LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

torsdag 14 januari 2016

Frisk med följeslagare

Här står min trogna följeslagare under de senaste veckornas snöfall. Fram och tillbaka har den gjort mig sällskap tidiga mornar, när det fortfarande varit mörkt, för att hämta tidningen, för att få ut bilen ur garaget, eller för att hålla gångvägen öppen. Jag är så glad att kunna ta dessa promenader. Det är nyttigt för hälsan att gå.

Jag läste i morgontidningen att regeringen tillsatt en utredare, som ska fundera över hur sjukvården ska bli mer effektiv. Denne föreslår exempelvis, att vårdval för äldre multisjuka ska slopas - obs bara för äldre. Inte för yngre.

Nu vet jag inte vad åldersgränsen är, när man övergår från att vara yngre till äldre. Inte heller förstår jag, varför man ska göra skillnad mellan multisjuk och multisjuk på grund av ålder - är det inte åldersdiskriminering?

Vidare föreslås att man måste ha remiss till akutvården. Jag vågar inte ens tänka på, hur detta ska bli. En som funderat och tyckt till är Jens Fagerlund på sin blogg 'Jens tyckerier' - jag instämmer i hans farhågor.

Länk:
Torsdagstema - I like
Jens tyckerier

12 kommentarer:

Anneli - A'la Foto sa...

Helt galna förslag! Vad är multisjuka för ord då? Låter inte trevligt! Men en fin gul snöskyffel har du i alla fall! :)

Lotta sa...

Det är mycket man inte förstår...... Helt galet!

Violen sa...

Mycket får man höra! Det här förslaget kräver närmare förklaring av för- och nackdelar men det låter som en tillbakagång ur patienternas perspektiv! Inte alls kul att tillhöra kategorin "äldre"!
Gillar din snöskyffel!
Ha en bra dag!

Marie i Skrifvarstugan sa...

Ja jag instämmer helt de andras kommentarer om multisjuk och vad gäller remiss för att få komma till akuten. Tycker inte dessa förslag är överensstämmande med socialdemokratins grunder !

Önskar dig en fin torsdag !

Anki sa...

Bra med en gul kompis när snöfallen står på kö... min kompis är svart :)
Verkar fullkomligt otroligt och hur korkat som helst, men jag läste om den där utredningen härom dagen och kan inte fatta hur de tänker. Skrämmande!

Nancy Chan sa...

You have a very faithful and useful companion. Sometimes the leaders make decisions which are very confusing to the people.

lavendia sa...

Förslaget med remiss till akutvården fattade jag inte. Visserligen är det otroligt många som söker akut som inte borde - siffran 30 % tror jag har hört. Men är det akut så är det ju.
Åh vad nöjd jag är med mina broddar. Jag som trippade fram på ostadiga ben, kan nästan springa på isen. / Britt

Snäckskalsdalen. sa...

Jag ger mig inte in i debatten, utrymmet på en blogg räcker inte till då. Jag förstår inte vem som kommer på alla fullkomligen idiotiska idéer. Vi har, som jag ser det, i alla år, betalt skatt för att få sjukvård i vårt land. Systemet har t o m exporterats till länder så långt bort som Australien och nu kan man inte lita på någonting i det längre. Det enda som talas om är kostnaderna. Och att patienterna är en enda stor kostnadsmassa......nu börjar jag, ser du, jag slutar nu. Vi borde göra uppror. På riktigt, alltså.
Kramar
Agneta

Anni sa...

Mycket idioti har jag då hört om, men ibland undrar man om de som bestämmer vet vad de bestämmer?
Här har jag inte gått ut den senaste veckan, men imorgon är det dags - då ska det visst bli riktigt kallt!

Paula i pörtet sa...

Hej, gillar din snöspade, den är solig och glad.
Jag gillar inte hur vår sjukvård sköts, och mitt landsting i Dalarna är sämst av alla. I princip har vi redan remisskrav för att åka till akuten, vi måste ringa sjukvårdsupplysningen o få ett okej från dem! Om inte kan man bli avvisad vid akutmottagningen. Då har man som jag åkt 14 mil enkel resa...
Håller med Agneta, bloggen räcker inte till för att lätta på trycket och därför säger jag goderafton!

cat sa...

En sådan gul och fin skyffel!
Remiss till akutvård borde ju vara en s k oxymoron. Jaha här ligger du och förblöder, men då får du snällt höra av dig till din vårdcentral under deras telefontider, så kan de remittera dig till akuten, vilket kommer ta ca tre månader.

Carita och Bertel sa...

Ibland förstår jag inte hur dom tänker i sjukvården, därför hoppas jag på att få vara frisk så länge som möjligt. En trädgård kanske hjälper oss med det, dom som har förmånen att äga en. Ha en fin helg. Carita