LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

lördag 11 april 2015

Klassiker - lördagstema

Kamelhårsrocken/-kappan är en ytterrock sydd i naturbeige kamelhårsull. Plagget introducerades vid Londonolympiaden 1908. Rocken blev populär bland män runt 1920 och kvinnor tio år senare.
Kamelhårskappan fanns i min avlidna mors garderob och eftersom det är en riktig kvalitetsprodukt finns den nu i min, fortfarande nästan lika fin som från början. Rävboan kommer från min farmor - inget som min mor någonsin tog på sig. Däremot hade hon de fina skorna.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Teve_2.jpg
 
Den fina kamelullen (kamelhår) kommer från den tvåpuckliga kamelen. Mot det råa klimatet och den extrema kylan den lever i skyddar sig djuren genom det ytterst fina bottenhåret i sin päls. 

I regel klipper man inte kamelullen utan djuren släpper den ifrån sig på våren i form av stora tussar. Dessa sorteras efter finhet. Eftersom kamelhåret inte genom sortering helt kan befrias från de grova täckhåren bearbetas det ofta i en rensningsanläggning. Den förädlade kamelullen är mycket lätt och uppskattas för sin gyllene glans och för sin varma känsla. (Källa: kamelbild och information Wikipedia).

Lördagstema - deltagare se ruta i högra bloggdelen - förslaget 'klassiker' kommer från Gnuttan i Wienerbrödslandet.

9 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Kamelhårskappa, har inte hört talas om den. Vad intressant. Den måste vara vacker! Skorna var ju hur fina som helst. Har däremot sett en gammal pälsjacka i sälskinn, också mycket speciell. Tyvärr har tidens tand gjort att den nästan börjar spricka, vittra sönder. Klassiker finns ju verkligen inom modevärlden:-) Ha en fin lördag!

Musikanta sa...

Intressant inlägg om kamelhårsulstern. Den kallades ju för det senare också även om den inte var tillverkad av kamelhår. Man lär sig mycket på bloggen :-).
Önskar dig en skön helg!
Ingrid

Eva Lundberg sa...

Vad spännande att ta del av din kunskap om detta. Tänk vad mycket man inte vet!
Kul!

olgakatt sa...

Kamelhårsulstern, ja! Den kommer och går i modet om ock enda kriteriet numera är färgen, inget äkta kamelhår så långt ögat kan nå. Klassiker? Javisst! Har för mig att jag såg några i höstas i nåt "fint" skyltfönster, t o m.

Karin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Karin sa...

Hej och välkommen till lördagsbloggandet!

Jag försökte rätta ett stavfel i min kommentar, men nu har jag visst plockat bort den helt och hållet.

Hursomhelst är det underbart med äkta kamelhårsplagg – riktiga klassiker! Vårda din kappa väl. Jag kan tänka mig att mal och pälsängrar skulle gilla att mumsa på den!

Tove Olberg sa...

Härligt variant på tema du har skrivit! En sådan kappa och sko - ja tack och varför inte en rävboa. Min oldemor var piga i sin ungdom och hon fick ärva en en rävboa, men behövde pengar och lyckades sälja den. Hennes matmor var inte snäll oldemor tyckte inte det gjorde nåt.

Anki sa...

Kul klassikertema du bjuder på! Fina minnen från din mors garderob.
Minns att det för många år sedan fanns en butik i min hemstad (Norrköping), som hette "Kamelhårsprodukter"... här fanns allt från underkläder till tröjor - fula som jag minns det, men säkert varma.

Anonym sa...

Underbart att du har bevarat dessa gamla, klassiska klädesplagg från gågna generationer. Fantastiskt att det också har en sedan kvalitet att det håller än i dag. Det är något annat än dagens "H&M-mode" som man, om man har otur, hittar hål i innan man ens börjat använda det. Kul att vi alla tolkar temat så olika.