LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

fredag 3 juni 2016

Akleja

Det är hett idag, plus 28 grader i skuggan. Man orkar nästan inte arbeta i trädgården. Jag går ett varv och tar några bilder på aklejorna. Ibland är det väldigt svårt att beskriva en blomma, som akleja. Jag kopierar därför en beskrivning ur Wikipedia:

"Hyllets båda kransar är av ungefär samma färg men däremot skiljaktiga till formen, så att man kan att anse de fem yttre för foderblad, de fem inre för kronblad. De senare har var sitt nektarium i form av en lång sporre med krökt spets. I blomman kan man vidare se att de innersta ståndarna är ombildade till tunna fjäll (staminodier) som skyddande omsluter de späda fruktanlagen. Aklejans blomma ger endast fem småfrukter (fröhus), som sitter i en enkel krets.

Örten igenkännes dessutom på sina dubbelt 3-fingrade rosettblad. Den särskilt omtyckt av humlor, som är de enda som har en tillräckligt lång tunga, för att nå nektarn i den djupa sporren dit bin och andra pollinerande insekter inte når."

Jag gav mig ut igen i värmen och hittade en enda humla, som jag lyckades fånga på bild. Ett foto på bladen tog jag också - dubbelt trefingrade var det.

Länk:
Floral Friday Foto fff 237
Wikipedia - akleja

3 kommentarer:

Gunilla Bäck sa...

En fin lite gammaldags blomma. Min mormor hade hur många olika som helst i sin trädgård.

Carita och Bertel sa...

Det är tydligen aklejas tid nu, dom dyker upp lite här och där med sina olika färger och varierande blommor. Fint. Ha en solig helg. Carita

Nick V. sa...

Great shots of these "granny's bonnets", Ulla :-)
Many thanks for taking part in the Floral Friday Fotos meme.