LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

söndag 30 oktober 2016

Mångfald

Bären på bukettapeln på landet är röd av sina frukter, som sitter i mångfald på grenarna.
På marken ligger en mångfald gröna frukter under ett annat träd, som jag inte har en aning om vad det är för något. De ser ut som små miniäpplen, är sura och stenhårda. De trängs på marken med löven från samma träd.
I och vid dammen trängs blad. Näckrosbladen täcker en stor del av ytan och några har höjt sig över mängden. Träden runt om har pepprat ytan med små brungula blad och sköldbräckan doppar sina stora gula löv i vattnet samtidigt som de visar upp en vacker spegelbild.
Det är fortfarande en del löv kvar på träden, så det är dubbelt jobb att starta krattningen - väntar ett tag till. När första frosten kommer brukar träden snabbt bli nakna.

Jag får gå försiktigt över bron på dammen, för löven gör den hal. Rhododendron har, tacksam för regnet den senaste veckan, rest upp sina blad. Ormbunken kämpar på med sin gulgröna färg som snart kommer att övergå i bruna nyanser.

Länk:
Helgbilden

lördag 29 oktober 2016

Intet är som väntanstider



Veckans tema är "i väntans tider". Min stora, otåliga väntanstid är precis när snön smält och isen börjar släppa sitt tag om vattenpölar. Bladknopparna är fortfarande små. De väntar på mera ljus och mera värme. En vacker dikt, som illustrerar detta är Erik Axel Karlfeldts "Intet är som väntanstider":


Intet är som väntanstider,
vårflodsveckor, knoppningstider,
ingen maj en dager sprider
som den klarnande april.
Kom på stigens sista halka,
skogen ger sin dävna svalka
och sitt djupa sus därtill.
Sommarns vällust vill jag skänka
för de första strån som blänka
i en dunkel furusänka,
och den första trastens drill. 

Intet är som längtanstider,
väntansår, trolovningstider.
Ingen vår ett skimmer sprider
som en hemlig hjärtanskär.
Sällan mötas, skiljas snarligt,
drömma om allt ljuvt och farligt
livet i sitt sköte bär!
Gyllne frukt må andra skaka;
jag vill dröja och försaka,
i min lustgård vill jag vaka,
medan träden knoppas där. 


De övriga som deltar i veckotemat är:

fredag 28 oktober 2016

Murgröna (Hedera helix)

Jag var på en promenad runt ön Trehörningen i Nynäshamn förra veckan. Många av husen byggdes i början av 1900-talet. I en trädgård slingrar en murgröna uppför ett träd. Här syns tydligt att den har dimorfa blad – tvågestaltade. De handflikiga och handnerviga bladen på de klättrande grenarna (till vänster) byts på blomskotten mot blad med hela, äggrunt lansettlika och fjädernerviga skivor (till höger). Det är första gången jag ser detta fenomen 'på riktigt'.
En geting var fortfarande igång trots att det har varit ganska kyligt.

Länk:
Floral Friday Foto

torsdag 27 oktober 2016

Vackert hantverk - I like

På min promenad förra veckan runt ön Trehörningen i Nynäshamn kom jag att fundera över den här fågelholken. Ska den se ut så där eller är den trasig?
Jag vände ryggen åt fågelholken och tittade istället på denna träbyggnad, Casinot. Entrén är så vacker. Den är byggt omkring 1909. Här dansade villastadens unga damer med officerare under första världskriget.

Länk:
Torsdagstema - I like

måndag 24 oktober 2016

Förankrad


I en hamnstad som Nynäshamn är det populärt med ankare i den offentliga utsmyckningen. Ankaret på första bilden är placerat i hembygdsgården och det på andra bilden ligger i närheten av kallbadhuset på ön Trehörningen.
Så här ser kallbadhuset ut - mycket vackert, placerat vid stranden. Det började byggas strax efter sekelskiftet 1900 och invigdes 1907.

Inlägg från Nettan Jansson:
Kallbadhuset har numer gjorts om till en SPA-anläggning med vedeldad bastu på bryggan samt en uppvärmd bassäng att tina upp i. Fina bilder!

Hemma fortsätter hösten sin framfart. Några Summer Snow slår fortfarande ut då och då och dekorerar rodgersian.
Bland plattorna på garageuppfarten har mossa och röksvamp etablerat sig, mamma, pappa och barn ser det ut som. Känns inte lockande att arbeta i trädgården längre men jag bör nog rensa innan kylan kommer. Ogräs binder fukt som blir till is som spränger sönder plattorna - inte bra.

Länk:
Helgbilden
MacroMonday
Image-in-ing
Our World Tuesday

torsdag 20 oktober 2016

Idyll - Sveriges längsta idrottsplats

Det är inte bara på landet på Lisö, som det känns idylliskt att sitta på soffan vid havet och blicka ut över vattnet. I Nynäshamn finns fortfarande många idyller kvar. Strandvägen är ett populärt naturområde som många besöker.
Där ligger även hembygdsföreningen med sina samlade rariteter från förr. Luddes stuga är en liten timrad stuga med torvtak, som ligger alldeles intill Strandvägen och är Nynäshamns äldsta hus. Torpet är byggt på hösten 1719 alldeles efter rysshärjningarna. Det heter egentligen Sand och var fiskartorp åt sätergården Nynäs men fick namnet i folkmun efter Ludvig Samuelsson, den siste som bodde här fram till 1930.
På några platser finns bänkar att vila på och sitta och titta ut över Östersjöns vatten. Grus, stenar och tång täcker strandkanten.
Tallarna på stranden är utsatta för vädrets makter. Enstaka stora stenar ligger som solitärer bland de mindre, ganska runda stenarna. Det är en vacker plats även i gråväder och duggregn. Blåsten har fritt spelrum bland vågorna och även om det är plus 9 grader varmt är det skönt med vinterkappa och mössa.
Lite högre upp på den bergiga stranden växer lövträd. På hela området växer en blandskog av löv- och barrträd. Här letar sig släta klippor ut i vattnet, slätslipade av vågorna.
Med jämna mellanrum hittar man träningsredskap utefter hela promenaden. Man går en bit, stannar vid ett redskap och tränar samtidigt som man njuter av utsikten. Vägen används för rekreation både av bilister, cyklister och gående. Sträckan runt är cirka sex kilometer lång - Sveriges längsta och vackraste idrottsplats, en riktig idyll.

Veckans tema är idyll. Andra som deltar är:

Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna

Anki
Helena
Matfreaket
Livsrummet
Olgakatt
Tove
Pensionären på ön
Ulla-Minnatur
Wienerbrödslandet

söndag 16 oktober 2016

Höstbär

Bukettapelns röda frukter är skrynkliga. Kanske är det tidens tand, kanske är det på grund av vattenbrist eller helt enkelt att det är höst.
Korallkornellens ljusa bär är en härlig kontrast mot den röda barken och mot bladens gulrödgröna kulörer.
Nyponros är ett vildskott på min Flammentanz som jag missat. Jag ser det nu på de färgglada men små nyponen och på bladverket, som är mindre.
Så här ser nyponen på Flammentanz ut just nu. Bladen är lite mer höstlika också. Det har varit en gråvädersvecka men ganska skönt för promenader. Naturen är fortfarande fantastisk i sin färgrikedom.

Länk:
Helgbilden

lördag 15 oktober 2016

Giftigt


 I början på juni blommade den rosaaktiga liljekonvaljen på landet. Nu hittar man de lockande, vackra röda bären men observera att växten inklusive bär är giftig.
I augusti fick jag besök av en del fjärilar, även om det inte var många. Här är en kålfjäril, som samlar nektar.

Länk:
Saturday Critters148

fredag 14 oktober 2016

Sommar och höst om vartan

Så fint det är att se en skir blåklocka blomma nu på hösten. Den brukar blomma i juli-augusti.
Det ser visserligen vackert ut med den gulorangea höstfärgen på en del av bladen men det är den ihållande torkan, som gör att bladen vissnar och så småningom kommer att ramla av. Det är en småblommig rhododendron, som står på landet. Jag har i år bara kunnat fylla näckrosdammen med vatten. Brunnsvattnet har inte räckt till att bevattna blommor och buskar.

Länk:
Floral Friday Fotos fff255

tisdag 11 oktober 2016

Stubbsvamp




För några år sedan sågades plommonträdet ned. Det dog undan för undan och till slut var det bara döda grenar kvar. En liten stubbe blev kvar, där jag brukat ställa en kruka med mynta. I år har en klunga bruna svampar växt upp. Jag som tycker det mesta i naturen är vackert har försökt göra även det bruna rättvisa. Se bara så fint det blir på tredje bilden, när solen försöker lysa genom kanten och gör att den nästan glöder.

måndag 10 oktober 2016

Rosa nyanser

 Höstljung
 Kinesisk kärleksört
Kaprifol (Hecrotti)

På de rosa blommorna syns inte längre några insekter. Det är betydligt svalare nu, plus 8 grader.  Jag har planterat tulpanlökar för ibland inbillar jag mig att frosten är på väg och sätter stopp för trädgårdsarbetet för i år.

Länk:
MacroMonday2  
Image-in-ing

söndag 9 oktober 2016

Vackert, vackrare, vackrast när hösten infinner sig

 Sockblomma
 Hosta och kalifornisk fetknopp
Schersmin (enkla blommor)

Löven fladdrar i blåsten så jag tar ett steg tillbaka. Det blir bara suddigt med närbilder, då blommor och blad darrar i vinden. Jag tycker om att vandra runt i naturen den här årstiden, särskilt när solen tittar fram. Skiftningarna i bladen blir mångfacetterade.

Länk:
Helgbilden 

lördag 8 oktober 2016

Höstblommor

 Höstsilverax
 Vidjehortensia Annabelle
Stjärnflocka

Det har blåst i evigheter, verkar det som. Egentligen skulle man inte klaga över den envisa ihållande blåst vi har här, 7 meter/sekund idag,  med tanke på hur katastrofalt stormen Matthews framfart varit. Man får vara tacksam att ovädren inte är värre än "så här" i Sverige.

fredag 7 oktober 2016

Tidens tand

Jag hade tur att detta träd inte hamnade rakt över vägen till min sommarstuga på landet. Det står på allmänningen så det blir samfälligheten som beslutar vad som ska göras. Just nu är det inte i vägen och det är mest bara rådjur, älg och vildsvin som går där.
En korg i blandmaterial har gett upp. Det har prytt sin plats några år fylld med tallkottar. Nu ska jag städa bort den och fundera på något annat trevligt att sätta dit. En ny korg kanske. Det är fint med naturmaterial även om det inte är så hållbart.

Länk:
fredagstema - människoskapat 112

torsdag 6 oktober 2016

Blå himmel (I like) men blåsigt



Det är fortfarande vackert med höstbladens alla färger. Trots den ihärdiga blåsten finns det löv kvar på träden. Slånbären är snart mogna men en frostknäpp behövs först. När temperaturen sjunker under noll grader omvandlas garvsyran och den bittra smaken lär försvinna. Man kan även lägga dem i frysen under 1-2 dygn (källa Wikipedia).

Länk:
torsdagstema - I like
Floral Friday Fotos fff254

måndag 3 oktober 2016

Sågat äppelträd och vackra landskap

 äppelträd
 bukettapel
grön lagerhägg framför körsbärsbenved
jordgubbsblad

Jag var på landet igår och tog rätt på äppelträdet, som bröts i blåsten förra veckan. Det var flera grenar av vildäpplen som vuxit sig stora. Älgar och rådjur har mumsat på barken så det har varit ett rent under att de inte dött. Nu finns en gren kvar som ser ut som ett litet träd.

Bukettapeln, som växer bredvid vildäppelträdet, är full av röda frukter. Vid sidan av huset växer en lagerhägg med vintergröna blad och bakom den anar man körsbärsbenved med sina vackra höstfärgade blad och rosa-orangea bär. Jordgubbsbladet hemma i trädgården får så vackra färger innan allt övergår i vissnat brunt.
 Just nu njuter jag bara av det vackra jag ser runt omkring mig. När jag kör bilen från landet och hem känner jag en stor tacksamhet över att leva i ett så vackert och levande land. Hästar håller varandra sällskap i hagar, får social träning samtidigt som de lever naturligt. Kor och får går fortfarande på sina betesmarker.

Länk:
image-in-ing
MacroMonday2  
Our World Tuesday