LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

måndag 1 januari 2018

Gott Nytt År!

Det hände mycket under 2017. Jag inskränker mig till att fundera över vädret, som är nog så viktigt.
Det verkar ha varit ett extremväder under 2017. I januari sattes nytt vindrekord med 47,8 meter per sekund i medelvind vid Stekenjokk. Det blev värmerekord för februari i några norrlandsorter. Värmen höll i sig och i mars slog några väderstationer i södra Sverige sina värmerekord för denna månad däribland Uppsala vars mätseriet startade 1739. Sedan kom det typiska aprilvädret med vårvärme, regnskurar och snöbyar - ingen ordning alls. 
Maj inleddes med kyla för att sedan övergå till flera värmerekord. Vi fick ovanligt sent snötäcke både i norr och söder. Många växter i min trädgård klarade sig inte, t.ex. spetsmössan (tiarella cordifolia). Sommarmånaderna juni, juli och augusti blev lite mer normala, som vi är vana vid. Det kom ganska mycket regn, temperaturerna var normala och någon hetta var det aldrig fråga om. 
September blev  inledningsvis en fortsättning av sommaren med lågtrycksbetonat väder och regn till gagn för grundvattnet. Även oktober blev blöt. I stort sett hela landet fick mer nederbörd än normalt. Det slogs nederbördsrekord för oktober vid några mätstationer i landet. November var en fortsättning på den redan blöta hösten och på många håll föll mer nederbörd än normalt. Nu kunde jag äntligen fylla på näckrosdammen på landet med vatten från trädgårdsbrunnen. Julmånadens väder präglades av varma luftmassor från väster med nederbörd ibland som snö. Några riktiga blåstillfällen förekom och snötäcket växte allmänt något men mildluften gjorde att det periodvis sjönk samman och sista dagen på året är det helt borta och det regnar här i Ösmo.

Spännande fortsättning följer 2018!

Gott Nytt År!

Länk:
image-in-ing 
Our World Tuesday

2 kommentarer:

Lady Fi sa...

Fina bilder! Gott nytt år.

NC Sue sa...

Beautiful images! Thanks for sharing at https://image-in-ing.blogspot.com/2018/01/curiosity.html