it did not make some seed and propagate itself. But I also grow 6 kinds of running bamboo and have not had any of it flower and die. Some of them are really useful for stakes for my tomatoes, etc.