LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

onsdag 28 september 2016

Mitt förhållande till plast och syntet

Syntetiska material är producerade på konstgjord väg via kemiska reaktioner till skillnad från naturmaterial, som kan utvinnas ur naturen utan att det sker någon kemisk reaktion. Spontant tänkte jag, att jag använder ju inte speciellt mycket plastsaker. Men när jag funderat en stund, upptäckte jag att min vardag översvämmas av plast.
När jag handlar är många varor förpackade i plast. Även oförpackat, exempelvis rot- och grönsaker, plockar jag ned i plastpåsar. I kassan tar jag stora plastpåsar, som jag bär hem alla varor i. Plastpåsarna använder jag sedan som sop-påsar.
Jag tittade i köksskåen om jag skulle ha en massa plastsaker men där är mest glas och porslin. Några föremål finns dock. Lite nostalgi känner jag för denna citruspress, som jag tror är från 1960-talet. Min mamma använde den före mig. Den är väldigt praktisk.
De färgglada skålarna är alldeles nya och ett tröstpris i ett lotteri. Det jag fryser in förvarar jag också i plastburkar. Det är inte så mycket material som tål den låga temperaturen.
De flesta av mina kläder är gjorda av syntetmaterial. De håller formen. Men nog är det skönare med bomull som tillåter huden att andas.
Även skor tillverkas i allsköns syntetmaterial. Är inte nya kortlekar också i plast? Den här verkar lite plastig men den kanske är jokern i detta inlägg.

Detta är veckans lördagstema. Övriga som deltar är:

Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna

Anki
Helena
Matfreaket
Livsrummet
Olgakatt
Tove
Pensionären på ön
Ulla-Minnatur
Wienerbrödslandet

4 kommentarer:

olgakatt sa...

Om du blir nostalgisk över din citruspress så skulle du uppskatta Plastens Hus, museet om plast i Perstorp! Plast har påverkat vår vardag mycket mer än vad vi tror precis som du upptäckte när du började titta efter.

Anna/notonmusic sa...

Jag har också en citruspress i plast :-)

Tove Olberg sa...

Vid närmare eftertanke och koll på plastläget har vi rätt så mycket :-)

Pettas sa...

Plasten i vår dagliga tillvaro är överväldigande mycket. Man tänker knappast på det längre men det mesta man använder är av plast. Tangentbordet, datorn, musen, pennor, kamera osv osv....