LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

lördag 23 april 2016

Solupplyst vårlöksmyra


Gå till myran du late - se på dess flit och bli vis.

Lördagstemat denna vecka - upplysning - är mycket vi ägnar oss åt både på ljusa dagar och under den lysande flitens lampa på nätterna.

Upplysningstiden, även kallad upplysningen, var en kultur-historisk rörelse i Europa under 1700-talet. Upplysningens viktigaste idé var tron på människans förnuft. "Alla människor är kapabla att tänka själva", menade man. Därför ska man inte okritisk tro på sådant som makthavare och andra hävdar (källa Wikipedia).

Idag överöses vi med information via dagspress, TV, datorer, mobiler, brevlådereklam från företag osv, vilken uttrycker kunskap eller budskap och ofta men inte alltid består av en samling fakta. Det blir för mycket information, där en person får för många samtidiga meddelanden, och för komplex information.

Genom reflektion blir erfarenheter till kunskap och upplysning där samband mellan orsak och verkan blir synliga. Det är vanligt att vi värderar istället för att reflektera.

Att reflektera är inlärningens moder.

Länk: 

10 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Klokt! Och tänkvärt!

englundskan sa...

Tänk inte, det bara förvillar hjärnan sa min pappa citerade något befäl från beredskapstiden.

Eva Trillian sa...

"Det är vanligt att vi värderar istället för att reflektera." Så sant!

eileeninmd sa...

Hello, lovely images and a great quote! Thank you for linking up and sharing your post. Happy Saturday, enjoy your weekend!

Chandra@GreenComotion sa...

Nice close-up shot of the flower and the critter!
Have a Happy Day!!
Peace :)

Hannele på Hisingen sa...

vårlök vill jag ha

carol l mckenna sa...

Wonderful macro floral shot with an ant?

Happy Weekend to you ~ ^_^

Karin sa...

Vilken fint upplyst myra!

Jag har funderat lite (reflekterat!) över skillnaden mellan upplysningstiden i Sverige och Frankrike. Där tog man framförallt fasta på att begränsa religionens makt. Och om kungen inte hade sin makt given av gud – ja då kunde han ju bytas ut mot ett annat system där makten gavs av folket. Demokratiseringen svajade ju av och an. I Sverige tog sekulariseringen längre tid, vilket eventuellt ledde till framväxten av våra folkrörelser? Här finns en bra sammanfattning av skilladerna här och där, och även i Tyskland: http://www.popularhistoria.se/artiklar/bonderna-avgjorde-demokratiseringen/

anemonen sa...

Det var ju kalasbra det citatet.

Tove Olberg sa...

Rubriken är fin, solbelyst myra, såväl som upplysningstemats innehåll. Gå till myran och bli vis och reflektera mer än värdera - klockrent!