LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

torsdag 20 oktober 2016

Idyll - Sveriges längsta idrottsplats

Det är inte bara på landet på Lisö, som det känns idylliskt att sitta på soffan vid havet och blicka ut över vattnet. I Nynäshamn finns fortfarande många idyller kvar. Strandvägen är ett populärt naturområde som många besöker.
Där ligger även hembygdsföreningen med sina samlade rariteter från förr. Luddes stuga är en liten timrad stuga med torvtak, som ligger alldeles intill Strandvägen och är Nynäshamns äldsta hus. Torpet är byggt på hösten 1719 alldeles efter rysshärjningarna. Det heter egentligen Sand och var fiskartorp åt sätergården Nynäs men fick namnet i folkmun efter Ludvig Samuelsson, den siste som bodde här fram till 1930.
På några platser finns bänkar att vila på och sitta och titta ut över Östersjöns vatten. Grus, stenar och tång täcker strandkanten.
Tallarna på stranden är utsatta för vädrets makter. Enstaka stora stenar ligger som solitärer bland de mindre, ganska runda stenarna. Det är en vacker plats även i gråväder och duggregn. Blåsten har fritt spelrum bland vågorna och även om det är plus 9 grader varmt är det skönt med vinterkappa och mössa.
Lite högre upp på den bergiga stranden växer lövträd. På hela området växer en blandskog av löv- och barrträd. Här letar sig släta klippor ut i vattnet, slätslipade av vågorna.
Med jämna mellanrum hittar man träningsredskap utefter hela promenaden. Man går en bit, stannar vid ett redskap och tränar samtidigt som man njuter av utsikten. Vägen används för rekreation både av bilister, cyklister och gående. Sträckan runt är cirka sex kilometer lång - Sveriges längsta och vackraste idrottsplats, en riktig idyll.

Veckans tema är idyll. Andra som deltar är:

Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna

Anki
Helena
Matfreaket
Livsrummet
Olgakatt
Tove
Pensionären på ön
Ulla-Minnatur
Wienerbrödslandet

6 kommentarer:

cat sa...

Tänk att det gamla torpet står kvar ännu! Ser lite bistert ut nu på hösten, men jag kan tänka mig att där är vackert på vår och sommar.

Annorlundalivdiganos sa...

Min presentation! Hej! Jag heter Mia Kommer från början från ? Jag är sjuk pensionär på dagtid. Två dagar i veckan så har jag en sysselsättning som jag bruka går till och det är genom kommunens psykatrin! Är det något ni undra så hör av er då!
Älskar att skriva och jobbar på att få ut information om Aspergers Syndrom, Autism, psykisk ohälsa till allmänheten! Om det blir verklighet vet jag dock inte! Håll tummarna att det lyckas!
Här blandas vardag, diagnos, bilder (både systemkamera och mobil) med tankar och funderingar om mina diganoser m.m.
Mer får du veta efterhand om ni fråga mig!
Kontakta mig gärna om ni vill! Jag har en E-mail adress: ?
Vågar du följa med på resan i min blogg? Nu drar vi i gång vetja! //Mia.
Bloggadress: http://nouw.com/annorlundalivdiganoshttp%3A//nouw.com/annorlundalivdiganos

olgakatt sa...

Så vackert med de dämpade färgerna och jag kan tänka mig att det känns vilsamt att vandra där samtidigt som man får motion!

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

Idyllisk vilsamt och vackert!

Unknown sa...

Strandpromenaden är lite som balsam för själen.

Birgitta Malmstedt sa...

Ja, det är verkligen vackert i Nynäshamn. Jag var ju på en kort utflykt dit i somras och tänker absolut återvända. Kanske jag bokar ett dygn på Nynäs havshotell.
Hälsningar
Birgitta