LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

onsdag 22 januari 2014

Viktigt välja frön - en kamp för överlevnad

"Att älska skönhet är att se ljus" säger Victor Hugo i visdoms-onsdag.

Citronmelissen har vissnat. De vissnade blommorna står håriga i det skarpa ljuset. Men nästa år återkommer de med nya blad att förgylla maträtter med och kanske kommer också nya fröplantor. Inget ogräs i sikte. Det är bortrensat - manuellt.


Jag läser en artikel i "Allt om Trädgård" 2/2014 om vikten av att välja ekologiska frön. Camilla Plum (mat- och trädgårdsprofil) berättar, att konventionellt odlade fröer är mycket förorenade och de flesta kommer från monokulturer med samma arter på stora ytor. Bin och insekter, som dras till växterna, dör av besprutningen. Fröodling bidrar till det faktum att bina är på väg att dö ut.

Jag tittar på en bild av silveraxet från förra året och beundrar blomflugan. Jag har ännu inte handlat frön i år. Brukar impulsköpa. Helt klart är att jag kommer att välja ekologiska fröer i hopp om att blomflugan kommer på besök även i år.

Länk: Rosor och ris, visdomsonsdag

4 kommentarer:

Katarina sa...

Vi trädgårdsälskare kan nog göra en hel del för humlor och bin. och det måste vi! Det vore förfärligt om de dog ut.

cat sa...

Ett klokt beslut att välja ekologiskt :-)
Just nu har vi ett mycket tunt snölager, men bilderna togs några dagar innan snön föll.

Anonym sa...

Har inte läst artikeln och det här med baksidorna av kommersiell, storskalig fröodling var en nyhet för mig i slutet av 2013. Känns bra att jag redan tidigare har gått över till att köpa ekologiska grönsaksfröer och att perenner mm kommer från andra trädgårdsägare, Konnässörsklubben och liknande. Bra inlägg om en viktig fråga!

Ha en fin helg! Carina

Ela sa...

Beautiful inflorescences and a fantastic color. I'd like to have this flower in my garden,
Greetings