LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

lördag 10 november 2018

Sömntornsstekel och gallbildningGallbildning är mossliknande med först ljusgröna sedan röda, tunna utskott. Det är sömntornsstekeln, som lägger sina ägg till exempel i rosenknoppar under våren. Knoppen slår inte ut på vanligt sätt utan förvandlas till en tovig boll med små rum för larverna - här på min Flammentanz.

Dessa lever på gallen förpuppas och övervintrar i sina kamrar. På våren tar sig de färdiga steklarna ut och de flesta är honor och de flesta lägger sina ägg utan befruktning, så kallad partenogenes eller jungfrufödsel.


Kaprifolen kämpar på. Den är full i knopp men utan värme orkar den inte riktigt slå ut som i somras, då jag kunde klippa små buketter och sätta i en vas. Den är ändå en färgklick i trädgården när de flesta blommor vissnat och träden står nakna utan blad.

Länk:
Floral Friday Fotos 363
Image-in-ing
Saturday Critters 256
Trädgårdsfägring 

8 kommentarer:

Anu sa...

Beautiful.

Villrose sa...

Ja, der har vi jo en av "synderene".
Vakre farger!

eileeninmd sa...

Hello, the roses are lovely. Beautiful images. Thanks so much for linking up and sharing your post. Happy Saturday, enjoy your day and weekend!

Carina sa...

Resultatet av den lilla rackarens bravader är ju vackert men man vill nog inte ha för många ändå. Tack - har sett fenomenet men hade ingen aning om vad det var.

Ha en fin söndag! Carina

Rost och rädisor Anette Brunsell sa...

Intressant om gallbildningen. Gäller alltså att plocka bort dem om man skulle hitta några.
Allt gott
/Anette

Gunilla Teckenberg sa...

Hej!

Har läst om gallbildning men aldrig sett det i verkligheten. Bra att du sätter ut en bild, en bild som egentligen är ganska vacker om det inte vore för.. ja, det är inget man vill ha i trädgården förstås.

Hälsningar
/Gunilla

Veronica sa...

Jag har sett dem på vildrosor men inte riktigt förstått var det är bara att det var något djur som gjorde dem. Tack för lärdom :)

Ha en fin vecka!

//Veronica

Skaparglädje sa...

Trevlig Helg!