LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

onsdag 31 mars 2010

Trädgårdar, Ösmo och Nynäshamn

Ösmo Plantshop fick flytta sin verksamhet för några år sedan från Nynäsvägen till väg 225. Det är första anhalt när man svänger mot Ösmo. Det är en oas man hamnar i - en rundvandring i nyanlagda trädgården - ta en fika med dopp i caféet - fortsätta med promenaden för att välja växter, dekorationer mm mm mm.

Förra året besökte jag Brunnbergs trädgård i Nynäshamn på öppet hus-dagarna.

Och vem står där och diskuterar om inte ägaren till Ösmo Plantshop, Gerald Deckert, och Gull-Maj Brunnberg (www.brunnbergs.com).

tisdag 30 mars 2010

Min koikarp har hittat en släkting

Jag såg en vacker påskbild på en hemsida (The Secret Garden) med en koikarp, som ser ut ungefär som min. Men min har fått stå ute hela vintern...stackare. Ska nog ställa in den i höst, så håller den också längre.

Tittin genom rutan

Ni vet, ibland får man den där känslan att man är iakttagen. Jag satt och bläddrade i en tidning vid matbordet och min man tittade på TV i vardagsrummet. Ändå var det som om någon tittade på mig. När jag höjer blicken ser jag en katt som ställt sig på baktassarna och står och kikar in genom altandörren. Klart jag galopperade efter kameran - den var så söt.

måndag 29 mars 2010

Trädgårdsdrömmar

Det myckna snöandet gjorde att mitt fotograferande avstannade. Jag började fundera på hur jag skulle bredda alternativt fördjupa mina relativt nyvunna kunskaper att använda digitalkamera som inköpts 2008. Bilderna fanns ju redan lagrade i datorn. Jo, en fotoblogg så klart.

Eftersom jag har trädgård runt villan och på landet har det mest blivit bilder på växter. Alltså, en trädgårdsblogg så klart.

Jag tittade hur andra gjort. Det är lärorikt och ger inspiration. När jag startade min egen blogg i januari har bloggen Trädgårdsdrömmar varit ett föredöme för mig. På min fråga hur man hinner med allt fick jag ovan, visa svar (klicka på bilden så blir den större om texten är svår att läsa). Gör ett besök på http://www.tradgardsdrommar.com/.

söndag 28 mars 2010

Några varor har träffat rätt från början, tycks det



Min mamma köpte alltid detta vita bröd och gör det fortfarande (hon är 83 år - något måste vara bra med brödet).



Det verkar bara vara förpackningarna och designen på reklamen som förändrats, blivit mer naturlika, flashiga, glas för återanvändning.

Dyrt eller billigt, säg det

Jag fick sådan lust att variera frukosten och byta den goda havregrynsgröten mot flingor och filmjölk. Inspiration fick jag av en plåtburk från 1979 från Semper, som gjorde reklam för Sveriges nyttigaste frukostflinga Eterna, allsidigt morgonmål med 21 nyttiga ingredienser. När den köptes 1980 kostade den 15:35 kronor för 600 gram, vilket blir 25:58 kronor/kilo. Omräknat till dagspris blir det ca 77:15 kr/kg (KPI feb 2010 = 301,59).

Iväg till enda livsmedelsbutiken i Ösmo = ICA. Där fanns inte Eterna eller något som påminde om dessa flingor. Jag tog ett paket på måfå som framhöll det höga fiberinnehållet. Man redovisade för fem ingredienser varav 86 % utgjordes av vetekli. Paketet kostade 29:90 för 600 gram, alltså 59:80 kronor per kilo.

Vintern tinar sakteliga bort



Idag 28 mars har det regnat och snötäcket har sjunkit rejält. Tack för det!



För en dryg månad sedan, den 11 februari, var snödjupet enormt - så som det var på 1950-talet när jag var barn. Då tyckte jag snön var en fröjd - åka skidor, göra kanebanor, ha snöbollskrig, bygga snögrottor. Och när parkförvaltningens mannar spolat gräsmattan vid skolan med vatten (med en vanlig vattenslang) kunde hela traktens ungar åka skridskor. När det hade snöat gick de med handskrapor och "skottade" isen, så att runt om skridskobanan byggdes snövallar upp.

Rådjur söker föda

Denna vintersäsong har vi haft en råbock promenerande omkring mellan husen. Vi har matat fåglarna och tömde det sista i säcken på marken. Rådjuret stod länge och vädrade och kastade lystna blickar på fågelfröna. Staket runt tomten gör att den inte kommer in. Det kanske inte är så tilltalande men just nu är jag glad att det är uppsatt. Planer finns att "dekorera" det med växtlighet - ett sådant där roligt projekt där planeringen är nog så lustfylld.

torsdag 25 mars 2010

Blommornas drottning - rosen


Flammentanz

New Dawn

Namnlös

Victor Hugo skrev: Gud skapade bara två saker perfekta: kvinnan och rosen!

Jag har några rosor i villaträdgården och skulle kunna ha flera men min man hatar taggarna. Flammentanz täcker en av förrådsväggarna. New Dawn döljer några ställningar längs en trappa. Den fyllda mörkrosa växer som en solitär. Jag vet inte vad den heter men har haft den i min ägo sedan slutet av 1960-talet.

onsdag 24 mars 2010

Längar efter solmogna tomater



Tomaterna smakar inte mycket så här års. Jag brukar värma dem i stekpanna och med kryddor på, så blir de godare. Om somrarna odlar jag tomatplantor i växthuset. Det är så gott att äta dem varma och solmogna direkt från plantan och in i munnen.

tisdag 23 mars 2010

En del pensionärer blir aldrig gamla



Jag läste i Nynäshamns Posten att den kommunala hemtjänsten i Nynäshamn fått privat konkurrens. Men oaktat vilket företag som utför tjänsten, får man inte hjälp med vad som helst. En av våra grannar närmar sig 90 år. När sotaren anmält att han ska komma skottade grannen själv taket.

måndag 22 mars 2010

Hör du illa?

Att man ser allt sämre är ganska uppenbart när man exempelvis läser - de minsta bokstäverna blir suddigare med åren och till slut ser man inte vad det står. Då är det relativt enkelt att söka upp en glasögonaffär och prova ut glasögon. I Nynäshamn har vi två butiker i centrum. Det är bara att gå in, så provar de ut lämpliga glas och båge alltefter vad man vill betala.

Att man hör sämre är svårare att bedöma. Att fåglarna inte hörs längre måste bero på att de minskat eller försvunnit av någon anledning. Att man inte hör vad folk säger beror på att de pratar så tyst och otydligt. Att grannar klagar för att TV-ljudet är för högt måste bero på att de är överkänsliga för ljud. Tiden går och man upptäcker att man måste säga "va" allt oftare. Till slut blir det så ofta att man börjar tycka att det är pinsamt och avstår från att fråga igen, fast man inte hörde. Man blir alltmer isolerad för man undviker situationer där man måste uppfatta vad någon sagt. Hur ska man bryta denna onda cirkel?

Jag har sedan tidigare två hörapparater - hörsnäckor - som jag fått via Landstinget. Jag behöver inte betala för normal service och underhåll - byte av filter ett par gånger om året och justering vid försämrad hörsel. Nynäshamns Posten hade en notis fredag 12 mars 2010 om att Stockholms läns landsting ska införa vårdval när det gäller hörapparatutrustningar.

Vårdval alltså - jag bor i Nynäshamns kommun - vart tar jag vägen idag när jag måste uppgradera hörsnäckorna eller serva dem? På Vårdguiden internet (http://www.vardguiden.se/) läser jag att man har avtal med Avesina (http://www.avesina.se/) och de finns i Södertälje, Stockholm och Norrtälje. Jag måste alltså bege mig till någon av dessa kommuner, eftersom det inte finns något avtal med någon i Nynäshamn.

Den som inte har någon hörapparat måste skaffa remiss för att få komma till Avesina. Den kan man få via sin vårdcentral, husläkare etc. Det blir billigare att gå den vägen. Man betalar 600:- kronor i dagsläget för en apparat - resterande står Landstinget för.

söndag 21 mars 2010

Födelsedagskalas



Min dotter och svärson fyller båda år under mars månad. Det firas med ett gemensamt födelsedagskalas för barn och vuxna - alla låter sig väl smaka på chokladbollar, bullar, saft, glass... därefter pappersservetter...

Vildsvin - farliga förstörare?




Vildsvinsstammen har förökat sig lavinartat de senaste åren. Jag ser spår efter dem på och runt tomten på landet. De kan ju förstöra något alldeles för grymt. Här har de bökat upp skogen precis bredvid uppfarten till vår tomt. Ibland huserar de även på gräsmattan, som jag får laga. Vi ser dem då och då när de passerar över vägarna framför bilen. Samfälligheten har köpt två fällor, som de ska placera ut. Jag och många andra har slutit ett avtal med jägare om jakt på vår tomt, för att minska antalet vildsvin på området.

torsdag 18 mars 2010

Klematis Summer Snow - växtkraft



Jag planterade några plantor klematis Summer Snow vid stängslet på framsidan, för att våra hundar inte skulle se och skälla på allt som passerade. När den blommar som intensivast ser den ut som en vit snödriva och ger mer än väl skäl för sitt namn.

Schersmin - blommar inte på årsskotten



Här är ett tydligt exempel på vad som menas "blommar inte på årsskotten".

onsdag 17 mars 2010

Schersmin



Jag har börjat korta ned buskar, forma dem, klippa dem, så att inte en enstaka buske ska ta överhanden. Schersmin blir så stor och hög och dominerar lätt. Den på bilden är dubbelblommande vit. Höstlöven blir så vackert mångfärgade.

Japansk lönn

Jag har en japansk lönn i villaträdgården, som jag tror inte mår så bra. Jag tyckte att några av grenarna tappade blad långt innan busken som helhet trädde in i sin rödröda höstskrud. På något sätt påverkas man, så att man får inte riktig sinnesro förrän man vet att busken klarar sig. Man går där och funderar och tittar...

fredag 12 mars 2010

Björnbär - mumsigt och nyttigt




Jag har planterat taggfria björnbär vid förrådet. Bären mognar successivt, så man kan plocka i omgångar. Mitt äldsta barnbarn tycker om att plocka själv och ta med sig hem och koka sylt. Sådant uppmuntrar man gärna och hoppas att intresset håller i sig även när han blir äldre.

Alunrot

Den allra första alunroten jag skaffade i mitten av 1970-talet var enfärgat grön. Den har fått tåla mycket under årens lopp, hundar har ätit av den, fönsterreparatörer har trampat ned den. Men den har kommit igen. Blommorna är en aningen mörkt rosa. Den passar bra som marktäckare när den ljusskära klätterrosen Coral Down blommar.

Födelsedagspresent

Mina barnbarn gratulerade i helgen på födelsedagen med blomma och teckningar. De är 9 och 5 år och ritar och berättar. "Det är ett lavamonster, det är därför det är rött och gult" berättar den minste.

Den äldre berättade : "På sportlovet bakade hela skolan pizza. Vi fick välja vad vi ville ha på den och sedan grädda den. Men innan den var färdigt kom pappa för att hämta mig. Jag blev jätteledsen, för jag trodde att jag inte skulle få smaka på min pizza. Men pappa väntade tills den var klar".

onsdag 10 mars 2010

Grönvita blad





Det är intressant att hitta ungefär samma nyanser på olika växter med helt olika form och växtsätt, som här ett randgräs, alunrot och klätterbenved.

Stödmur bakom huset





Även slipers i den lilla stödmuren på baksidan sommarstugan var ruttnad och muren måste göras om. När min man gör något så ska det vara rejält. Han göt först en del i betong förankrad i berget med järn. Därefter började han bygga upp muren med slipers och avslutade med ett barnbarns-staket.

Sibirisk vallmo





Hemma är den sibiriska vallmon gul och enkel och på landet orange, en del enkla, andra dubbla. Den sprider sig hej vilt.

Ibland vill man inte ha en viss färg på en blomma. Jag kan inte tänka mig en orange blomma hemma mot den tegelröda villan. Gult däremot går bra. När jag började med trädgården hemma arbetade jag heltid och kom hem ganska sent, då det för det mesta börjat skymma. Gula och vita blommor syntes bra.

Den gula växer vid huset bland mahonian, som också blommar i gult.

Färgsprakande



För att få lite färg får man komma ihåg hur det såg ut under hösten - körsbärsbenveden på landet lyste som en sprakande eldsvåda.

Leta efter färg

Man får anstränga sig för att hitta lite färgklickar ute just nu.

Tidsfråga



Varje år undrar jag hur lång tid det ska ta innan tallen välter helt.