LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

måndag 30 november 2015

Nattlig snö



Det blåste rejält natten som gick och i morse var gräsmossmattan täckt av snö. Den har försvunnit under dagen men blåsten har hållit i sig. Jag tog till och med på mig pälsen idag, när jag tog en promenad.

Det är inte mycket som blommar. En del av de marktäckande växternas blad är fortfarande granna. Spetsmössans rödorangea och penningbladets gulgröna löv träffas av den nedgående solens sista strålar, innan den gömmer sig bakom skogen.

Länk:
Macro Monday2
I heart macro 117

Kerria i höstskrud

Kerrians gröna grenar är nästan nakna, bara enstaka blad hänger kvar. Just det där att grenarna är gröna är häftigt. De pryder sin plats även utan löv.

En del kvistar är bruna. Jag brukar inte klippa busken förrän på våren, eftersom flera grenar dukar under i vinterns kyla. De gula bladen ligger som ett skyddande lager vid basen.
En del har hamnat på den murade utomhusgrillen, bland stenar jag samlat på och i mossan, som etablerat sig.
 Bladen som sitter kvar har nyanser från grönt via orange till gult.
En del mossa på grillen ser ut som små bollar. Ett frö har fångats upp.

Länk: helgbilden

söndag 29 november 2015

Brun - trädgårdsfärger




Några bruna blommor har jag inte att visa. Det får bli överblommade frökapslar med nyanser av brunt. Dessvärre har det varit grått och regnigt de senaste dagarna, så bilderna blir höstlikt mörka.

Länk: Trädgårdsfärger - brun

lördag 28 november 2015

Raka spåret till Nynäshamn - fototriss

Härom dagen var jag på ett möte en kvarts promenad hemifrån. Jag passerade pendeltågsstationen på vägen. Även om det var gråväder var det ganska varmt, omkring +8 grader.

För några år sedan byggde man om stationen. Det vackra gula stationshuset används inte längre. Från stockholmshållet syns inga tåg. Klockan är 12.50 - mötet börjar 13.00.
Entrén har gjorts om, så att man inte ska behöva gå över något spår, vilket man var tvungen till tidigare. Det är en riktigt hög byggnad utan krusiduller med räta linjer.
Inte heller från nynäshamnshållet syns något tåg. Bilbron över spåret är också ganska nybyggd - två bilar kan mötas. Det gick inte tidigare utan det rådde företräde från ena hållet och från andra fick man vackert vänta.

I NynäsPosten kunde man den 10 april i år ta del av den tidtabell, som Max Claesson presenterade i sin insändare:

Stockholms Lokaltrafik
- Här på SL har vi efter rådande omständigheter infört tre alternativ på Nynäshamnspendeln:
  1. Tåg som kommer men inte går
  2. Tåg som går men inte kommer
  3. Tåg som står still tills de går
Mer information på vår hemsida.

Länk: Fototriss 321 - rak

Änglar

Det svenska ordet 'ängel' härstammar från latinets 'angelus' eller grekiskans 'ángelos', som betyder budbärare. I Bibeln, Nya testamentet, uppenbarar sig änglar ofta som Guds sändebud. Änglar är Guds budbärare men deras främsta uppgift är att vara hans rådförsamling.

Det är också en vanlig tro, att man efter döden blir hämtad och ledsagad till himlen av änglar. Somliga tror att vi har en skyddsängel, som vakar över oss, en tro som är utbredd inom olika kristna samfund.
Man skiljer på goda änglar, såsom Gabriel och Mikael, och onda änglar, som Satan även kallad Beelzebub eller Lucifer. 
Ärkeängeln Gabriel är traditionellt sett den ängel, som uppenbarade sig för jungfru Maria och berättade att hon ska föda Messias. Två änglar klädda i skinande vita kläder uppenbarar sig även runt Jesu död för att berätta att Jesus har återuppstått. 
I Nya testamentet beskrivs änglar som människoliknande även om många teologer argumenterar, att de inte har någon fysisk kropp men däremot kan inkarneras som människa. Vingprydda änglar började inte förekomma förrän på 300-talet efter Kristus, då förmodligen för att förklara änglarnas förmåga att färdas mellan himmel och jord.
Vad ska man tro? Finns änglar? Läs mitt tidigare inlägg, vad som hände mig en natt ...

Änglar finns.
Det är bara det, att det inte alltid är så
att de har vingar
men då kallas de vänner.

Länk:
Lördagstema
Lördagscitat 19
En natt ...
Wikipedia - om änglar

fredag 27 november 2015

Alien - Blooming Friday

Ser ut som två tentakler på en alien, som suger in dofter ur luften. Man kanske inte ska gå för nära, byta till ett teleobjektiv, för säkerhets skull, stå på behörigt avstånd.
Alien bestämmer sig för att här är allt frid och fröjd. Den skickar ut sina gula kronblad - det är mina fina gula, gammeldags dagliljor. 
Så ilsknar den till igen. Det börjar bli mörkt och kallt. Så vill den inte ha det och övergår till alien-stadiet.

Länk:
Blooming Friday - alien
Floral Friday Fotos fff210

onsdag 25 november 2015

Från oktober till novemberblått




Nu när träden står som silhuetter i skogen plockar jag fram bilderna från mina skogspromenader. Höstlövens färgsprakande fyrverkeri framkallar värme i den gråregniga väderleken som råder utanför mina fönster.

Jag är osäker på hur onsdagstemats 'novemberblått' ser ut. Jag har testat att invertera färgerna i några av mina höstbilder och fått fram en kall och en varm blå nyans. Kanske det känns lite som november, åtminstone den kalla tonen.

Länk:
Onsdagstema 293 - novemberblått
Torsdagstema - I like
Nature Footstep - DAM 175

tisdag 24 november 2015

Mindre färgspel att leka med





Det blir allt mindre färger i skogen för solen att leka med. Träden är i stort sett kala. Det överblommade gräset böjer nacken mot marken. Snart ligger det ned som ett skyddande täcke för nästa års fägring.

Länk: Nature Footstep - bushes-n-trees 35

måndag 23 november 2015

Frostnupen



De senaste dagarnas frost biter sig fast i den vissnande växtlig-heten. Jag hukar mig ned vid sidan av el-ljusspåret och tar några bilder. - Folk skyndar förbi. Sneglar lite. Verkar tycka att det är en konstig människa som fotar 'ingenting'.

Själv njuter jag av det vackra skådespelet frosten skapar. Frusna vattendroppar hänger som blixtrande dekorationer bland grässtråna. Solen har tinat upp en del frost så att ormbunken lyser vackert orangebrunt.

Länk:
Macro Monday2
Our World Tuesday
Image-in-ing

ID-hundar




Det här är mina favorithunder, som hälsar på ibland.

Jag läste i ortstidningen om ID-hundar. Det är hundar, som spårar upp bortsprungna djur. I min kommun finns just nu tre ID-sökhundar.

Hur förtvivlad är man inte när man inte kan hitta sitt husdjur. Därför vill jag tipsa om webbsidan www.idhund.se - där finns en förteckning över utbildade ID-sökekipage.

Länk ID-sökhundar

söndag 22 november 2015

Barnsligt gammal

Det har varit kallt och frostigt ett par dagar. Kristallen den fina glittrar i gräset.
Idag hittade jag en vattenpöl bredvid el-ljusspåret. Den var jag tvungen att undersöka lite närmare. Den var ganska stor. I kanterna kluckade vattnet.
Känner mig som när jag var liten och ute på upptäcktsfärd. Ska jag våga gå lite längre ut? Håller den tunna is-skorpan?
Det är så fina färgreflexer i isen. Omgivningen speglar sig i den knaggliga ytan.
På en grusstig har vattenpussar bottenfrusit. Jag tycker det ser ut som årsringarna på ett avsågat trä. Eller är det små spöken, som dansar i ring ...

Länk: helgbilden

Gul - trädgårdsfärg

Ibland borde man stanna kvar i sängen. Hela inlägget om gula blommor försvann med en knapptryckning, när jag skulle uppdatera med en länk. Jag lägger upp bilderna på nytt:
 forsythia
 mahonia
 skogsvallmo
azalea
 fetknopp
 gullris
gullkrage, är inte säker

Jag höll på med bodelningspapper igår - det tar överhand känslomässigt. Det är svårt att koncentrera sig på det man håller på med, svårt att vara närvarande i nuet. Man blir påmind om händelser, som man upplevt och delat med någon annan och som man aldrig kommer att återuppleva.

Länk: Trädgårdsfärger - gul