LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

lördag 10 september 2016

I betraktarens ögon - lockespindel

Jag står och tittar på bolltisteln, som är full av spindlar. Två bruna slåss om den vackra med gula ränder på kjolen - hon som blygt halvt om halvt bortvänd tittar på. Hon har ett ben utsträckt som en slags uppmuntran. Det sitter ytterligare en utom synhåll och väntar på sin tur. Vinnaren tar allt.
Jag måste ta till ett citat: fördomar sparar verkligen tid. Man kan bilda sig uppfattningar utan att bekanta sig med fakta (William James 1842-1910).

Men jag blir nyfiken och vill veta vad det är för spindel. Jag letar på internet efter "spindel med långa ben och rund kropp" och får träff på lockespindel. Det står på Wikipedia att framkroppen och bakkroppen ser ut att vara sammanvuxna till skillnad från spindlars markanta delning. Lockespindlar saknar förmåga att producera gift och silke. De äter växter, as och jagar levande föda genom att springa ifatt bytet.

Länk:
Saturday Critters 143
Camera Critters 439
Lördagstema - I betraktarens ögon - Olgakatt står för septembers teman

10 kommentarer:

Tove Olberg sa...

En härlig betraktelse, med citatet - onödigt med fakta men ibland så vill en veta. Intressant vinkel!

Hannele på Hisingen sa...

kul att lära känna sina insekter

eileeninmd sa...

Hello, I had to really look to find the spiders, they kind of blend in with the plant. Great quote. Thank you for linking up and sharing your post. Happy Saturday, enjoy your weekend!

Denise inVA sa...

These are excellent macro photos. I try to find other insects to photograph other than butterflies, moths, bees, etc. I have taken a few of spiders as I find them fascinating. The flowers here are very pretty also.

matfreaket sa...

Jag gillar inte spindlar alls. En fobi som blivit bättre med åren men... Fina bilder och intressant inlägg. Jag gillar citatet!
Fint inlägg!

Pettas sa...

Fint! Jag har inget emot spindlar i min tur...
Jag har sonderat läget inför stundande hösttema och fått så pass många positiva svar att det ser ut som att vi ändrar lite grann på lördagstemat. Vi kallar temat Veckans rubrik istället.
Hoppas du också tycker att det är okay. Matfreaket, Tove, Olgakatt, Anna och jag vill gärna ändra plus att det finns intresse från nytt håll att haka på om man har möjlighet att skriva tema vilken dag som helst i veckan istället. Du hittar min lilla undran här: http://pettasblogg.blogspot.com/2016/09/en-liten-fundering-som-galler.html
Ja, jag gillar citatet jag också
Karin

Claire Moxon-Waltz sa...

I have this same Echninops flower in my garden and I have noticed that mine also attract spiders! How curious. Your pictures were very interesting.

Karin sa...

Fint! Vilket drama – och i de båda uppvaktande spindlarnas öga var nog spindeldamen oerhört vacker!

olgakatt sa...

Det stora i det lilla - ett verklighetens drama. Man kan bli alldeles hypnotiserad när min tittar efter litet närmare! Underbart!

NatureFootstep sa...

så, de finns ännu :) Jag har haft ovanligt få i år. Vädret kanske?