LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

lördag 7 december 2013

Violett kanskeVeckans färg hos Charlotta är violett. Jag har svårt att skilja på violett, lila, gredelin och purpur. Om jag ser en av varje tillsammans kanske jag skulle kunna rangordna färgerna.

Wikipedia säger: gränsen mellan violett och lila är flytande. Ljusare nyanser av violett kan kallas gredelin (härlett från franska gris de lin) eller syren (efter syrenbuskens blommor) medan mörkare nyanser kan kallas purpur.

De två första bilderna är varianter på mina vårkrokusar och sista bilden är en höstkrokus. Färgerna skiftar också beroende på om de ligger i sol eller skugga men kanske blommorna innehåller både violett, gredelin och lila.

Länk: Charlottas trädgårdsfärger

8 kommentarer:

lavendia sa...

Dina blommor är väldigt vackra och färgen är fantastisk oavsett vad man kallar den.

Charlotta sa...

Det finns nog både åsikter och tolkningar av färgnyanser och på toppen av det så ger olika datorskärmar olika utseende på samma bild. Det är inte lätt och därför hoppas jag att alla tar "lätt" på veckans temafärg. Det är känslan av goda minnen och färgglädjen vi vill åt. :)

Jag gillar dina kroksar, kan nästan känna hur vårsolen värmer i nacken när bilden tas.

Kram /Charlotta

Charlotta sa...

Mitt tangentbord håller på att krascha, bokstaven u är nästa tsliten (haha, här ser d den vill inte ta kommandot...) Dina krokusar ska det stå. Det går om man trycker hårt på knappen. ;)
/Charlotta

tradgardssurr sa...

väldigt fina krokusar. Nu är dom snart här igen. ;)

Ela sa...

Wonderful flowers, these colors look great
Greetings, Ela

Our photos sa...

Nice flowers!

Meta sa...

Tänk jag hade inte en enda bild på alla mina krokusar på våren Märkligt. får bättras på till kommande vår om så där 5-6 mån. undrar om jag kommer ihåg det då. Hihihi.
Ha en fin andra Advent
Kram Meta

Marta Ronyai sa...

Klokt att definiera färgen med hjälp av Wikipedia! Tack!
Hälsar Marta