LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

torsdag 22 september 2016

Ekologiskt

Jag blir ofta väldigt osäker på kostråd. Man ska äta ekologiskt odlad mat men är det nyttigare? Livsmedelsverket påstår, att forskningen hittills inte visat på några entydiga skillnader i vitamin- och mineralhalt hos växter som är ekologiskt eller konventionellt odlade. Det behövs fler undersökningar för att se skillnader mellan ekologisk och icke ekologisk frukt och grönsaker. 
För hälsans skull kan man lugnt äta konventionellt odlade livsmedel. Trots att det kan finnas små rester av bekämp- ningsmedel är det bra för hälsan att äta mycket frukt och grönt. Vetenskapliga studier och forskning visar, att den som äter mycket frukt och grönsaker har mindre risk att få vissa typer av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt att drabbas av fetma och typ 2-diabetes.
Men man kan välja ekologiskt om man vill att spridningen av kemikalier i miljön ska minska och värna om människorna, som arbetar med odlingen. Den ekologiska produktionens varierade växtföljder med större inslag av vall bidrar till att nå ett rikt odlingslandskap och ett rikt växt- och djurliv. Ekologiska jordbrukare är inte mer självförsörjande eller mer resurseffektiva än vanliga svenska jordbrukare. Enligt uppgift ger ekologisk odling i genomsnitt åttio procent av skörden jämfört med konventionell odling.

Det finns så mycket att fundera över när det gäller att hushålla och vara rädd om Jordens resurser, så att de inte blir förstörda eller tar slut.

Under denna veckas rubrik (tidigare lördagstema) gäller det att tänka ekologiskt. Nästa vecka ska vi fundera över 'mitt förhållande till plast och syntet'. I  veckans rubrik skriver

Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna
Ulla
matfreaket
olgakatt

5 kommentarer:

tant Hannele på Hisingen sa...

det egenodlade är toppen - vi ser Highland Cattle från altanen!

cat sa...

Jag försöker köpa så mycket ekologiskt jag kan, för det känns bättre för miljön. Även om det bara finns lite rester kvar på själva frukten eller grönsaken, så finns ju gifterna kvar ute i naturen och ställer till ohygglig skada. Men lätt är det då inte, att veta vad man ska äta eller inte.

Anna/notonmusic sa...

Oftast blir det ekologiskt, egentligen borde ju all mat vara ekologisk, det skulle inte finnas ett val när det handlar om jordens resurser egentligen. Men det är inte alltid jag väljer ekologiskt om det är extremt dyrt tex...

Karin sa...

Det finns ju, som alltid, grader i helvetet. Jag läste någonstans att kan börja med att välja ekologiska vindruvor och bananer, eftersom skillnaden på ekologiskt och besprutat är så stor. Framförallt är arbetsmiljön mycket farlig för dem som arbetar med konventionellt odlade vindruvor och bananer. Kakao lär det vara rätt stor skillnad på också. Och köttet vill man ju gärna veta lite om – varifrån har det kommit, hur har djuren haft det... Och potatisen... Ja till sist blir man nog rätt ekologisk i alla fall. Känns trevligast så!

Tove Olberg sa...

Fint om ekologisk i text och bild!
Jag är också med i Veckans rubrik igen. Har njutit också av dina vackra bilder som förmedlar så mycket fint i flera inlägg.
Ha det gott!