LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

lördag 20 september 2014

Svartvita fingrar?

Häromdagen lade jag plötsligt märke till denna rönnbärsstubbe. Varvet runt är den omgiven av svartvita saker, som nästan ser ut som fingersvamp. En del är enfärgade och sträcker sig högre upp.
Något sådant har jag aldrig lagt märke till tidigare. Men kanske har jag inte varit ute vid rätt tidpunkt. Det är fortfarande så varmt att det är riktigt behagligt att arbeta i trädgården.
Jag tog på mig engångshandskar - ibland är jag nästan larvigt försiktig - och bröt av en bit . Biten är nästan lite träig inuti. Så här ser själva brottytan ut.
Sedan pillade jag lite på den vita delen på ett finger. Det dammade som av mjöl eller sporer som spreds ut. Vad kan detta vara? En svamp? En mossa? En lav? Är det någon som vet?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan inget om svamp, lav och mossa, så jag har ingen aning. Men det ser läckert ut med fingrarna runt stubben i alla fall!

Händigakvinnan sa...

Snyggt! Det här är kanske inspirationen till Hattifnattar? Har inte sett dem i litteraturen, men å andra sidan brukar trädsvampar inte vara avbildade i den mängd som de faktiskt finns.

Anki sa...

Ett gammalt inlägg som jag fick syn på ... det är en svamp som heter stubbhorn - väldigt vanlig åtminstone här i mina traker.