LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

söndag 10 april 2016

Vårstädning i rabatterna

Frostmorgonen övergick till förmiddagssolvärme innan jag begav mig till landet för att städa i rabatterna. Jag brukar låta växterna vara kvar efter att de vissnat på hösten, som ett skydd över vintern.

Det finns många vintergröna växter som tröst. Idegranen brukar ha antingen hanblommor eller honblommor. Den här ser ut att ha båda - bilden blev för otydlig för att jag ska kunna bedöma det. Så nu får jag sitta här i min ovisshet och hoppas att fenomenet är kvar nästa gång jag kommer till landet. Gamla enkönade träd kan i sällsynta fall övergå till att bli tvåkönade.
Det ser så lustigt ut med de röda topparna på alliumbladen - jag tror det är allium. Spindlarna är redan igång. Man kan ana en glittertråd mellan två blad.
Munkhättan är på gång. Den växer under några buskar och är nästan svår att se. Man måste veta var den finns så länge den har så här diskret grön färg. Det är skillnad på hösten, när de orange bären kommer och riktigt skriker ut, att här är vi.
De gula krokusarna har öppnat sig och och tävlar med solen om att vara gulast.

Länk:
Helgbilden

5 kommentarer:

Nettan Jansson sa...

Idag har även vi tillbringat större delen av dagen i trädgården, för städning av höstlöv och uppdragning av stubbar! Ett jobb som känns i kroppen nu. Vi kommer att sova gott i natt. :-)

Skaparglädje sa...

Vilket vackert ljus du fångat i dina bilder. Härligt när man får sätta igång i rabatterna igen efter vintern.

lavendia sa...

Vad fint med närbilderna, så man riktigt kan upptäcka saker som man nog inte sett förut. Inte jag iallafall. / Britt

Annette sa...

Fina bilder! Vi verkar vara många som pysslat i trädgårdar och rabatter i helgen :) Jag funderade på att rensa bort torra växter ur rabatterna, men det kanske är litet för tidigt här hos oss. Däremot är det dags att ta itu med gräsmattan, som mest är mossa efter förra årets sommar då gräset inte växte så mycket.

anemonen sa...

Nu är rätta tiden för lite vårstädning. De gamla löven som legat som skyddande täcke skall bort och de nya växterna skall spira.