LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

onsdag 31 december 2014

Året som gick

I år har jag ägnat mig åt småprojekt hemma i trädgården. Här är några av dem.
Jag klippte ner Forsythian alldeles för hårt, så att en del av buskarna inte tog sig. Jag använde då avklippta toppar på de som överlevde och fick dem att rota sig. Nu hoppas jag att de klarar vintern, så att jag nästa år får tillbaka min vackra forsythiaplantering. 
Min glädje över den röda grönkålen grusades av kålmaskar. En morgon var kålen översållad av de vackra, gula larverna, som snabbt såg till att min drömkål försvann.
Jag har för få blad- och barrväxter som bryter av mot allt det gröna. Det har jag i år rått bot mot genom att bland annat plantera en rödbladig smällspirea.
Jag saknar höstblommor i min trädgård och satsade därför på denna vita, vackra höstanemon.
Alldeles intill anemonen satte jag japansk blodgräs, vackra kulörer i gröna och röda nyanser.
Sockblomman bredde inte ut sig så intensivt som jag önskade men jag blev ändå väldigt förtjust i den. Både blomma och blad ser så skört sirliga ut. 
Både förvånad och glad blev jag över sockblommans höstfärg. Den är granne med boxbomsklot, som jag försöker få att växa sig större. Både blommans rosa nyans och bladens granna höstfärger gör sig bra mot det gröna.
Med frost och nysnö över allt det vissna ser trädgården riktigt städad och prydlig ut. Jag brukar låta allt vissnat få vara kvar till vårstädningen.

Med en tillbakablick på vad som är lyckat och vad som blev mindre bra under året, ska jag fortsätta fundera ut framtidsplaner för 2015. Till att börja med blir det flyktiga drömmar, där möjligheterna är obegränsade.

4 kommentarer:

lavendia sa...

Det var litet positivt och litet negativt, som det oftast är.
Fin liten sammanfattning av året. Vi hoppas vi får ett minsta lika bra framöver. / Britt

bas sa...

Geweldig wat een mooie droom ,dat hij in het nieuwe jaar werkerlijkheid mag worden dat zijn mijn wensen voor je.

Ela sa...

Wonderful photos of nature !
Happy New Year !

♥ Hannele på Hisingen sa...

Fina bilder.